fbpx
”Et billede siger mere end 1.000 ord”. Om end det ikke er hele sandheden, så kan det ikke nægtes, at udseendet betyder meget for den umiddelbare tiltrækning mellem to mennesker. Derfor betyder det også meget, hvordan vi præsenterer os – med profilbillede – når vi begiver sig ud på netdating.

Udseendet betyder selvfølgelig også noget, når vi mødes i virkeligheden; til en fest, til en fredagsbar, hos venner eller noget helt fjerde. Generelt vægter mænd udseende højere end kvinder – når de bliver spurgt. Men både når det gælder profilbillede og prioritering ved speeddating vælger kvinder faktisk også efter udseende. Så vælger de måske senere fra ved nærmere bekendtskab.

Det interessante er, at både i virkeligheden, og hvad profilbillede på datingsites angår, så er kvinder som regel langt mere bevidste om deres virkemidler. Der lægges makeup, der sættes hår, der vælges tøj med omhu (jo, også undertøj, hvis hun har tænkt sig at score/blive scoret), når en kvinde skal “i byen”.

Ikke at mænd ikke også kan være bevidste om udseendet. Frisk barbering, voks i håret, lækker skjorte, jakke … men måske mest i ungdommen, hvor netop scoring står på dagsordenen. Samtidig er der en tendens til, at mænd er mere tilfredse med deres spejlbillede end kvinder: de ser deres store overarme, hvor kvinderne ser en rynke eller en delle. Eller mændene har en holdning, der siger, “jeg er, hvad jeg er, og det må du finde dig i”.

Det er måske også det, der ses på mændenes profilbilleder på Tinder og lignende.

Dorian Gray-effekten

Man kan tale om et Dorian Gray-syndrom. I Oscar Wildes ”The Picture of Dorian Gray” er titelpersonen i besiddelse af et maleri, der ældes (og skæmmes af hans onde gerninger), mens han selv er uforanderlig.

Det kan godt være, det er et flot billede, men det er altså lidt svært at vurdere for en anden, om hun har lyst til at kigge nærmere på manden på billedet. Foto: Susanne906, Pixabay

Inde i hovedet er mændene stadig spændstige 25-årige med masser af hår og sixpack. Det er bare spejlet, der er fejljusteret. Kvinderne forventes at se gennem de ydre skavanker og sætte pris på de indre værdier.

Men som nævnt kigger kvinderne også på udseendet. De giver endog deres egen meget hurtige og diskrete version af elevatorblikket, hvis de er interesserede. De andre parametre – humor, omsorg, pålidelighed m.m. – kommer først i spil, når der er taget kontakt.

Indre værdier

Ornitologen Richard Prum fra Yale University, der forsker i magevalg, har fremsat den teori, at den menneskelige evolution er båret af hunnernes/kvindernes valg ud fra sociale kriterier og personlighedstræk som humor og empati frem for aggressivitet, hvilket over årtusinderne har ændret både vores adfærd og vores fysik.

En helt anden ting er, at kvinderne kan synes, at en mand er dårende dejlig, og sende smil og blikke hans vej i en uendelighed – uden resultat. Flirte-normen er nemlig, at manden skal tage initiativet, krydse gulvet og tage risikoen for en afvisning. Derfor er kvinder som regel også mere bevidste om, at de skal tiltrække på udseendet, mens mænd vægter “scorereplikken” – at være charmerende i ord og handling – når de vover at tage initiativet.

Men det er ret sigende, at – især modne – kvinder bliver nødt til at skrive på deres profil, at de søger “en velsoigneret” mand. De har åbenbart mødt for mange, der troede, at de kunne klare sig med charmen … og sparede på sæben og tandplejen.

Det hedder Face-book

For kaster manden sig ud i at finde en partner på de sociale medier, via netdating eller Tinder, hvor der først er kontakt, når begge parter har swipet den rigtige vej, så bliver han selvfølgelig også vejet på sit udseende. Altså på sit profilbillede. Tests viser, at responsen ikke påvirkes væsentligt af, om folk har profiltekst eller ej. Billedet virker.

Her nytter det ikke at bruge billedet fra dengang, han var 25 – når han er 45. Det er (ligesom for kvinder) den sikreste vej til en skuffelse på første date. Eller som en kvinde fortæller: Hun mødte op til en date med en mand, som tydeligvis var 10 år ældre end det angivne og det, profilbilledet viste. “Ellers havde du jo ikke sagt ja til at møde mig”, var hans forklaring. Pæn-pige-opdragelsen gjorde, at hun drak sin kop kaffe, men hun ville ønske, at hun var drejet om på hælen.

Ikke bare lignede manden (eller for den sags skyld kvinden) ikke sit profilbillede. Han/hun havde  foretaget en bevidst vildledning. Eller på godt dansk: han/hun løj (og kvinder lægger gerne vægt på, at mænd er ordholdende). Og nej, der blev ikke en anden date. Så hvad er der vundet ved det misvisende profilbillede?

Selvfølgelig er der et element af “salg” i det billede, vi præsenterer på en datingprofil. Selv om gamle billeder og photoshopping er no-go, så vil en kvinde, som er vant til, at hun bliver vurderet på sit udseende, som regel være bevidst om påklædning, makeup, lys og vinkel. Om det nu er en selfie i spejlet eller et festbillede taget af en af hendes veninder.

Det kan sagtens være sommerligt med bare skuldre. Det kan være en nedringet festkjole. Men det er ikke i bar overkrop med en dåsebajer i hånden.

Profilbillede med kroppen i fokus

Det er bestemt ikke mit indtryk, at kvinder har noget mod en veltrænet mandekrop. Men tests peger på, at det overvejende er de unge kvinder, der synes den halvnøgne krop skal være med på hans profilbillede.

Risikoen er også, at mandens selvbillede ikke stemmer helt overens med virkeligheden, og så har maven det nok bedre bag en pæn skjorte ved den umiddelbare præsentation. Er manden veltrænet, kan kropsbilledet blive læst som selvsmagende og – som én kvinde udtrykker det – “jeg skal ikke have en mand, der bruger mere tid foran spejlet end mig”.

Fra andre kvinder lyder kommentaren til mænds profilbillede: det er ikke hans bil/motorcykel/båd, jeg gerne vil være kæreste med. På den anden side påpeger psykologen Jacob de Lichtenberg i ”Datingens psykologi”, at kvinder faktisk kigger efter “status”, hvilket selvfølgelig godt må komme til udtryk på et profilbillede.

Derfor kan det betyde noget, om manden klæder sig smagfuldt og efter tidens trend. Om han er sin alder bekendt eller er demonstrativt drengerøv. (Og hvis du skal læne dig op ad en Ferrari, så skal det altså være din egen.)

Den korteste vej mellem to mennesker

Hvis vi i øvrigt skal tro på Yale-professoren, så giver det god mening, at det, kvinden gerne vil se på mandens billede, er et ansigt. Taget inden for det seneste år.  Og allerhelst med et smil.

Richard Prum påpeger, at blandt dyrene – også de højere primater, vores nærmeste slægtninge – er det et aggressivt træk at blotte tænderne. Hvis kvinderne har valgt mage ud fra ikke-aggressiv adfærd giver det mening, at smilet – efter mennesket mistede de frygtindgydende hjørnetænder – “er et seksuelt symbol, der viser, man ikke er bevæbnet. Det er nærmest afvæbnende”.

profilbillede uden smil

Skal du skrue det charmerende smil på … eller signalerer du status og dominans ved netop ikke at smile? Foto Marc Thele, Pixabay

Omvendt siger de Lichtenberg, at manden skal kigge væk fra kameraet og lade være med at smile. Teorien er, at smilet signalerer underdanighed og dermed ikke status.

På den anden side: hvad er det, du som kvinde over for veninderne fremhæver hos din nye kæreste? Er det ikke det søde smil (eventuelt det frække smil) og de smukke øjne? Men det skal måske opleves live.

Det, der tænder – det, der tæller

Så find den smarte jakke frem, drop solbrillerne og vis dit ansigt, kære mand, hvis du vil ud at sælge varen på Tinder eller en anden datingside. Det er det ydre, der tænder og siger de første tusinde ord.

At man(den) ikke er i mål med et godt profilbillede, er en anden ting. Som nævnt ligger flirte-initiativet hos manden. Ligesom i virkeligheden må han risikere en afvisning og sende den første besked. Og ligesom i virkeligheden gælder det om at vise sociale færdigheder. Eller som anden halvdel af ordsproget siger: det er det indre, der tæller. Det gælder både i profilteksten og den første besked.

Søde ord: humor og empati

Hvad profilteksten angår, så er en god indfaldsvinkel, at det interessante er, hvem vi er, og ikke så meget, hvad vi laver. Der er selvfølgelig en overlapning, når du beskæftiger dig med noget, du brænder for.

Profilteksten er også en fremragende mulighed for at vise, at vi har humoristisk sans. Den kan vi (mænd) også bruge i den første besked. ”Hej, jeg synes, du ser sød ud”, er ikke en forkert replik. Den kan bare ikke rigtig stå alene, fordi manden ikke risikerer noget med den. Der er ingen investering i den. Der er ingen humor i den. Der er ingen empati i den.

Hvad investeringen og empatien angår, er det altid en god idé at vise, at vi har læst den andens profiltekst. Den er faktisk en foræring (til manden), fordi den er en række stikord til at begynde en samtale. Måske også noget, vi kan trække humor ud af. Om ikke andet kan vi jo vende det hele lidt på hovedet og slutte med: ”nåh jo: hej, jeg synes, du ser sød ud”.

For udseendet betyder jo noget.

Held og lykke

Jeg vil ønske dig held og lykke med at få succes med din dating.

Har du brug for at få pudset formen lidt af vil du måske have glæde af et SUS-forløb (Singlelivs-Udviklings-Samtale), som du kan booke på 25 42 42 68 (send en sms, så finder vi en tid). Du kan også følge mine blogs ved at skrive dig på nyhedsbrevet.