Vi har dem alle sammen – de forudfattede meninger. Nogle ligger dybere end andre. Det gælder køn, etnicitet og alder. Det gør sig ikke mindst gældende, når vi ser os om efter en partner, så vi kan godt tale om dating-fordomme. Men ligesom med uønskede vaner kan vi faktisk bryde med de forudfattede meninger. Hvis vi tænker os om.
Når kvinder vrisser, ”mænd”, og når mænd vrisser, ”kvinder”, så er vi ovre de forudfattede meninger. Når vi selekterer, hvem vi vil se og kunne få beskeder fra på Tinder og lignende datingsites, så er vi ovre i dating-fordomme – ikke mindst hvad angår alder.
Når jeg taler med en 90-årig kvinde, der medicinsk nok har svagere knogler og mindre muskelmasse, men som til gengæld er knivskarp intellektuelt og rap i replikken, så kan jeg kun tænke, at nogle bare er heldigere end andre. Noget er gener. Nogle gange er der også lidt kosmetisk trylleri. Ikke så lidt er imidlertid egen indstilling.
At turde gifte sig, når man er over 70
I filmen Book Club – turen går til Italien, der havde premiere i sidste måned, starter det med en voice-over, der mener, at det kræver et særligt mod at indgå ægteskab, når man har passeret de 70. Og derefter følger forhistorien for brylluppet med adskillige romantiske og komiske forviklinger med fire kvinder over 70 – hvilket skuespillerne også er.
Jane Fonda, der faktisk er på vej mod de 85, udtaler, at hun er glad for at vise +70-årige, der ikke lader sig tryne af forudfattede meninger, men tværtimod nyder livet i fulde drag … og hun tilføjer: ”Jeg tror, det får yngre mennesker til at være mindre bange for at blive gamle. Det giver kvinder håb om, at der er liv efter de 60, og at det kan være ret fedt”.
Jo, Jane Fonda, der har optrådt som sexsymbol siden 60’erne, lægger ikke skjul på, at hun har fået hjælp fra kosmetisk kirurgi. For Diane Keaton, Mary Steenburgen og Candice Bergen er der sikkert også lidt hjælp hist og her. Men ikke mindst klæder de sig og opfører de sig i filmen, som kvinder der stadig har meget at give og opleve.
Også seksuelt.
Dating-fordomme for begge køn
Måske hænger det ved fra 60’generationens (boomerne, du ved) ”stol aldrig på nogen over 30”, men vi opfatter de runde fødselsdage som særlige markører. Jo tættere vi kommer på en af de runde fødselsdage, desto mindre synes vores tolerance at blive for aldersspring opad.
Det er selvfølgelig ikke dating-fordomme det hele. Hvis ikke vi aktivt gør noget for at holde os i form, så går aldringen hurtigere, jo ældre vi bliver. Vi taber simpelthen hurtigere muskelmasse. Selvfølgelig påvirker menopausen kvinder både fysisk og psykisk. Mænds rejsning bliver påvirket både på grund af åreforkalkning og faldende testosteronniveau.
Så jo, 10 års aldersforskel er mere, når du har passeret de 70, end dengang du var i 30’erne. Men der er tale om rene dating-fordomme, hvis vi mener, at kvinder over 50 ikke er sexede (eller har lyst til sex), og at alle over 60 ”snart skal på pension”. Hvis du har fulgt den politiske debat, så ved du, at du ikke længere kan forvente at gå på pension som 67-årig.
Det foregår alt sammen i dit hoved
De forudfattede meninger har stor magt. Det handler ikke bare om, hvordan omverdenen – herunder potentielle partnere – ser på os. Det handler i høj grad også om, hvordan vi ser os selv.
Hvis du mener, du er for tyk, så handler det sjældent om en objektiv, medicinsk vurdering. Kulturelt bliver vi præsenteret for et idealbillede. Nogle mennesker vælger os måske fra (som romantiske/seksuelle partnere – det er deres valg), men først og fremmest fælder du dommen oppe i dit eget hoved.
Det samme gælder; jeg er ikke smuk nok, stærk nok, rig nok, høj nok, kendt nok … til at være god nok til ham eller hende. Det kan også være tanken, at jeg er for gammel. Eller den udadvendte dom, at ”alle over 50-60-70 er for gamle”.
Vores forudfattede meninger kommer på spil på samme måde, når det gælder, hvordan vi skal opføre os på et bestemt tidspunkt i vores liv. Nej, vi får ikke udleveret en hæklet plaid og et par varme tøfler, når vi fylder 67. Vi skal ikke bare falde i søvn til Barnaby og i bedste fald holde os i gang ved at luge lidt i haven.
Hvor sexet er dit otium?
Jeg tror, vi alle sammen på et eller andet tidspunkt i vores ungdom er blevet bedt om, at opføre os som voksne mennesker. Sædvanligvis i betydningen, at vi skulle holde op med at have det sjovt og bruge tiden på noget kedeligt arbejde. Det er en fordom, der i høj grad hører industrisamfundet til.
Det er en nyttemoral, der siger, at det ikke kan være sjovt at arbejde. Arbejdet er opslidende. Derfor er du selvfølgelig også gammel og udslidt, når du fylder 67. På mange måder er det en sundere indstilling, vi har i dag, at arbejdet skal give mening, så det i sig selv giver os en tilfredsstillelse.
Bagsiden af den filosofi er naturligvis, at vi risikerer at binde vores identitet op på vores arbejde, så vi ”bliver gamle”, fordi vi forlader arbejdsmarkedet.
Sandheden er, at vi er så meget mere end vores karriere. Vi er, hvordan vi behandler andre. Vi er, hvordan vi behandler os selv. Det gælder både at holde os selv fysisk og intellektuelt friske og åbne for nye input.
Camp senil dement
En ung kvinde fortalte om det noget tvivlsomme kompliment fra en 16-17-årig deltager på Roskilde Festival, da hun fortalte, at hun selv var 26, at ”det er enormt flot, at du så stadig tager på festival”. Den historie ville de nok have grinet højlydt af oppe i campingvognene og de mere luksuriøse overnatningsmuligheder på festivalen.
For sandheden er, at det grå guld sandelig også tager på musikfestival og hopper ekstatisk foran Orange Scene. Måske ikke altid til de samme bands. Måske ikke så højt. Nogle (igen: boomerne) nægter kategorisk at blive ”gamle”. Derfor bliver de det faktisk heller ikke.
Skulle jeg selv forfalde til indledningen, ”dengang jeg var ung”, så tilføjer jeg med en vis ironi ”i sidste årtusinde”. Selvfølgelig kan vi alle (og du skal ikke være meget over 30, før din barndom er ”historie”) fortælle røverhistorier fra gamle dage. Det afgørende er, om du forfalder til, at alting var bedre dengang.
Ung med de gamle
Det handler ikke om at være ”ung med de unge”, men om at være i nutiden uanset, hvem du er sammen med, og hvilken alder de har. Det er ikke særlig sexet at sidde og mindes gamle dage, som din samtalepartner ikke kender. Slet ikke at underkende hans eller hendes erfaringshorisont. Og bestemt ikke, at din sluttede i 1999.
Det handler i høj grad om at være åben for alt det nye: Musik, film, kunst, elektronik (det er ikke så svært, når du først har fået det forklaret), mode, madvaner og andre trends. Du behøver ikke at klæde dig som dengang, du var ung (selv om det muligvis er på mode igen). Heller ikke som moden i dag byder.
Men – igen med reference til Book Club – turen går til Italien, hvad du nu ellers måtte synes om den– du kan klæde dig, så du ser godt ud. Også som 70-årig eller 85-årig. Måske endda sexet. Det vil sige, så du føler dig godt tilpas og udstråler, at du gerne vil have det sjovt og ikke ligger under for forudfattede meninger. Heller ikke dating-fordomme.
Det er livsforlængende at føle sig sexet
Det gælder både mænd og kvinder. Det gælder i forhold til alder, til vægt, til højde, til fysiske skavanker, til alt, der skiller dig ud. Det gælder også i forhold til adfærd. Så længe hofterne kan holde til det, kan du godt vrikke med røven på dansegulvet. Det handler om udstråling. Den er altid mere sexet, når du har det sjovt.
Det er ikke forbudt at kysse på offentlig gade. Heller ikke hvis du ikke lever op til skønhedsidealerne, eller hvis du har passeret de 50, 60, 80. At udtrykke din kærlighed til en anden, f.eks. ved at holde i hånden, er nok i virkeligheden livsforlængende. Det er i hvert fald godt for livskvaliteten.
Det er i højere grad din adfærd og dine aktive valg, der afgør, hvem du færdes iblandt. Men det miljø og de mennesker, der omgiver dig, påvirker, hvem du er. Hvem andre opfatter, at du er. Hvem du ser dig selv som. I bedste fald også, hvordan du ser på andre – uden dating-fordomme.
Har du brug for at få justeret dit selvbillede – hvad du kan og ikke kan f.eks. i forhold til dating-fordomme – så er det noget, vi kan se på i en samtaleterapi. Du kan booke på 25 46 42 68 (send gerne en sms). Du er også velkommen til at skrive dig på nyhedsbrevet, hvis du vil hente inspiration fra mine blogs og følge med i events.
Topfoto: Du kan tage dine dating-fordomme om kvinder (og mænd) over 70 op til overvejelse i selskab med Diane Keaton, Jane Fonda, Candice Bergen og Mary Steenburgen i Book Club – Turen går til Italien. Foto: Riccardo Ghilardi