fbpx
Når vi skal flirte med livet – og med andre mennesker – så kommer det naturligt til nogle, lidt langsommere til andre. Jeg skal ikke trække nogen normer ned over hovedet på folk og sige, at sådan flirter du, men jeg vil mene, at der er fem i’er i flirt … eller som jeg kalder det: i-reglen eller iFlirt (hvis du tilhører Apple-generationen).

Det er ikke alle, der har haft en ældre søskende eller en god ven, der hjalp med gode råd: Sådan flirter du. Det udelukker på den anden side ikke, at du ikke selv kan hjælpe andre med flirten, hvad der faktisk er det femte “i” i i-reglen. Det tager vi til sidst.

Lad os begynde med det første “i”: mennesker har flirtet i årtusinder, dannet par og fået børn, som, når tiden var inde, selv begyndte at flirte. Driftsbaseret eller efter sociale normer. Eller begge dele – for det første “i” handler om interesse.

Interesse: Er du interesseret?

Det er en udbredt fordom, at mænd hele tiden tænker på sex, altså i denne sammenhæng, at de hele tiden er interesserede i en flirt. Ligesom det er en fordom, at kvinder ikke gør det. For selvom vi selvfølgelig kan lade tilfældet råde, så handler det om, hvorvidt vi har antennerne ude: Er vi interesserede i at finde ud af, om andre er interesserede?

Sådan flirter du

Den unge kvinde her, ved udmærket, at sådan flirter du – nemlig med et blik og et diskret smil. Foto: Jerzy Gorecki, Pixabay

Hvis vi ikke er interesserede og opmærksomme og villige til at vove noget, så kan vi sidde alene med vores drink hele aftenen eller ordne verdenssituationen med vennerne/veninderne. Eller vi kan arbejde op og ned ad hinanden og aldrig tænke på vores kollega som en potentiel partner. Eller vi – især mænd – kan spilde komplimenter og mere eller mindre tåbelige scorereplikker på kvinder, der overhovedet ikke er interesserede i os.

Er dit hjerte og dine øjne åbne, når du færdes i verden? Det gælder ikke kun i fuld krigsmaling og med den maskuline duft på, men også – ja, lad os bare bruge klicheen – nede i supermarkedet på en grå onsdag. Sådan kan du også flirte.

Tænker du på, at han eller hun lige så godt kan være der i kajakklubben, til foredrag på biblioteket, til netværksmødet, eller som gæst til en ven(inde)s fødselsdag?

Intention: Hvad er du ude på?

Selvfølgelig er mænd tit interesserede i sex – og kun sex. Det er der også kvinder, der er. Det kan være et spændende, frydefuldt møde en enkelt nat – måske endda bare et kort øjeblik på diskotekets toilet. Det kan på den anden side også være indledningen på en varig relation. Det kommer an på vores intention. Det er “i” nummer 2.

Der er en social konvention om, at “pæne piger” ikke har sex på første date (og slet ikke efter et tilfældigt møde i byen). Omvendt kan en mand signalere sin intention om at indlede et kæresteforhold ved ikke at presse på for at dyrke sex, men tværtimod “slow date”, hvor parterne giver sig tid til at lære hinanden at kende.

Vi behøver ikke underlægge os sådanne konventioner, men hvordan vores flirt bliver modtaget, afhænger selvfølgelig af, hvad vi signalerer, vi er interesserede i. Ud over “det indlysende”, som en kvinde udtrykker det om sex.

Det handler i høj grad om kommunikation: Hvad vi siger: spørger du ind til, hvem den anden er? Og hvilket kropssprog vi taler: jo, du kender godt forskel på kærlige kærtegn og seksuelle tilnærmelser.

To strategier: Invitation og initiativ

Men først skal mand og kvinde jo i kontakt med hinanden: Her når vi til det næste stadie, hvor i-reglen (for heteroseksuel flirt) er lidt forskellig for mænd og kvinder. Jeg plejer at sige, at kvinden har invitations-retten, mens manden har initiativ-retten (for andre kombinationer – se P.S. til sidst). 

Du kan sammenligne flirten med påfuglenes parringsdans. Det er hannen, der stiller sig an med sin pragtfulde hale, mens det er hunnen, der vælger. Foto: Mahesh Rathi, Pixabay

Erotikken gnistrer nemlig, når feminin og maskulin energi mødes. Så selv om kønnene er lige, må vi også huske, at de er forskellige. For flirten betyder det, at vi indtager to forskellige roller eller strategier. Manden er jægeren, der skal erobre kvinden. Det betyder ikke, at kvinden er passiv, eller at hun er underdanig. Der er ingen, der bliver scoret, som ikke lader sig score. Mandens jagt går i høj grad ud på at byde sig til, så kvinden kan vælge ham (til eller fra).

Når vi taler om privatsfære – den boble af rum, vi anser for at være vores – så er der sædvanligvis den forskel på kvinder og mænd, at hvis manden træder over kvindens grænse, så opfattes det som aggressivt/truende, mens en kvinde, der træder ind i mandens sfære, vil opfattes som flirtende. Er kvinden på forhånd interesseret i manden, kan det selvfølgelig opfattes som super maskulint, at han tager initiativet. Invitation eller ej.

Du må gerne lægge din egen strategi, men dette er mit bud på, at sådan flirter du.

Invitationen er et initiativ

I virkeligheden er der kun et “i”, nemlig initiativ, fordi det naturligvis er et initiativ at sende en invitation. I flirten manifesterer det sig på den måde, at kvinden inviterer, mens manden tager initiativet. Du kan, som jeg beskriver nedenfor, kalde det en aktiv flirt.

Du kan som kvinde sagtens tage i byen for at score. Alligevel er der grænser for, hvor seksuelt aggressiv du kan være, hvis du ikke ligefrem nyder at dominere. Hvis du først hiver en mand hjem i sengen til lidt lagengymnastik, taler alt for, at den mand altid vil skulle hives.

Et eksempel på dette er kvinden, der falder for fristelsen til at “redde” en af de vingeskudte, nyskilte mænd.

Hvis de finder ud af at indlede et forhold, så har hun sat den dagsorden, at det er hende, der tager initiativet. For hun har nemlig også slæbt en mand med hjem, der ikke kan finde ud af at tage hende – ellers ville han da for længst have reageret på hendes signaler om, at hun var scorbar. På hendes invitation

Passiv flirt

Den smukke kvinde, der “inviterer” med dyb kavalergang, høje hæle og korte skørter skal såmænd nok få masser af opmærksomhed fra de tilstedeværende mænd, men det er en passiv flirt. Hun begrænser nemlig sit udvalg til de mænd, der kommer uden personlig invitation. Selvsikre alfaer, jo tak, men sikkert også en del players. Masser af sex, nok færre forhold. Og måske endda nogle, der ikke forstår et nej. 

Sådan flirter du

Hvilket signal – hvilken invitation – udsender du? Foto: Igor Link, Pixabay

Kvinden kan godt stråle med varme og femininitet uden at annoncere med overdreven brug af bar hud og andre seksuelle virkemidler. Ved at smile og være glad og overskudsagtig. Ved at være “sød”. Vi kan også kalde det “kærlig og tilgængelig”. Mænd tiltrækkes som regel af kvinder, der stråler på denne måde.

Hvis ikke den kærlige energi er fokuseret, vil du imidlertid også tiltrække en masse mænd, du ikke er interesseret i.

En feministisk vinkel er, at en kvinde, der står i sit eget lys, overhovedet ikke har behov for bekræftelse fra andre (mænd, hun ikke er interesseret i), så hold venligst komplimenterne (og scorereplikkerne) for dig selv, indtil jeg har inviteret dig til at komme med dem!

Sådan flirter du aktivt

For kvinden behøver ikke være en tøjret gazelle, der venter på den første og bedste løve for at blive fortæret.

Du kan som nævnt flirte aktivt ved at sende en invitation, ved at fange mandens blik, smile og kigge væk. Fange blikket, smile, kigge væk. Måske med lidt længere øjenkontakt anden gang … og måske også med en tredje gentagelse. Manden skal jo gerne være sikker på, at du ikke smiler til fyren bag ved ham.

Sådan flirter du

Er det dig hun kigger på? Så er det nok ikke helt spild af tid at sige hej. Foto Jerzy Gorecki, Pixabay

Som mand kan du vælge, at øge spændingen i flirten ved at gengælde blikket og smilet, men ikke være alt for “nem” og tage initiativ med det samme. Du kan, som jeg kommer ind på senere, også udfordre kvinden til at komme med en invitation – ved at bruge samme taktik.

Den anden side af din aktive flirt som kvinde er, at du lærer at bevare din frihed ved en høflig, men bestemt afvisning, når du ikke er interesseret. Ja, manden prøver med en smart bemærkning, når du er oppe at hente drinks ved baren (det er scorezonen) – men du bestemmer selv, om du vil besvare komplimenten og indlede en samtale.

Der er ingen grund til følge flinkeskolereglerne og spilde krudt på en mand, du ikke er interesseret i. Når du skal gennem kødranden af øldrikkende mænd ved baren for at fange bartenderens opmærksomhed, kan du tilsvarende frit vælge, hvem af dem du – med et smil – vil bede give dig plads (og chancen for at opføre sig galant = initiativ).

Hvad er din flirtestil?

Den aktive flirt fra kvindens side er ikke mere rigtig end den passive. Men overvej dette:

  • Hvad er nu lige din flirtestil?
  • Hvilket resultat har du hidtil fået af den?

Pointen i sandheden om, at vi ikke kan ændre andre, men kun vores egen adfærd, er, at når vi gør det, så ændres vores relationer med andre. Når du handler anderledes, tiltrækker du andre mennesker. Når du flirter anderledes, scorer du andre mennesker.

Kropssproget kan sagtens bruges mere direkte og mindre diskret. Det kan du gøre på dansegulvet. Men grundlæggende ligger invitationen i øjnene og smilet. Så er det op til manden at vise initiativ – at krydse de frygtindgydende meter hen til hende. Han skal vise, at han er en Mand (bemærk: stort M) med maskulin essens.

Sådan flirter du med mod og mandshjerte

Vi skal lige huske, at der er en grund til, at mændene står og drikker sig mod til, før de tør henvende sig til kvinderne (selv om det ikke lige er mit råd til “sådan flirter du”)

Det svarer fuldstændig til mange menneskers frygt for at stille sig op og tale til en forsamling: Vi stiller os uden for flokken. Vi risikerer at dø. Eller i dette tilfælde: manden forestiller sig, at kammeraterne griner ad ham, hvis hans initiativ mislykkes. Det er værre end døden.

Lad os dog anerkende, at det er super maskulint, at fyren tør tiltale en vildt fremmed kvinde. At han viser initiativ. Langt de fleste kvinder tænder på det udviste mod. Især hvis det ikke er en snøvlet scorereplik efter alt for mange fadøl. Og hvis hans initiativ ikke er intimiderende. Det ved den erfarne alfahan/player. Og det scorer han på.

Og med mere succes

Som mand øger du succesraten på dine initiativer ved at afvente, at kvinden viser sin interesse og sender en invitation. Eller du viser din mandighed ved på afstand at kigge ugenert ind i kvindens øjne (øjnene – ikke kavalergangen!) og derved signalere din interesse. Så hun kan invitere dig med et smil.

Manden kan selvfølgelig også sende en invitation med et frækt blik, og sætte gang i flirten på den måde. Foto: SplitShire, Pixabay

Så også til manden:

  • Tør du se en kvinde i øjnene?
  • Tør du holde blikket?

Det er så her, jeg vil tilføje: Tør du gå hen til en kvinde og indlede en samtale?

Sådan flirter du med introduktion

For at runde af vil jeg gerne introducere et femte “i” i i-reglen … nemlig introduktionen!

Vi kunne kalde det romantisk networking, hvor vi husker at introducere folk, vi kender, for hinanden. Eller beder fælles bekendte om at introducere os for ham/hende, vi har fået kig på. Eller i det hele taget spørge, om de kender nogen. Det skal selvfølgelig gøres med omtanke. Ligesom på de sociale medier indebærer det nemlig en anbefaling, at vi “deler” noget – eller nogen – med vores omgangskreds.

Skål … og hvordan er det så lige du kender min gamle skolekammerat? Der er ikke noget, der forhindrer os i at introducere folk for hinanden – eller bede om at blive introduceret. Foto: Alexandr Podvalny, Pixabay

Så vi kan sagtens hive den søde single, vi kender, hen til vores gruppe og introducere ham eller hende. Eller i det mindste huske at introducere vedkommende, hvis han/hun selv kommer hen og siger hej. Det giver alle lejlighed til at komme med den simpleste af alle åbningsreplikker: ”Hvor er det, du kender nn fra”?

Og så begynder vi forfra med øjne, smil, kropssprog, komplimenter og interesse for den anden.

Uanset om vi vælger at sætte to mennesker sammen, eller vi beder en ven/veninde om at introducere os for en eller anden, så handler det igen om initiativ. Vi kommer ikke sovende til noget. Vi scorer ganske rigtigt ikke selv ved at introducere andre for hinanden, men det kunne jo sætte gang i en trend.

Eller du kan sætte din lid til karma. Og huske at flirte …

Jeg tager stadig mit foredrag Flirt Med Livet med rundt som stueforedrag – altså private arrangementer. Det handler om, hvad der tiltrækker os ved hinanden, hvad der spænder ben for flirten og altså om, at sådan flirter du med iFlirt. Det kan du booke på 25 46 42 68 eller du kan skrive dig på nyhedsbrevet, så du kan se hvor og hvornår jeg holder andre foredrag. 

P.S. Energi og køn

Der er en grund til, at understrege det med feminin og maskulin energi. For mønsteret genfindes i ikke-heteroseksuel-ciskønnet flirt. To kvinder, der sender hinanden hede (inviterende) blikke, kommer aldrig videre, hvis ikke en af dem tager initiativet og spørger, hvor de skal sove i nat. Du kan altså overføre principperne for, at sådan flirter du.

Hvis du i den forbindelse ikke bryder dig om begreberne maskulin/feminin, så find dine egne.

Hvilken rolle vi indtager, er i høj grad vane. Vi kommer også let til at tolke andres adfærd ud fra den vane. Det er således ganske pudsigt, at observere heteroseksuelle mænd, der er blevet lokket på en “gay” bar. Mange tolker tydeligvis enhver henvendelse fra en anden mand som et scoringsforsøg – og skynder sig at understrege deres seksuelle orientering.

Men uanset kønsorientering sker der altså heller ikke noget uden en flirt.


Topfoto: Engin Akyurt, Pixabay