fbpx
Kerneværdierne er pejlemærker for det stabile parforhold. Det betyder ikke, at vi er enige om alting. Det betyder, at der er en fælles kerne, som vi navigerer ud fra. Kerneværdier er need to have, hvorimod andre værdier ”bare” er nice to have. Du kan sige, at det flytter fokus fra, hvem vi er sammen med, til, hvad der binder os sammen.

Det er let at blive fascineret af et andet menneske. At blive forelsket. Det handler om fysisk tiltrækning – begær/lyst. Men det handler også om de mønstre, vi har med fra barndommen: skygge/maske-relationen og tilknytningsmønstre. Måske om kærlighedssprog. Uden at vi ved noget om hinandens kerneværdier.

Men på et tidspunkt skal vi finde ud af, om der også er basis for et varigt parforhold, måske et ægteskab.

Sæt dig selv i spotlightet: hvad er vigtigt i dit liv? Foto Stocksnap, Pixabay

Vi har alle nogle ting, vi synes er vigtige. Vi har også en masse ting, vi forventer af en kommende partner – som regel på det overfladiske plan. Nu skal du imidlertid sætte spotlight på dig selv. Når det drejer sig om det stabile parforhold er det godt at se på, det der er virkelig, virkelig vigtigt for dig: dine kerneværdier.

Værdien af sex

Hvilken værdi har sex for eksempel for dig?

Sex giver en følelse af: Tilfredsstillelse. Kærlighed. Forbundethed, Glæde. Ro. Passion. Vildskab. Fysisk velbehag, Nærhed. Tryghed. Leg. Eventyr. Opløftethed. Nydelse. Trancendens. Samhørighed. Femininitet/maskulinitet.

Det er blot et udvalg af ord, jeg har set brugt om det, sexlivet giver folk, og som for dem er det vigtige ved at dyrke sex. Værdien ved at dyrke sex.

Du kan foretage præcis same undersøgelse af alle andre aktiviteter i dit liv. Skriv ned, hvilken værdi er der i hver enkelt aktivitet; dit arbejde, dele af dit arbejde, familien, ferierne, din træning, madlavningen, børnene, din hobby. Og som nævnt dit sexliv.

Kerneværdier uden facitliste

Der er ikke en facitliste af værdier. Brug dine egne ord. Det kan hjælpe dig at sætte, ”det giver mig en følelse af” foran. Brug sætninger. Opfind dine egne ord. Det er ikke nødvendigt, at ordene giver mening for andre end dig selv.

Det er sandsynligt, at flere aktiviteter har samme værdi eller noget, der ligner. Skriv ned alligevel. Du kan redigere listen bagefter.

Giv dig tid til at tænke over alt det, du foretager dig i løbet af en dag, en uge, et år.

Det kan sagtens gøres til en øvelse for jer som par. Du vil lære noget om dig selv og noget om din partner. Og vice versa. Du/I vil lære noget om, hvad der et tidsfordriv, hvad der er et middel for at nå et mål, og hvad der virkelig fylder jeres liv med glæde.

Du har det godt, når du er tro mod dig selv

Du kan også tænke på nogle ting i dit liv, du er stolt af – både sportspræstationen, da du var teenager, og træhytten du byggede til dine børnebørn. Du kan plukke i hele livsforløbet. Igen gælder det om at notere ned, hvilken værdi der ligger i den handling og det resultat.

Arbejde fylder en stor del af vores liv, men hvilken værdi har det for dig? Foto: Free-Photos, Pixabay

Eller tænk på tre-fire perioder i dit liv, hvor du har følt dig lykkelig – eller i hvert fald fuldt tilfreds med din tilværelse. Hvilke behov fik du opfyldt, som gjorde disse perioder så gode – og hvilke værdier ligger der bag dem. Skriv ned.

Den sidste øvelse kan selvfølgelig vendes på hovedet, så du kigger på specielt stressfyldte perioder, hvor dine behov ikke blev opfyldt. Og hvor du derfor ikke levede i overensstemmelse med dine værdier. Skriv også disse værdier ned. Altså det, du manglede.

Det rare, det vigtige og det virkelig livsnødvendige

Du har nu – forhåbentlig – adskillige ark fyldt med værdier. Eller post-it sedler. Eller hvad du nu har brugt. Kig på dem og mærk, hvad du føler, når du læser de enkelte værdier.

Du vil opdage, at nogle optræder oftere end andre. Du vil måske gennemskue, at to mere vage følelser i virkeligheden repræsenterer den samme værdi. Du vil mærke, at nogle værdier vækker stærkere følelser i dig end andre.

Du kan organisere dette væld af værdier. Du kan rangordne dem – hvilke er vigtigst. Du kan rokere om på dem, hvis du skifter mening. Vi ændrer os livet igennem. Det gør vores prioriteter også.

Du vil sandsynligvis allerede nu have opdaget nogle kerneværdier: Det, du stræber efter og fylder dit liv med. Det, der opfylder dine behov. Det, du savner, når du ikke har det. Værdier, som ikke har ændret sig.

Helt ind til kernen

Vil du endnu tættere på din essens – og dermed dine kerneværdier – så kan du prøve at reducere dem. Altså i den gastronomiske betydning af ordet: du kan koge dem ind. Denne øvelse kræver ofte guidning, men du kan godt prøve den selv.

meditation over kerneværdier

Hvad giver det dig at dyrke yoga og meditere? Hvilken værdi har denne og andre aktiviteter for dig? Foto Sharahira Lenin, Pixabay

Du kan teste hver eneste værdi ved at forestille dig, at du har netop det i dit liv 100 % på den fede måde. Hvad er det , du har behov for? Ligger der et uopfyldt behov bag værdien, så må du spørge dig selv, hvad der skal til. Altså hvilken værdi du mangler.

Du kan blive ved at reducere – indtil du ikke kan finde andre værdier bag værdien. I det arbejde vil du ofte opdage, at flere af værdierne på din liste alle sammen dækker over det samme – den samme kerneværdi.

Det er nemlig vigtigt at kunne skelne mellem, hvad du kan gå på kompromis med, og hvilke værdier du ikke kan opgive uden at gøre vold på, hvem du er som menneske. Det er her jeg elsker B.S. Christiansens forklaring om forholdet til kæresten: ”Jeg fandt ud af, at det var vigtigere for hende, at det blev sådan, end det var for mig, at det ikke blev sådan”.

Kerneværdier: at leve – og elske – autentisk

Med andre ord kan vi godt afvige fra vores værdier. Men vi skal holde fast i vores kerneværdier, hvis vi skal være tro mod os selv. Kan vi mødes med en partner – en kæreste – om vores kerneværdier, så har vi samme kurs, og det gør det uligt nemmere at komme overens om de mindre bump, vi vil møde på vejen.

Passion, Kærlighed, Frihed. Hvilke værdier lader du dig lede af? Foto: Free-Photos, Pixabay

Og hvad sexen angår? At have et aktivt og spænde sexliv er bestemt en værdi – for dig måske også en kerneværdi. Det er vigtigt, at vi er seksuelt kompatible – at vi kan lide det samme. Det er bare sjældent nok til at bære parforholdet.

På et tidspunkt er det rart at kunne række over i den anden side af dobbeltsengen efter et menneske, der vil elske med dig, fordi hun eller han elsker dig. Ikke fordi du ser rasende godt ud eller indvilger i at opfylde vedkommendes vildeste sexfantasier. Men fordi I er to autentiske mennesker, der deler de samme værdier.

Kærlighed er som regel en af dem.

Læs mere om et autentisk liv med kærlighed, lyst og begær – følg nyhedsbrevet. Har du brug for hjælp til at arbejde med dine egne værdier og kerneværdier, kan jeg også hjælpe dig – du kan booke en samtale på 25 46 42 68.