fbpx
Utroskab er at gøre noget andet, end du har lovet. Troskab er omvendt baseret på tilliden til, at vi netop overholder indgåede aftaler. Vi er der for hinanden, men vi begrænser ikke hinanden ud over det løfte, vi har givet hinanden. Alligevel går det galt … ofte fordi vi glemmer at vedligeholde en livslang flirt.

Jeg oplever det tit. Andre har gjort den samme observation: Vi har forskellige definitioner på, hvad utroskab er. Mænd definerer det som regel seksuelt, altså at dyrke sex med en anden. Mange kvinder opfatter det derimod også som utroskab, at en mand har et fortroligt forhold til en anden kvinde.

Det er måske mindre udpræget i et relativt ligestillet og frigjort samfund som det danske, hvor det ikke er usædvanligt, at vi har venner af det modsatte køn. Alligevel kan jeg møde påstanden: ”Der er kun en grund til, at mænd gider snakke med kvinder”. Jo, jeg hører den både fra mænd og kvinder.

Utroskab er ikke nødvendigvis sex

Men i virkeligheden handler det ikke så meget om, hvad parterne i et parforhold gør med andre. Der er stabile parforhold, der fungerer med, at begge parter kan eksperimentere seksuelt ved siden af. Det er åbne parforhold, hvor de har kærligheden til hinanden og tilliden til, at det andet ”bare” er sex.

Parterne overholder jævnfør min indledende definition, hvad det har lovet hinanden. Det er ikke utroskab.

Det vil nok være en overdrivelse at sige, at de åbne parforhold eller de polyamourøse forhold er lettere end de monogame forhold. Der skal være klare aftaler, og begge (eller alle) parter skal være lige tilfredse med arrangementet. Ellers opstår jalousien alligevel. Ellers begynder en af parterne at føle sig overset.

Overset er et godt ord i denne sammenhæng.

Utroskab styrker selvbilledet

Den belgiske psykoterapeut Esther Perel, der nærmest har specialiseret sig i utroskab, har gjort den observation, at det tiltrækkende ved utroskaben ikke er den person, en kvinde eller en mand er utro med. Det er den person, som den utro pludselig ser sig selv som, der er ”gevinsten” ved utroskaben.

Utroskab handler i høj grad om at spejle sig i begæretx

Dejlig ser hun ud, men vi spejler os også i vores partners opmærksomhed og begær – eventuelt i en elskers

Utroskaben styrker selvbilledet. Præcis som forelskelsen gør det.

Så lad os lige vende tilbage til den – til der, hvor det hele startede. Vi ser den elskede som verdens mest vidunderlige kvinde/mand. Gaven i det er, at vi kan spejle os i det. Vi ser os selv med den elskedes øjne, og vi føler os som verdens mest vidunderlige mænd og kvinder.

Løsningen – midlet til at undgå utroskab – er altså, at vi bliver ved med at se hinanden med forelskede øjne. Eller i hvert fald med elskende øjne.

Se mig – elsk mig

Her adskiller mænd og kvinder sig ikke fra hinanden. Vi vil gerne ses.

Der er til gengæld den forskel, at mange mænd ret ensidigt udtrykker deres følelser og føler sig set gennem sexakten. Manden vil gerne ses som et seksuelt væsen og have tilfredsstillet sin lyst. Altså, at sex er noget, kvinden har lyst til med ham – ikke noget, han skal plage om. Så føler han sig elsket.

Kvinder er mere krævende. Eller det er der i hvert fald mange mænd, der synes. Tilbage står, at disse kvinder ikke føler sig set, før manden slukker lyset, vender sig om og spørger, ”har du lyst til sex i aften”? Og det er ikke nok.

Hun føler sig nemlig ikke set og dermed elsket i løbet af dagen, og har derfor ikke lyst til sex. Han føler sig ikke set og elsket, fordi hun aldrig har lyst til sex.

Den livslange flirt

Hvis vi som udgangspunkt ikke tager vores partner for givet, så bliver vi nødt til at se hende eller ham. Vi bliver opmærksomme på humørsvingninger. Vi bliver opmærksomme på hans/hendes behov. Vi bemærker hendes/hans lyst. Men igen: vi tager den ikke for givet.

Livslang flirt

Et flirtende blik over morgenkaffen er en god start på dagen. I forelskelsen. Om 10 år. Nu. Foto: Stocksnap, Pixabay

Derfor flirter vi med hinanden. For at teste vores partners lyst og for at opildne den. Det gjorde vi også, da vi mødte hinanden. Det gjorde vi i forelskelsen. Det kan vi blive ved med.

Flirten handler netop om:

  • jeg ser dig
  • jeg har lyst til dig
  • jeg vil gerne give dig lyst til mig

Det er noget helt andet end at gå omkring hinanden som zombier hele aftenen for så, når lyset bliver slukket, at spørge: ”Har du lyst til sex?” Det har en undertone af, at jeg har behov for sex, men jeg gider ikke, hvis jeg skal anstrenge mig. Så nu sidder du med aben.

Eller som det ofte bliver beskrevet: Det er længe siden sidst. Vi må hellere få det overstået.

Flirten er også kærlighed

Den livslange flirt handler vel at mærke ikke kun om sex. Når vi ser vores partner, så lægger vi, som nævnt ovenfor, også mærke til hans/hendes bekymringer og sorger. Så kan vi træde til med kærlige handlinger; trøstende ord, fysisk kontakt, omsorg, nærvær og måske en lille opmuntring.

Den opmærksomme læser vil straks have genkendt de fem kærlighedssprog. Når din partner er i underskud på grund af ydre omstændigheder, så har du mulighed for at træde til med det, som hun/han har allermest brug for.

Nogen – og det er ofte mænd, beklager – vil mene, at det er da et frygteligt besvær. ”Jeg har jo sagt, at jeg elsker dig, og hvis det ændrer sig, så skal jeg nok sige til”. Men det er netop at være blind for partnerens behov.

Så er der måske ikke så meget at sige til, at (som regel) hun bliver blind for hans (seksuelle) behov.

Flirt frem for skilsmisse

Så vi har et valg. Vi kan lade stå til, eller vi kan flirte.

Utro ... eller flirtende

Den er ingen aldersgrænse på flirt. Blot et valg om, hvem du flirter med og hvorfor. Foto: Russell Clrak, Pixabay

Når vi bliver ignoreret af vores partner. Når hun/han ikke ser os og giver os den ønskede opmærksomhed, så er det let at blive betaget af den mand eller kvinde, der pludselig ser os. Seksuelt, kærligt, nærværende. Fordi så ser vi os pludselig igen som det attråværdige menneske, vi var engang.

I stedet for kan vi begynde at begære vores partner igen. Og give udtryk for det. Vi kan give hende eller ham den samme opmærksomhed som i forelskelsen. Når vi tænker kærligt, begynder vi at føle kærligt. Når vi bliver set kærligt, begynder vi at føle os elskede. Og vil tænke kærligt.

Hvis du synes, det er for stor en indsats. Hvis du ikke gider have alt det besvær, fordi omsorg og sex ligesom skulle være en del af pakken, nu hvor I er blevet gift. Så prøv at sammenligne med det besvær, du får med skilsmissen, bodelingen, samværsordningerne, økonomien og så videre.

Har du brug for at genopbygge tilliden efter utroskab, eller har du brug for at skærpe din flirt, så du/I undgår utroskaben, så book en samtale på 25 46 42 68.

Og hold øje med nye blogs og foredrag fra min side ved at følge nyhedsbrevet.


Foto: Stocksnap, Pixabay