Der er nogen, der er gode til det. Der er andre, der aldrig gør det. Det der med at invitere vennerne, finde den gode restaurant, kigge rejsesites og finde det gode tilbud til vinterferien – kort sagt: arrangere noget ud over den daglige trummerum.

”Vi prøver aldrig noget nyt, Børge” råber konen i en Wulffmorgenthaler-stribe. Han svarer: ”Hvad taler du om, Jette? I går så vi først ”Den stor bagedyst” og derefter håndbold! Det plejer at være omvendt! Jeg ved ikke med dig, men prøv at mærke min puls, den er stadig helt oppe!”

Det lyder nok som et ret almindeligt skænderi i parforholdet, hvor det som regel er kvinden, der står for den sociale dagsorden, hvad enten det gælder familieaktiviteter, større arrangementer eller den romantiske paroplevelse. Og så lyder det: ’hvorfor gør du aldrig dit eller dat?’

Bliv på egen banehalvdel

Umiddelbart vil parterapeuten pege på, at vi skal blive på egen banehalvdel. Hvis vi har behov for at tage på familieture eller for at få ungerne passet, så vi kan tage en par-aften, så er det rimeligt nok, at vi selv tager ansvar for at få det behov dækket. Problemet opstår, når den ene part har behov for, at den anden tager initiativ til den slags arrangementer.

Vi bliver nødt til at erkende, at vore egne behov ikke er identiske med partnerens. På den anden side kan vi vel også forvente, at vi har forståelse for hinandens indbyrdes behov – det være sig alene-tid eller sammen-tid. Og så kan vi lære, at nogle ting gør partneren glad. Det er ret indlysende, at en kvinde gerne vil bejles til, forkæles og forføres. Det virkede, da I blev kærester, ikke?

Hvad du ønsker, skal du få

Men vi udvikler os, og vore behov ændrer sig. I den situation får den partner, der har behovet – som regel kvinden – ikke noget ud af at kokettere med, at hun gerne vil overraskes. Antydninger kan også let ende i skuffelser, så frem for at være sur over, at manden ikke gætter hendes tanker, kan hun prøve åben kommunikation. Helt analogt med at få ens partner til at gøre de rigtige ting, der får sexen til at føles vidunderlig.

  • Har du fortalt din kæreste, hvad der gør dig glad – hvad du gerne vil gøre sammen?
  • Og ved du, hvad der gør din kæreste glad, hvad du kan arrangere, så han/hun føler sig set og elsket?

Hvad gør din kæreste glad?

Det er en god læring i et parforhold at lytte… og altså i langt de fleste tilfælde en læring for manden (Ditte Hansen har meget rammende karakteriseret mandens behov med, at de er glade, ”så længe det er noget, der ender med sex (på den måde er I mænd jo lidt primitive)”.

Når jeg forfalder til kønsstereotyper, så skyldes det, at de bliver ganske tydelige på singlescenen. Ikke at mænd nødvendigvis er tørvetrillere og sofakartofler med fjernbetjening i den ene hånd og chips i den anden, som manden fra Wulffmorgenthaler-striben.

Men meget ofte hænger de fast i en tilbagelænet stil, hvor de gerne deltager i arrangementer – singlefester f.eks. – men lidt på samme måde, som de smutter ned på bodegaen. De arrangerer ikke selv ’sociale sammenkomster’. Den scene overlader de til kvinderne.

Initiativ og interesser

Og ikke nok med det. Til kvindernes store frustration (det er jo dem, der arrangerer), melder mændene sig ofte først til i sidste øjeblik. Ikke sjældent efter at have tjekket ud, hvilke kvinder der kommer til arrangementet. Det lader til at formålet med at komme til et arrangement er at score en kvinde – til sex, givetvis, men potentielt også til fremover at være mandens socialsekretær, der sørger for, at tingene bliver arrangeret.

Jeg kan egentlig ikke fortænke kvinderne i at vælge de initiativløse mænd fra. De er måske allerede blevet skilt fra sådan en (som i TV-serien “Bedre skilt end aldrig”), og de har fundet ud af, at der sker en masse spændende ting ude i byen. De er gode til at slå ting op på de sociale medier og mødes med veninderne og udvide bekendtskabskredsen. De er med andre ord ude at opleve verden – måske møde mænd med ’interesser’.

Det med interesserne er vigtigt, når de modne kvinder går i byen. Sex er selvfølgelig en prioritet, men et parforhold har ikke længere børn og familie som første prioritet.

Børnene har de fået. Sikkert også en udvidet familie med bedsteforældre, fætre og kusiner til børnene – og veninder fra mødregruppen. Børnene har jo en far, så mandens rolle (ud over sex), må godt må god indeholde noget andet og mere at være sammen om.

Bevar polariteten

Nu skal der for Guds skyld ikke gå symbiose i den! At vokse sammen ved hoften og lave alting sammen er dræbende for polariteten i parforholdet. Det er netop det anderledes, mystiske, der er spændende ved partneren, og som lægger op til hed sex.

Formlen for aktiviteter er vel lidt som med håndklæderne på badeværelset: Hans og Hendes. Og så skal du finde et ordentligt badelagen til at frottere jerr med, når I har badet hinanden: VORES.

Der er ingen grund til at forfalde til kønsstereotyper om mænd, der går til fodbold, og kvinder, der tager på Louisiana. Men det er godt, at Han går ud med ’drengene’ og Hun med ’pigerne’. Når vi så kender og husker hinandens interesser, så er det eneste, der skal til, at BEGGE en gang imellem arrangerer noget, som den anden har lyst til. Og meget gerne selv har lyst til.

Det er faktisk så lidt, der skal til.

 

(foto Rolf Konow, TV-serien ”Bedre skilt end aldrig”)