Hvornår har du sidst taget en snak med dig selv om dit singleliv? Har du tjekket udviklingen, din tilfredshed og dine mål for det næste halve og hele år? Når du kan have en MUS, en Medarbejder-Udviklings-Samtale, kan du selvfølgelig også tage en Singlelivs-Udviklings-Samtale – en SUS.

Uanset om du er tilfreds med din single-status og bare gerne vil have et (mere) aktivt sexliv, eller om du i virkeligheden helst vil skifte status til kæreste (med eller uden fælles adresse), så er tiden måske inde til at have en dyb samtale med dig selv.

Meget kan kopieres fra MUS, og det er måske ikke helt så let, som det lyder. Du kan jo sagtens blive enig med dig selv, ikke? Du skal nemlig huske, at samtalen ikke handler om, hvad andre skal gøre for dig, men om, hvad du skal gøre for dig selv, som derved gør dig særlig dejlig og spændende at være kæreste med.

Ingen nemme løsninger

Det er ikke bare: Jeg føler, jeg har brug for en kæreste (eller sex), så jeg må hellere lede efter en, der kan give mig kærlighed/sex. Det svarer til den fortælling, som dating-sites og apps spreder, nemlig: ”du finder kærligheden, når du opsøger den!”

Bevares, logikken i det udsagn er stærkere end i Tornerose-versionen: ”Du finder kærligheden, når du holder op med at lede efter den”.

Hvis du sidder derhjemme og venter på Den eneste Ene, så risikerer du jo, at han/hun også sidder derhjemme og venter på dig. Udsagnet høres ofte fra folk, der er løbet sur i dating-verdenen og er bitre over mislykkede møder og brudte løfter.

Det er dit sex- og kærlighedsliv

Begge dele er faktisk en ansvarsfraskrivelse: Om du får kærlighed (og sex), gøres til andres problem, og det er det ikke.

Der er nemlig ingen, der siger, at vi skal finde kærligheden i andre. Selv om det er kærligheden mellem mennesker, vi savner, så er det med os selv, vi må gøre arbejdet.

SUS-samtalen handler om at tage udgangspunkt i følelser og behov, ikke i (selv)kritik og (selv)bebrejdelser. Altså: ”Jeg keder mig og visner, når jeg aldrig kommer i byen”, ”jeg savner god sex”, ”jeg føler mig uattraktiv i mit gamle tøj”,

De følelser er helt okay. Husk det. Og ja, løsningerne ligger lige for. Der kan bare være lige så legitime forhindringer for at nå dem – f.eks. at økonomien ikke tillader hverken nyt tøj eller at gå i byen, eller at vi ikke føler lyst til sex uden kærlighed.

Den indre kritiker

Derimod er der intet udviklende i SUS-samtalen, hvis udsagnene er ”du er så fed, at ingen gider have sex med dig”, ”du lugter altid grimt”, ”ingen gider gå i byen med dig”. Så er det ’den indre kritiker’, der taler. Fyr hende (eller ham). Det er en stemme, som er plantet i dit hoved for mange år siden. Det er ikke din egen.

Du kan godt tale med dig selv, men det kan være svært at skelne mellem den ene og den anden stemme; mellem din egen stemme, der udtrykker følelser og behov, og den indre kritikers stemme, som dømmer dig.

Kærlighed på papiret

Det kan hjælpe med en blok og en pen. Når tankerne står på papiret, er det lettere at skelne følelserne fra bebrejdelserne (dem kan du bare strege over – eller gem dem, og tænk over, hvor du har hørt den stemme før; det kan give indsigt).

Skriv også bare forhindringerne ned. Det gør det lettere at gennemskue, hvad der bare er undskyldninger for ikke at dække dine egne behov, og hvad der er praktiske prioriteringer af f.eks. tid og økonomi. Det er på den anden side også en slags undskyldninger: du kan jo overveje, hvorfor du prioriterer andet/andre frem for dig selv.

Kunne det handle om dit selvværd?

Ud med gamle overbevisninger

Har du en virkelig god ven/veninde – og her mener jeg en, der vil være hudløst ærlig over for dig og ikke bare snakke dig efter munden – kan du bruge hende/ham som sparring til SUS-samtalen. Eller du kan få professionel hjælp fra en terapeut, der kan holde dig fast på sporet.

Det, jeg i min praksis oplever som sværest for de fleste, er nemlig ikke at komme frem til ønskerne, drømmene og målet. Det svære er at udfordre de overbevisninger, der holder dig fast i gamle mønstre. Altså der, hvor du gør det samme igen og igen og får det samme resultat – igen.

De overbevisninger kan lyde sådan her: “jeg er for gammel”, ”jeg er for tyk”, ”det er for sent for mig”, ”det er også meget nemmere at leve alene”, ”alle de gode er taget”, ”ingen gider sådan en som mig”, ”jeg er nok blevet lidt sær med tiden”.

Vejen til forandring

Handling skaber forvandling. Under MUS-samtalen vil du måske sammen med din leder komme frem til, at du skal på efteruddannelse, at du skal flyttes til et nyt område, at du skal have mere ansvar, at du skal gå ned i tid.

På samme måde kan terapeuten til SUS-samtalen flytte dit fokus, så du begynder at handle anderledes for at nå de mål, du har sat dig på kærlighedsområdet.

Uanset hvordan du vælger at gøre det, er SUS-samtalen dit eget arbejde. Du kan ikke ændre andre mennesker. Du kan kun ændre dig selv.

Når du er klar til kærlighed

Det SUS-samtalen kan afdække er, hvad du gerne vil have, og hvor du gerne vil hen. Hvis du ikke er kommet derhen ad den vej, du hidtil er gået, så kan du vælge en anden. Det er ikke din veninde, og det er heller ikke mig, der vælger den vej – det er dig!

Men vejen er der. Også singlens vej til kærlighed og/eller sex. Derfor vil jeg gerne komme med et alternativ til kærlighedsudsagnene fra dating-siderne og de skuffede datere, nemlig: ”du finder kærligheden, når du er klar til at tage imod den”.

God sommer – og nyd en flirt i det gode vejr og de lange sommeraftener!

”Dating-sites: du finder kærligheden, når du opsøger den”

”Skuffede datere: du finder kærligheden, når du holder op med at lede efter den”

”Flirt med livet: du finder kærligheden, når du er klar til at tage imod den”