fbpx
Hvad drømmer du om? ”At sove, måske at drømme”, lader Shakespeare sin plagede Hamlet filosofere i den berømte enetale. Og i en terapeutisk sammenhæng er det selvfølgelig spændende at se på, hvad vi kan bruge vores drømme til. Gode drømme, onde drømme. Seksuelle drømme og romantiske drømme.

Drømme er ikke magi. De er ikke åbenbaringer. I mit terapeutiske billede er det ”bare” hjernen, der kører renseprogrammet. Så når jeg spørger, hvad drømmer du om, så gør jeg det, fordi drømmene afspejler de oplevelser og tanker, der har påvirket os dagen igennem.

Dermed kan vi bruge drømmen som terapeutisk redskab.

Genvejen til det underbevidste

Drømmene kan virke som en genvej. Når vi arbejder bevidst med selvudvikling, har de ofte en mere direkte kontakt til det underbevidste: til erindringer og til følelser, som vi undertrykker. Det kan vi selvfølgelig bruge.

Hvad drømmer du om

“At sove, måske at drømme” siger Hamlet i sin enetale – og så er spørgsmålet selvfølgelig: hvad drømmer du om? Foto: Claudio Scott, Pixabay

Når jeg arbejder med drømme, handler det ikke om tolkning eller drømmetydning, men om at være opmærksom på sammenhængen mellem det drømte og den situation, vi befinder os i lige nu. Og det er vel at mærke en sammenhæng, som vi selv skal se, og som derfor er sand for os.

Det kan handle om, at vi gentager gamle konflikter. Måske prikker en handling eller nogle ord til et ømt punkt, fordi vi tidligere har en dårlig erfaring med dette. I barndommen. I tidligere parforhold. I venskabs- eller arbejdsrelationer. Så kan drømmen kaste lys over netop dette ømme punkt.

Hvilke følelser vækker drømmen?

Har vi først fået åbnet døren til erindringen, plejer vi at kunne genkalde os, hvad der skete. Og nok så vigtigt: hvad det fik os til at føle. Undertrykte erindringer er som regel forbundet med smerte, skyld, skam. Ubehagelige følelser, som vi prøver at undgå. Derfor har vi undertrykt dem.

Så spørgsmålet, ”hvad drømmer du om”, må følges op med spørgsmålet, ”og hvad fik det dig til at føle”.

Imidlertid kan vi komme til at kaste gode erindringer og gode følelser bort ved samme lejlighed. Et eksempel er forholdet, der endte smerteligt, hvorfor vi vælger at glemme det. Men når vi tør åbne for erindringerne, vil vi ofte også finde gode minder og lykkelige stunder.

Alt dette kan føre frem til en tilgivelse. I terapeutisk betydning handler det ikke om rigtigt og forkert, men om at vi hver især slipper for at bære på byrden (eller, som man siger, bære nag – for det er noget, vi bærer, ikke den, der sårede os).

Drømme under pres og som selvudvikling

Vi kan også arbejde med ”spontane” drømme. Måske er vi i en stresset periode, og så kan en undersøgelse af ”hvad drømmer du om” afsløre, hvor vi tidligere har følt os pressede, bange, usikre. Og nogle gange kan vi så se klarere på den aktuelle situation.

Drømmen om den store kærlighed med fælles fremtid (og heste) er måske lidt kultur- og medieskabt, men derfor kan det jo godt være den, der vækker store følelser i dig. Foto: Charnchai Saeheng, Pixabay

Når vi arbejder med selvudvikling, er en del af processen at udfordre gamle overbevisninger. Det er en form for stresstilstand. Derfor kan drømme i den forbindelse minde os om, hvorfor vi finder gamle mønstre trygge og andre handlinger farlige – typisk forbundet med risikoen for (følelsesmæssig) smerte.

Mange mennesker har kapitler i deres liv, som de helst ikke genlæser. Vi har ”glemt”, hvad der skete dengang. Når vi i terapien begynder at rode i netop det, som gør ondt (for at finde ind til det, der spænder ben for os), så kan drømmene åbne døre til det, som vi har svært ved at tale om.

Hvad drømmer du om seksuelt?

Der er selvfølgelig også vågne drømme eller fantasier: de seksuelle. Og en ting er sikker, vi får ikke opfyldt vores fantasier, hvis ikke vi kan stille spørgsmålet, ”hvad drømmer du om”. Både til os selv og vores partner.

Vores seksuelle fantasier er som regel koblet til skam. En eller anden situation (ja, i vores barndom) har været så skamfuld, at vi – for at holde den ud – har seksualiseret dem. I det hele taget seksualiserer vi det, vi fik for meget af.

Tænder det dig? Er det det, du drømmer om, men måske ikke helt vil indrømme? Drømme har ingen censur. Foto: Espressolia, Pixabay

Det er stærke kræfter, vi har med at gøre her. Det kan både være noget, der giver os en specielt stærk seksuel oplevelse (et kink) eller noget, som simpelthen er en forudsætning for, at vi kan opnå seksuel ophidselse og nydelse (en fetich).

Hvis vi lever godt med vores seksualitet, er der ikke noget problem i det. Hvis vi derimod ikke har det godt med vores kink/fetich, kan vi finde forløsning ved at gå tilbage til den situation eller hændelse, som vi har seksualiseret. Det giver mulighed for at slippe seksualiseringen og dermed behovet for at få opfyldt denne fantasi for at få forløsning.

Hvad drømmer du om romantisk?

Tilsvarende kan vi faktisk finde en nøgle til vores romantiske drømme. Ofte er svaret på, hvad drømmer du om – i romantisk sammenhæng – det, vi fik for lidt af i vores barndom.

Nu beskæftiger jeg mig jo en del med flirten. Det er en besnærende tanke, at der næppe er noget barn, der føler, at det får opmærksomhed nok fra sine forældre til enhver tid. Og hvad er det, der virker forførende … hvad drømmer du om, at han eller hun på den anden side af bordet gør i flirten?

At blive set er nok det mest udbredte ønske i kærlighedsrelationen. Derfor virker det forførende, at din modpart i flirten (uanset om I er i et forhold i forvejen) giver dig sin fulde opmærksomhed.

Tornerose-drømmen; jomfruen, der skal reddes af prinsen på den hvide hest … eller hvad lægger du i drømmen? Foto:

Det er ret indlysende, når du vil score. Det giver sig selv, når I er forelskede. Det er på den anden side sjældent muligt i hverdagen over en længere periode. Derfor virker det at gøre noget særligt ud af årsdagen, gøre noget ud af dig selv (som du ved. tænder din partner), at lave den mad, bestille den ferie og så videre.

Drømte mig en drøm i nat

Her kan vi så vende tilbage til nattens drømme. Hvad drømmer du om? Hvad får drømmene dig til at føle? Det interessante er ikke, at du drømte om en lang sørejse, men hvilke følelser, du forbinder med drømmen.

Hvilke af dit livs kvinder/mænd dukker op i dine drømme – og hvilke følelser vækker det i dig? Seksuelt kan du jo sagtens have ”våde drømme” eller i hvert fald drømme, som efterlader dig seksuelt ophidset. Du kan undertrykke det, men det vil ikke ændre på, hvad der reelt ophidser dig.

Dine drømme har ikke det normative filter for rigtigt og forkert – for, hvad man gør – som dit bevidste jeg har. Derfor kan du bruge dine drømme til at blive klogere på dig selv. Seksuelt, romantisk og i forhold til din rejse her i livet.

Det er noget af det, vi kan tale om i terapien, som du kan booke på 25 46 42 68 (send en sms, så fidner vi en tid). Du er også velkommen til at melde dig på nyhedsbrevet, så du kan følge med i nye blogs og tilbud.


Topfoto: Anastasia Gepp, Pixabay