fbpx
Tessa sagde det. I den nok så omdiskuterede nytårstale i Deadline ved nytåret 2021 kastede hun skammen af sig og insisterede på kvindens ret til at være liderlig – til bare at have lyst til at kneppe. Uden fordømmelse. Det sidste er nok det, der volder størst problemer.

Hvad Tessa ikke sagde i sin nytårstale, var, at lyst til at kneppe med, hvem man vil, hvor man vil, og hvordan man vil, selvfølgelig forudsætter et samtykke. Pointen var og er, at hun gjorde det til et feministisk projekt, at kvinden har lov til at være lige så liderlig som manden.

Og – hånden på hjertet (eller andre steder) – hvilken mand synes ikke, at det er vildt sexet, at en kvinde midt i kampens hede stønner, ”åh ja, knep mig”. Sluserne er åbne. Det er ren liderlighed. Ren krop. Sanselighed. Passion. Vi kan give os hæmningsløst hen til hinanden.

Så langt er der altså ikke nogen modsætning.

Lyst til at score

Noget helt andet er spillereglerne i flirten. Den mand, der henvender sig til en kvinde med en (forhåbentlig) ikke alt for åndsvag scorereplik, har kigget hende ud og tænkt, at ”dig kunne jeg godt have lyst til at kneppe”. Han spiller op. Hun vælger.

Manden er godt klar over, at han kan blive valgt fra. Hun kan være optaget. Hun kan finde ham utiltrækkende. Eller han kan komme til at dumme sig og spolere et ellers godt indtryk. Så må han se sig om efter en anden.

Det er vel ikke så dårligt at flirt, forførelse og forspil fører til at begge parter har lyst til at kneppe. Foto: Mark Dekkers, Pixabay

I bedste fald tager hormonerne over. Der er gensidig tiltrækning. Begge parter får lyst til at kneppe. Det er der ikke noget problematisk i. I hvert fald så længe vi husker at beskytte os.

Der er heller ikke noget problematisk i, at hun vælger at give sit telefonnummer, så kontakten kan videreføres en anden dag. Uanset om de har sex eller ej. Det kunne være, at tiltrækningen handlede om mere end sex.

Skamløse tøjter

Det er her, Tessas budskab har blivende relevans. Føler manden, at kvinden er mindre ”værd” eller i hvert fald mindre interessant som partner i et længerevarende forhold, hvis hun handler på sin liderlighed? Bliver kvinden nødt til at ”spille kostbar” for at blive værdsat?

Den norm eksisterer helt afgjort blandt mange.

Bortset fra, at de unge mænd i dag også kan blive dømt ude med et dårligt rygte som ”fuck boys”, så er det stadig sådan, at dommen for at være ”nem”, ”billig” eller ”luder” (fra amerikansk ”slut”) falder på kvinden.

Den dom kan sådan set også fældes over kvinden, der fører sig frem med seksuelle virkemidler. Tøj, makeup, sprog – herunder kropssprog. Uanset om hun i øvrigt er nem at score eller ej. Ja, lige præcis det ry, en Tessa kunne få i sit ”hood”.

Skider højt og flot på skammen

Hun vælger så ikke at skamme sig over det og skide højt og flot på, hvad andre måtte mene om hende. Hun må så i øvrigt, som alle andre kendte, leve med, at hun aldrig ved, hvornår en potentiel partner er interesseret i hende eller i bagefter at kunne prale med, at han har scoret Tessa.

Blæstegnens Tessa rykkede ind i kommentariatet med sin nytårstale på DR2. Foto: DR/Tessa

Noget helt andet er, om Tessa eller nogen anden kvinde kan føle sig tiltrukket af en mand i mængden og gå hen til ham og sige, ”jeg har lyst til at kneppe med dig”. Eller tage turen omkring de mere eller mindre tilslørede scorereplikker, som mænd også bruger.

En smuk, sexet kvinde vil sandsynligvis have stor chance for et positivt svar. Hvilken mand siger nej til sex? På den anden side vil nogle mænd givetvis gå i sort, fordi de ikke er vant til at stå i rollen som den, der kan vælge. Eller rettere sagt; bliver tvunget til at sige ja eller nej til at være blevet valgt af kvinden.

Hun havde bare lyst til at kneppe

Uanset om vi har sex på første date (eller efter et tilfældigt møde i byen) eller ej, så handler et spirende forhold i høj grad om seksuel kompatibilitet. Men uanset alder, så opfatter mange – både kvinder og mænd – det som en udveksling, hvor det er manden, der har lyst til at kneppe, mens det er kvinden, der ønsker et forhold.

En kvinde omkring de 50 fortæller om den skønne mand, hun havde mødt, som efter tre måneder sammen med hende overvejede, om det var holdbart, når han ikke kunne dele sine interesser med hende. Han følte ikke, at de havde tilstrækkelig fælles grund på fire områder – måske implicit, at de ikke var på samme intellektuelle niveau.

Hendes svar kom i tre dele: For det første, at de kun havde kendt hinanden i tre måneder, så han kendte hende overhovedet ikke. For det andet demonstrerede hun, at hun sagtens kunne tale med om de fire emner (men at de ikke nødvendigvis interesserede hende). For det tredje havde hun på nuværende tidspunkt bare lyst til at kneppe med ham … og så gik hun.

Lad det være sagt, at han hurtigt vendte tilbage, at han gerne ville fortsætte forholdet, og de er nu sammen på andet år.

Denne kvinde havde altså intet problem med at stå ved sin seksuelle lyst. Derimod var det ikke faldet manden ind, at han i forholdet kunne være sexobjekt, og at han skulle strenge sig an for at blive mere end en sexpartner.

Lyst, samtykke, sex

Der skal som bekendt to til en tango, og det giver ingen mening at udskamme nogens lyst til at kneppe. Hverken mænd eller kvinder. Men nu er det altså hovedsagelig kvinder, der skal kæmpe med den fordømmelse. I øvrigt både fra kvinder og mænd.

Det giver i særdeleshed ikke mening, når lovgivningen nu slår fast, at sex foregår mellem to mennesker, der har givet samtykke til det. Vi må formode, fordi de har lyst til det. Ellers er det voldtægt.

For både kvinder og mænd gælder det, at hvis vi ikke har lyst til sex, så kan vi det. Det er det, vi har flirt og forførelse til. Som regel har kvinder bruge for mere tid – forspil – inden de giver sig hen til lysten.

Hun har vist fået øje på noget interessant … eller nogen. Har hun lyst til at kneppe? Næppe, men hun inviterer til at komme nærmere, til en flirt. Og hvem ved hvad så? Foto: Nicola Giordano, Pixabay

Når kvinden sender et forførende blik til en mand, betyder det ikke, at hun har lyst til at kneppe med ham, men at han er velkommen til at bevise, at det potentiale, hun ser i ham, rent faktisk kan vække den lyst. Hvis han vel at mærke har lyst.

Det er ok ikke at have lyst

Ligesom kvinden på værtshuset, der griner ad mandens scorereplik, ikke nødvendigvis forestiller sig, at hun skal have sex med ham på toilettet om fem minutter, men at hun er interesseret i at finde ud af, om han kan vække en sådan lyst.

Både mænd og kvinder ville sikkert have sjovere sex (og færre moralske tømmermænd), hvis vi huskede at mærke efter, om vi stadigvæk havde lyst til at kneppe, hele vejen gennem forførelsen. Frem for at følge ”har man sagt A, må man også sige B” logikken og ende med noget, vi bare skal have overstået.

Men der er bestemt ikke noget at skamme sig over.

Hvis vi taler om kæresteforhold, så er det afgørende ikke, hvor mange gang vi ses, inden vi har sex første gang, men hvor længe vi bliver sammen efter, at vi er begyndt at dyrke sex. Og når vi så ser dybt ind i hinandens øjne mange år senere, er det ikke så dårligt, at den ene siger, ”lige nu har jeg bare lyst til at kneppe med dig”.

Føler du dig hæmmet af nedarvede normer eller omgivelsernes dom over din seksualitet, så lad os tage en frigørende snak. Du kan bestille tid til en sexologisk samtale på 25 46 42 68 (læg gerne telefonbesked). Har du lyst til at læse mere om flirt, forførelse, lyst og skam, så meld dig på nyhedsbrevet.


Du kan finde Tessas nytårstale her.


Topfoto (med ukrediteret inspiration fra “Herfra til evigheden”): Magaly Objectif