fbpx
Det er en omvæltning at gå fra to til tre. Familieforøgelsen kan være både planlagt og ønsket, men det er de færreste, der også har en plan for sexlivet efter fødslen. Selv om de givetvis ønsker det. Det kan meget let være den udløsende årsag til en skilsmisse; sexen mangler, intimiteten visner, parterne glider fra hinanden. Så: let’s talk about sex efter fødslen.

Af ret indlysende grunde er moderen ikke indstillet på sex efter fødslen lige efter fødslen. Ømme bryster efter amning kan også lægge en dæmper på ønsket om berøring der. Det springende punkt er imidlertid ikke fysisk – det er psykisk: det handler om sexlysten.

I parterapien kan vi tale om forventninger, om kommunikation, om konflikter og mønstre, der skaber konflikter. Vi kan også starte med at tale om sex. At sexlivet ikke tilfredsstiller begge parter eller helt går i stå, er en faktor, der i sig selv kan udløse skilsmissen. Også i forbindelse med familieforøgelsen.

Men ganske kort: jo, sexlysten kan komme tilbage, og sexlivet kan blive mindst lige så godt som før. Men inden vi når derhen lidt om udfordringerne og løsningerne:

To slags lyst

Hvis forventningen er, at ”vi fortsætter, hvor vi slap”, så er der lagt op til skuffelser i den nybagte familie. De fleste er nok vant til, at de har lyst til deres partner; lyst til seksuel tilfredsstillelse og lyst til intimitet. Det kan vi kalde spontan lyst. Den opstår af sig selv.

Den anden form for lyst er responsiv. Det vil sige, at lysten skal aktiveres. Denne lyst kræver tid. Men hvis der er noget, den nybagte familie ikke har, så er det tid. Barnet tager sin del, og snart skal begge forældre passe karrieren … og have tid til forældremøder i vuggestuen.

En smuk, sexet kvinde – med sit barn. Spørgsmålet er selvfølgelig om barnet blokerer for begæret. For hvis vi ikke får lyst til sex efter fødslen, er der stor risiko for at forholdet ikke holder. Foto: Pixabay

Der kan komme mange ting i vejen. Kvinden kan finde sin nye efter-fødsels-krop usexet. Det handler ikke bare om, at praktisk barselstøj (med en let odeur af babygylp) ikke ligefrem er forførende blonder. Det kan sagtens handle om, at kvinden bevidst forsøger at være usexet, fordi hun ikke ønsker at vække mandens lyst.

Netop fordi hun ikke selv føler spontan lyst.

Mandens lyst

Manden har ikke gennemgået en tilsvarende fysisk transformation. Han bliver heller ikke hormonelt påvirket, og selv om nattesøvnen bliver forstyrret, så er det ikke ham, der skal give bryst. Derfor er hans spontane lyst som regel den samme.

Derimod kan hans responsive lyst blive ramt, fordi hans frække partner pludselig har ændret sig. Ikke nødvendigvis fysisk, men i hvert fald ved at lægge al sin opmærksomhed og kærlighed i det lille ny menneske. Han kan opleve at blive afvist eller føle sig afvist og derfor vælge ikke at vise sin lyst eller helt miste den.

Endelig forekommer det, at en mand psykologisk ikke kan kombinere moderrollen og elskerinderollen og derfor mister lysten til sex efter fødslen. Det er måske den responsive lyst, der påvirkes, men det foregår alene i hans hoved.

Tilbage står, at hvis parterne ikke har eller viser spontan lyst, så kan de selvfølgelig heller ikke aktivere hinandens responsive lyst.

Genstart sex efter fødslen

Så for de par, hvor det er blevet svært at få lyst til sex efter fødslen, er spørgsmålet: hvordan genstarter vi det?

Punkt ét er, at vi erkender, der er et problem. Et fælles problem – og det er noget begge parter i forholdet må investere i. Først og fremmest tid. Med tanke på skilsmissestatistikken er det en vigtig prioritering. Vi skal bruge tid på lysten. Ellers risikerer vi at stå uden nogen at have lyst til.

Mange kvinder vil finde dette billede utrolig sexet. Især fordi der implicit er en mor, der har fået lidt tid til sig selv. Både ansvaret for pasning og opdragelse og ansvaret for sex efter fødslen påhviler begge forældre. Foto Marcin Jozwiak, Pixabay

Du kan sige, at det handler om at have lyst til at få lyst.

Det betyder som nævnt ikke, at vi bare skal vende tilbage til ”plejer” fra før fødslen. Men som kvinde hjælper det, at du finder tilbage til din feminine side og ikke skjuler din krop. Væk din mands lyst. Giv ham noget at begære, så han kan forføre dig og dermed give dig lyst.

Sensitivitet og trafiklys

Hvis jeres udfordring er at komme overens med din nye krop efter fødslen, så kan I investere i klassisk sensitivitetstræning, hvor I sætter tid af til fysisk intimitet uden sex. Altså at han rører din krop, og du rører hans, men ikke hinandens kønsorganer.

Måske har lysten også ændret sig med de omvæltninger, som en graviditet og fødsel medfører. Hvis du som kvinde gerne vil udvikle jeres sexliv i en ny retning, så kan du vejlede med ”trafiklyset” (det kan du også som mand – mere om det nedenfor).

Start med den grønne zone: det er alt det, som I i forvejen gør/har gjort, og som du synes er skønt. Som kvinde er det aldrig en dårlig idé at rose din mands evner som elsker. Især det, du gerne vil have mere af i sex efter fødslen. Han vil vokse af det.

Ny spændende sex efter fødslen

Det fører straks videre til den gule zone: det er ikke alt det, som din partner aldrig gør eller gør for lidt. Det bliver en kritik, og det er et følsomt punkt for manden. Det er det, som du gerne vil eksperimentere med, det som du gerne vil have mere af eller på en lidt anden måde. Det skal serveres rigtigt:

”Jeg bliver helt vild, når du bruger lang tid på”

”Jeg kunne godt tænke mig, at du”

”Det ville være spændende, hvis du”

”Jeg tror, det ville være vildt frækt, at”

”Jeg kunne godt tænke mig at prøve at”

Hvis et af dine ønsker er, at din elsker skal være kreativ og overraske dig, så er det godt lige at huske den røde zone: Det er alt det, du ikke har lyst til (i hvert fald ikke lige nu). Så har du markeret dine grænser.

Hvad du ønsker …

Nu handler det som nævnt ikke bare om, at manden skal servicere kvinden. Jeres fantasier kan virke som gensidig inspiration og vække lysten i hinanden. Som mand skal du derfor lave din egen liste.

Du starter på samme måde med at rose alt det, du elsker ved jeres sexliv. Alt det, du gerne vil blive ved med at gøre med hende. Det du ønsker, hun skal gøre med dig i sex efter fødslen. Men du skal selvfølgelig også supplere den grønne zone med nogle gule fantasier. Igen med den positive tone.

Selv om din partner har svært ved at finde sin egen lyst, kan det jo godt være hun vil tilfredsstille din. Så du kan fantasere, at ”det ville være frækt at få en langsom oliemassage … med happy end”. Måske hun vil blive tændt af at få rådighed over din krop og kunne sætte tempoet. Hvem ved, hvad det kan føre til?

Og ja – husk at sætte din grænse med ting i den røde zone.

Tid til lysten – altid

Det er slet ikke dårligt, at du før og under graviditeten bekymrer dig om, hvorvidt du kan få dit dejlige sexliv tilbage efter fødslen. Det viser nemlig, at du prioriterer det. Det har været tilfældet for flere af mine unge sexolog-kolleger. De melder – heldigvis – tilbage, at sex efter fødslen nærmest er bedre.

En baby, to baby. Lykken ved at få børn kan vist kun overskygges af lykken ved at få børnebørn – så bedsteforældrene kan være gode allierede, når parforholdet skal prioriteres. Foto Tawny van Breda, Pixabay

De har prioriteret at sætte tid af til intimiteten. De er heller ikke bange for at sætte ord på. Er I gået i stå og har brug for at arbejde for at få lysten tilbage, så kan det være nødvendigt med hjælp udefra. Det kan en sexolog hjælpe med. Men først og fremmest skal I have tid.

Dertil er svaret, at det er det, bedsteforældre er til for. Eller anden familie og gode venner. Bedsteforældrene plejer dog at være et godt bud. De er som regel opsatte på at få flere børnebørn. Det kan de jo så gøre lidt nemmere ved at passe den eller de første.

At prioritere tid til hinanden. At skabe polaritet mellem maskulin og feminin. At dele seksuelle ønsker og drømme med hinanden. Alle tre dele gavner den gensidige tiltrækning og sexlivet i parforholdet – ikke bare sex efter fødslen.

Har du lyst til at få flere tip til dit sexliv og følge med i, hvor jeg holder foredrag, så skriv dig på nyhedsbrevet. Har du brug for en samtale, kan du booke på 25 46 42 68.


Foto: Stephanie Pratt, Pixabay