Er det ikke underligt, at der klæber en udpræget fordømmelse på kvinden, der er “nem”, ligesom kvinder ofte bebrejder mænd, at de “kun tænker på sex”. Men hvis kvinder ikke engang imellem også tænkte på sex, og hvis mænd ikke gjorde ihærdige forsøg på at omvende de “svære” … så ville vi ikke være her. Vejen går via et måske til en ja og vejen hedder forførelse.
De seneste år er vi blevet præsenteret for mange tags. Metoo og over10 for eksempel. Det ene med fokus på overgreb, chikane og uønskede opmærksomhed (især fra mænd, men også fra kvinder). Det andet med fokus på den skam, der stadig hænger ved pigers/kvinders lyst og antallet af partnere. Ganske uagtet, at mænd ikke kan dyrke sex med kvinder … hvis ikke kvinderne dyrker sex med mændene. Uanset hvem, der står for forførelsen.
I alle tilfælde gælder det om at give og opnå samtykke.
Flirt efter #metoo
I den forbindelse har – især mænd – opponeret mod #metoo og feminismen med argumentet, at så bliver det helt umuligt at flirte og forføre. Intet kunne være mere forkert.
Der er selvfølgelig en sammenhæng: Når kvinden påtager sig rollen som pæn pige, bliver manden nødt til at påtage sig rollen som initiativtager og forfører. Ellers ville vi jo aldrig nå frem til det erotiske og det kærlige møde.
Et nej er et nej, men et måske er en udfordring til at bestræbe sig på at ændre det til et ja. Ikke nødvendigvis et ja her og nu, men måske et ja på et senere tidspunkt. Det er så som regel manden, der skal overbevise kvinden om, at han er til at stole på. Medmindre hun bare er liderlig. Kvinden har også lyst.
Inden for det dominerende mønster, betyder det, at manden må tage ansvar for sin lyst og for forførelsen.
Kvindens lyst og forførelse
Mange kvinder kunne helt sikkert have godt af selv at tage mere ansvar for deres seksuelle lyst – i stedet for at frygte omgivelsernes dom (og vi kan alle lære ikke at fælde dom). Ligesom mange mænd kunne have godt af at skrue lidt ned for den uopfordrede charme og antagelsen om, at de er uimodståelige (uanset hvor fulde de er).
En undersøgelse blandt unge amerikanske mænd og kvinder viser, at mændene er tilbøjelige til at overvurdere, hvor mange kvinder, der er interesserede i dem. Kvinderne har omvendt en tendens til at undervurdere, hvor mange mænd, der er interesserede i dem. Det afspejler sig måske i Projekt Sexus, hvor kvinders selvvurderede lyst er lavere end mændenes.
Kvinder og mænd har selvfølgelig lige stor ret til at føle og vise seksuel lyst og til at handle på den. Både mænd og kvinder kan forføre. Vi bruger bare lidt forskellige strategier.
Det er tydeligt i flirten, hvor det som regel er manden, der byder op/henvender sig, men hvor kvinden sandelig også kan tage initiativet ved at sende en invitation til manden. Når en mand finder en kvinde tiltrækkende, så er hun det måske i mere bogstavelig forstand, end han umiddelbart gennemskuer. Fordi hun har lyst.
Den første gang
Nogle konventioner er mere fjollede end andre. For eksempel at sex på første date er mindre forpligtende end sex på tredje. Sex er sex. Hvad vi føler i nuet, forpligter os ikke for resten af livet.
Konventionen om, at kvinden kun vil dyrke sex med en mand, der “har reelle hensigter” fører til tåbelige scorereplikker á la “du er den kvinde, der skal føde mine børn”. Eller andre forsikringer om kærlighed. Omvendt fører konventionen om, at “nemme” piger ikke kan blive seriøse kærester, netop til at kvinder påtager sig ovennævnte rolle som “pæne piger”.
En helt anden ting er, at mange kvinder især ved møder gennem dating apps gerne vil lære en mand bedre kende end blot en kort ordveksling over en drink, før de egentlig er tændt på sex. Selv om potentialet naturligvis skal være der.
Uanset måden vi mødes: Ved på den ene side at have erkendt den seksuelle tiltrækning, men på den anden side at trække tiden over timer, dage eller uger, opstår der en spænding. Præcis som med en elastik. Hvis du slipper for hurtigt svupper den tilbage med et skuffende “flup”. Men hvis den er spændt til bristepunktet, svirper den tilbage med et tilfredsstillende smæld.
På sin side kan manden både efter fem minutter og fem uger blive seriøst forelsket og med dyb overbevisning erklære evig kærlighed. Det er bare forelskelsen. Den varer som bekendt ikke evigt.
Forførelse med klar kommunikation
Men skal vi nu bare lade manden kaste sig ud i en forførelse med klar kommunikation?
Han vil gerne have et ”ja”, men et ”måske” kan også bruges. Han kan lege med konventionerne om de reelle hensigter og bede om kvindens telefonnummer. Derefter kan han, mens de stadig står sammen, skriver en sms og inviterer ”har du lyst til at gå ud at spise”?
Hun kan vælge at svare senere, foreslå en senere dato … eller være fræk og svare ”ja tak – om fem minutter”. Hans intention er klar – og hun inviterer ham til yderligere flirt.
Selvfølgelig kan kemien være så åbenlys for begge parter, at det mere er et spørgsmål om hvor og hvor hurtigt.
I filmen ”Århus by Night” scorer en fyr (Michael Carøe) ved at gå hen til en kvinde i baren og ytre den legendariske scorereplik ”skal du have noget kølle til den døde rotte”? Hvorefter de forlader værtshuset sammen. Instruktøren Nils Malmros bedyrer, at replikken og situationen er 100% autentisk. Det er direkte, men det er ikke specielt elegant.
Der, hvor virkeligheden adskiller sig fra fiktionen, er, at vi ikke har en manuskriptforfatter til at levere de helt rigtige replikker til det rigtige øjeblik. Vi er overladt til improvisationen.
Vil du se min frimærkesamling?
Der er på den anden side også en charme i, at vi engang imellem kommer til at sige noget helt forkludret. Eller måske laver det, der kaldes en “freudian slip“. Underbevidstheden kommer til at overtage ens tunge. Vi lever i nuet, og vi skal huske, at latter er forførende. Så grin nu bare ad fejltagelserne.
Det gælder også brugen af scorereplikker. Hvis han med et blink i øjet trækker den gamle traver på banen og inviterer hende hjem for at se sin frimærkesamling, så kan vi vist godt være enige om, at hun vil blive meget overrasket, hvis han går hen til reolen og tager et frimærkealbum ned fra hylden. Hvem har i øvrigt en frimærkesamling nu om dage?
I virkeligheden kunne han lige så godt sige, at ”jeg kunne godt tænke mig at finde ud af, om du er lige så smuk og sexet uden tøj på”. Hans intention er den samme og den er tydelig. Det er også en respektfuld scorereplik, fordi hun kan afvise, udsætte eller acceptere: Hun kan både svare ”det rager ikke dig”, ”ja, men det får du ikke at se i aften” eller ”det må du fortælle mig i morgen”.
At røre eller ikke at røre efter #metoo
Flirten/forførelsen har også et fysisk element, hvor vi taler kropssprog og bruger berøringer. Ligesom med scorereplikkerne er den gode forfører opmærksom på kvindens signaler og er ikke grænseoverskridende. Grænserne skal ikke overskrides, men rykkes. Når han komplimenterer hendes læber og læner sig frem i et kys, bemærker han, om hun tager imod ham eller trækker sig tilbage.
Og nej, kvinder bryder sig (#metoo) ikke om at blive taget på røven af den første og bedste mand. Det gør mænd heller ikke – når det er en kvinde i en magtposition over for manden, der kæler for hans balder. Mandens fysiske overlegenhed gør det i de fleste tilfælde til hans ansvar at sikre, at hans forførelse med berøring og kærtegn ikke opfattes som grænseoverskridende og intimiderende.
I øvrigt er det mindst lige så forførende at røre en kvindes ansigt, måske hendes hals eller hendes hår. Giver hun tegn på, at berøringen er nydelsesfuld, så kan hænderne selvfølgelig glide andre steder hen. Men pointen er først og fremmest, hvordan det fremmer forførelsen.
Selvfølgelig kan kvinden også tage initiativ med en flirtende berøring, altså en invitation til at gengælde berøringen og rykke lidt tættere.
Hvem inviterer på hvad?
Det er en gratis omgang for en mand at vente på, at kvinden – som det hedder i sangen Hvor skal vi sove i nat – fortæller, at ”hun bor alene”. Men hvis han klart har vist sin intention, kan hun selvfølgelig godt invitere ham hjem i sin lejlighed og rå-kysse ham, så snart de er kommet inden for døren. Eller hun kan ”slip into something a little more comfortable”, som det hed i gamle Hollywood-film.
Men lad os lige holde fast i, at en kop kaffe er en kop kaffe er en kop kaffe!
Uanset om kvinden eller manden inviterer, nytter det ikke noget at antage, at det betyder andet og mere. Så fortsætter du bare din forførelse med de samme tre muligheder; nej, måske og ja.
Forførelse hjemme hos en gentleman
Når manden forfører på denne åbne måde, så kan kvinden føle sig tryg – også hjemme hos ham. Selvfølgelig har hun for længst gennemskuet, at han vil have sex (”mænd tænker altid på sex”, ikke?). Hun føler forhåbentlig også lyst til det, men hun føler sig ikke presset.
Manden står ved sin lyst, men står samtidig ved at være en gentleman. En mand behøver ikke beskytte en kvinde fra en flok bøller for at være en ridder i skinnende rustning. Det er fint, hvis han bare beskytter hende mod manden selv.
Derimod svigter han sin rolle, hvis han slipper initiativet. ”Du er velkommen til at blive; du kan sove på sofaen eller komme ind i min seng”. Hvis det skal forestille forførelse, så ville jeg nok som kvinde vælge sofaen – eller skynde mig at ringe efter en taxi. Så er han ikke tilstrækkeligt interesseret.
Et ja, ikke fraværet af et nej
Det er noget helt andet at sige: ”Jeg har lyst til at tage dig med ind i min seng nu og elske med dig hele natten”. Intentionen er klar – især hvis sætningen er skudt ind mellem nogle passionerede kys. Manden bliver på sin egen banehalvdel og taler udelukkende om sin egen lyst.
Han kan også ordløst tage hendes hånd og føre hende ind i soveværelset, hvis han da ikke bare begynder at løsne hendes tøj på sofaen. Faren ved den ordløse forførelse er, at manden skal være meget opmærksom på, at han handler på en ordløs accept. Ikke bare fraværet af et nej.
Det er ikke så galt med kønsroller i flirten/forførelsen. Jeg synes, det er en fin kønsrolle for manden at være gentleman:
En gentleman, der ikke dømmer en kvinde for at have lyst til sex. En gentleman, der accepterer, at hun – som mange kvinder – optræder som ”pæn pige” og forventer forførelse. En gentleman, der forstår at opbygge spændingen. Samtidig en gentleman, der tager ansvaret for forførelsen på sig, så kvinden føler sig tryg ved at sige ja. Og en gentleman, der selvfølgelig respekterer et nej. Det gælder i øvrigt ved enhver kønskonstellation.
Har du lyst til at tale om forførelse, samtykke og grænser i din flirt og forførelse, så er det et emne vi kan tage med i en sexologisk samtale. Eller du kan booke et stueforedrag, hvis du kan samle en gruppe interesserede. Book på 25 46 42 68 (send gerne sms). Du kan også skrive dig på nyhedsbrevet og følge nye blogs.
Foto: Depositphotos