fbpx
Verden er ikke retfærdig. Vi fødes alle med en unik portion gener. Vi kan være smukke eller talentfulde. Nogle får meget givet, andre må kæmpe sig til det. Noget er særlig attraktivt i andres øjne. Det kan vi også kalde seksuel kapital.

Seksuel kapital handler ikke bare om store bryster. Forleden mødte jeg i forestillingen Damen med de blå tænder replikken fra Torben Steno, at han ”lukrerede på Jørgen Leths opsparede seksuelle kapital”. Altså at en mand i en meget moden alder har opsamlet noget, som har en nærmest uimodståelig tiltrækningskraft – vel især i forhold til en tilsvarende moden målgruppe af kvinder.

I vores samfund er seksuel kapital dog som regel noget, vi finder hos den unge kvinde. Det vil i videste forstand sige den seksuelt modne pige. Det gælder ofte også, inden hun reelt har fundet sig til rette i sin seksualitet – altså mindreårige piger. Vi kender vist alle Lolita.

modne mænds seksuelle kapital

Torben Steno taler om “Jørgen Leths opsparede seksuelle kapital” i forestillingen “Damen med de blå tænder”, der spiller på turné og på Folketeatret oktober-december 2023. Foto: Gudmund Thai

At både drenge og piger i puberteten får lyst til at eksperimentere med det nye og spændende, der sker med deres kroppe og sind, betyder ikke, at de er et tag-selv-bord for de mere erfarne. Forkert investeret kan seksuel kapital trække tunge renter gennem resten af livet.

Der er en grund til, at vi har en seksuel lavalder som juridisk begreb.

Pigedyr med seksuel kapital

Noget helt andet er, at den unge kvinde, der tiltrækker mændenes øjne, hurtigt lærer, at seksuel kapital kan veksles til andre fordele: drinks i baren, gaver og ikke mindst opmærksomhed. Måske ligefrem til at styre de mænd, der har andre former for kapital.

I Cecilie Linds roman Pigedyr, som også blev dramatiseret på Teater Sort/Hvid i sidste måned, udnytter jeg-fortælleren dette til at ”vinde” over sine konkurrenter i pigegruppen. Og hun nyder, at hendes krop giver hende magt over de ældre mænd, hun forfører (eller lader sig forføre af).

I forestillingen “Pigedyr” efter Cecilie Linds roman leger hovedpersonen (Laura Skjoldborg) en farlig leg med sin lillepige-seksualitet, for den unge pige har seksuel kapital i den voksne mands øjne. Foto: Emilie Therese

Med al respekt for det kunstneriske udtryk og hovedpersonens insisteren på, at hun har fået det, hun ønskede, så er min sexologiske vinkel, at hun gør sig til et objekt for mandens lyst. Hun tilfredsstiller hans fantasi frem for at undersøge, hvad hun selv har (seksuel) lyst til. Men ja, tjek datingsiderne – mænd vil gerne møde yngre kvinder.

Seksuel kapital er ikke ligestillet

Men så går årene. Præcis som når vi ser på begrebet i økonomisk forstand, så kan seksuel kapital investeres. Den kan plejes. Og den kan udhules, så den ender i nul.

Når vi taler om seksuel kapital, så udmønter den sig som antydet forskelligt for kvinder og mænd. Det hænger selvfølgelig også sammen med, at den økonomiske kapital (og deraf status og magt) ikke er ligeligt fordelt mellem kønnene.

Er der sex i statussymboler - som en Ferrari?

Det er nærmest en joke med mænd, der bruger billeder af sig selv foran en lækker bil på datingsites. Men status har også tiltrækningskraft – og dermed statussymboler. Foto: Toby Parsons, Pixabay

Mænd er som regel heller ikke indstillede på at bringe deres udseende i spil som seksuel kapital, men selvfølgelig sker det. Historisk er regerende dronninger, der brugte deres status til at høste smukke elskere med stor seksuel kapital, blevet udsat for perfid bagtalelse. Katarina den Store af Rusland for eksempel.

Eller det skildres som komisk, som det var tilfældet i den danske film Solkongen.

Noget-for-noget

Derimod har det i århundreder været normen, at smukke unge kvinder kunne bruge deres seksuelle kapital til at komme frem i verden. De har giftet sig med rige, magtfulde mænd. Eller de har i hvert fald kortvarigt nydt en luksus, som deres egen indtjening ikke kunne skaffe dem.

Det sidste falder i øvrigt de såkaldte incels (involuntary celibates – ufrivilligt cølibatære) for brystet. Det er et af deres argumenter for, at kvinderne skal ned med nakken og stille sig til rådighed for de samme incels, der opfatter sig som The Supreme Gentleman.

Samværet – og sexen – mellem den magtfulde mand og den unge kvinde med stor seksuel kapital kan sagtens være nydelsesfuld og gensidigt tilfredsstillende. Så længe noget-for-noget baserer sig på frivillighed, er der jo ikke noget galt i det.

Bagsiden af medaljen er, at kvinden, der flirter sig til en drink eller bare nyder opmærksomheden fra mændene ved af flashe sin seksualitet, kan blive præsenteret for en regning. Det kan hun også, når hun bare går ned ad gaden. Frygten for overgreb er en fælles oplevelse for stort set alle kvinder.

Seksuel kapital i moden

Noget helt andet er, at mange kvinder med en vis fortrydelse pludselig opdager, at den fordel, de har haft ved at være ”den unge kvinde”, forsvinder. Tidspunktet varierer fra kvinde til kvinde. Modviljen mod at fejre 30-års fødselsdag peger på, hvornår mange føler dette tab af seksuel kapital.

At kvinden har og kan spille på en stor seksuel kapital er nærmest institutionaliseret i vores samfund. Modeindustrien er et godt eksempel. Kvindemoden fremhæver, hvad kvinden har på kontoen. Den er langt mere seksualiseret end moden for mænd.

flad mave og seksuel kapital

Strengt taget kan du tage hvad som helst på til fitness, men når du har arbejdet for flad mave og stramme balder, vil du da gerne have, at det kan ses … eller hvad? Foto_ Pexels, Pixabay

Tag bare ned til fitness og læg mærke til påklædningen. Hvad mændene angår, kan det minde om en elefantkirkegård for gamle, forvaskede t-shirts, mens kvinderne som regel optræder i til lejligheden indkøbt tøj. Ofte ikke bare stramme leggings og shorts, men figursyede, så de fremhæver balderne som en g-streng.

Men in tights

Hvis mændene bærer stramme leggings, så er det som regel inde under et par løstsiddende shorts. Mændene skilter ikke med stramme balder og stor pik (selv om det har været mode – tjek bare Holbeins portræt af Henrik VIII). Ærmeløse t-shirts bruges dog at nogle til at skilte med armmusklerne.

Du kan se mode, kosmetik og kosmetiske indgreb som kvindens måde at beskytte hendes seksuelle kapital livet igennem. If you’ve got it, flaunt it. Det gælder uanset, om hun som cougar vil veksle den til opmærksomhed fra yngre mænd, eller om hun søger tryghed, stabilitet eller materiel luksus fra en jævnaldrende eller ældre mand.

Eller som nævnt bare god sex med en alderssvarende partner, der kan møde hende i øjenhøjde. For ja, mændene swiper jo helst en ti år yngre kvinde til højre.

Dyre accessories

Mænd har også en seksuel kapital, der skal plejes. Den unge, virile mand, der kan fremvise en velplejet krop, er selvfølgelig i høj kurs. Moden har også for mandens vedkommende en tendens til at understrege træk, som instinktive opfattes som (seksuelt) attraktive: Brede skuldre og smalle hofter – Y-profilen. Skulderpuder (drevet til det absurde i 80’erne) og stramme bukser.

Og ja, ham vender kvinderne sig også om efter.

Mandemode og dyre ure

Dyrt tøj – skræddersyet hvis det skal være helt rigtigt – og det dyre armbåndsur hører til herremoden, der skilter med seksuel kapital. Foto: Pexels, Pixabay

Men hvis vi ser ud over de fysiske træk, så hører det også til mandens accessories at gå med et dyrt ur. Det viser sjældent tiden mere nøjagtigt end et billigt (eller mobiltelefonen), men det viser, at manden har råd. Han skilter med succes og status. Det er også seksuel kapital.

Status kan også have en mere ”street” kvalitet. Der kan være seksuel kapital i at være en af de seje drenge. Det gælder mode, attitude og de ovennævnte svulmende overarme.

Det siges, at mange midaldrende mænd bekymrer sig mere over hårtab end over faldende potens. Hvor rejsningsproblemerne er en sag mellem to mennesker, så viser hårtabet udadtil, at han ældes og dermed er ved at miste seksuel kapital. Det er også her en trophy wife kommer ind i billedet.

Velholdt seksuel kapital

Når vi omtaler modne kvinder og mænd som velholdte, kunne vi lige så godt tale om, at de har forvaltet deres seksuelle kapital godt. Igen selvfølgelig med det forbehold, at nogle bare er disponeret for at ældes på en måde, som de fleste beundrer. Det er en blanding af gener og indsats (og kosmetiske indgreb).

I parforholdet har vi – forhåbentlig – opbygget bånd, der gør, at vi kan se dybere end udseendet. Men at vi klæder os sexet, optræder sexet og i det hele taget stiller vores seksuelle kapital til rådighed for vores partner, styrker da båndene. Forførelse er et krydderi i parforholdet.

De fleste i datingverdenen skilter bevidst eller ubevidst med seksuel kapital. Både mænd og kvinder. På datingsites bruges gamle billeder for at fremstå yngre (især af os over 30). Der poseres, så kroppen præsenteres bedst muligt. Der bruges filtre. Der vises statussymboler.

Hvad kigger du selv efter?

Selvfølgelig betyder udseende meget for den første kontakt – online eller live – og her er den sexologiske vinkel, at du kan arbejde med dit eget filter.

  • Hvor meget betyder brysternes størrelse og mængden af hår på din partners hoved i virkeligheden for, hvor god din seksuelle oplevelse bliver?
  • Vil du stolt vise en ny partner frem – eller vil du skamme dig lidt over at præsentere en ny kæreste for børnene/vennerne/veninderne på grund af alder, vægt, højde?
  • Og naturligvis det helt reelle: Hvor stor rolle spiller din partners udseende for, om du overhovedet får lyst til sex?

At vi livet igennem har en større eller mindre seksuel kapital, er en kendsgerning. Hvor meget vi lader os styre af andres vurdering af den og af deres vurdering af vores partners, er imidlertid noget, vi kan arbejde med.

Ja, vi tænder på det ydre. Men der er altså ikke nogen, der siger, at den smukke mand/kvinde også er god til at kysse. Om din partner er god til at tilfredsstille dig med hænder, tunge, pik eller kusse, finder du af gode grunde først ud af, når I prøver. Vores evne og lyst til at imødekomme vores partners lyst og behov er også en seksuel kapital. Den kan vi bare ikke se.

Har du brug for en sexologisk samtale – f.eks. om dit forhold til seksuel kapital – så kan du booke på 25 46 42 68 (send gerne en sms), Du er også velkommen til at skrive dig på nyhedsbrevet, hvis du gerne vil have inspiration fra flere blogs og holdes opdateret om events.


Topfoto: Jess Foami, Pixabay