fbpx
Det er ikke nogen unormal tilstand, singlelivet. Vi er 1.100.000 – over en million – voksne singler i Danmark – eller i hvert fald voksne, som bor alene. Det er vi tilsyneladende ikke tilfredse med, for der er hvert år omkring 600.000, der opretter en profil på et datingsite. At slutte singletilværelsen er ikke alene vores beslutning, men vi kan beslutte os til, hvordan vi vil leve vores singletilværelse.

En million singler. Danmarks Statistik registrerer dem som ”bor alene”. Skilte og separerede. Enker og enkemænd. Enlige. Ikke nødvendigvis ensomme, men bare det at leve alene kan faktisk aflæses i statistikken som en helbredsrisiko. Singlelivet indikerer højere risiko for dårlig søvn, stress og depression.

Sexus Rapporten har også kedeligt nyt til singlerne, for både mænd og kvinder i parforhold melder om højere tilfredshed med sexlivet end singlerne.

Ansvaret for singlelivet

Men når alt kommer til alt, så har vi selv ansvaret for, hvordan vi vil leve singlelivet. Med ansvar følger indflydelse – også på vores følelsesliv og vores sexliv.

Hvordan ser du dig selv, og hvordan præsenterer du dig selv i singlelivet? Foto: Schäferle, Pixabay

Uanset om vi er singler eller lever i et parforhold, så har vi sikkert nogle fordomme om singlelivet. Nogle forventer, at singlerne hver weekend knalder vildt med nye partnere og med eksperimenterende sex. Andre forventer, at de desperat swiper mulige kandidater på Tinder for at fylde tomheden i deres liv.

Begge dele er selvfølgelig muligt. For vi bestemmer selv, hvad vi putter i vores singletilværelse. Ud over det med løse/faste partnere kan vi nyde en lang række friheder, når det handler om at prioritere tid og penge.

Kærlighedens freelancere

På mange måder kan vi sammenligne vores singlestrategi med en business-plan, når vi er selvstændige: Kærlighedens freelancere. Vi hviler i vores faglighed og dygtiggør os hele tiden, så vi forbliver skarpe. Derfor er vi attraktive forretningspartnere og leverandører. Det kan man oversætte til et single-selvbillede, der hedder:

  • Jeg er lækker.
  • Jeg forbliver lækker.

Det har både et fysisk aspekt og et mentalt. Vi gør noget ud af os selv, holder os fysisk aktive og er vores eget værd bevidst. Det betyder, at vi kan tiltrække ”kunder”, og/eller at vi med selvsikkerhed kan opsøge dem.

Singlelivet

Om ikke andet giver singlelivet mulighed for at bruge tid på egen velvære – f.eks. sunde motionsvaner. Foto: Stocksnap, Pixabay

Har vi et problem på det område – som singler såvel som i parforhold – så forestår der et arbejde, og det er først og fremmest et mentalt arbejde, f.eks. med en terapeut. Fitness, slankekure, udrensninger og nyt tøj har ringe effekt, hvis det menneskeliv, vi ser i spejlet, ikke er noget, vi selv ville “købe”.

Muligheder frem for begrænsninger

For at tiltrække kunder annoncerer vi, vi netværker, og vi prøver nye veje. Vi skal være synlige på markedet for både gamle kunder og for nye. Hvis vi sidder i vores lille butik eller gemmer os bag skærmen derhjemme, så sker der ikke ret meget. Vi skal ud, hvor tingene sker, og have antennerne ude.

Det kan for singlerne oversættes til:

  • Jeg ser muligheder.
  • Jeg pålægger ikke mig selv begrænsninger.

Selvfølgelig kan man også som single annoncere – altså slå en profil op på diverse datingsites. Men som vi ved fra annoncer i al almindelighed, så er det ikke altid, produktet lever op til det lovede. Og markedsføringsloven gælder (desværre) ikke for kontaktannoncer. Men det er en mulighed.

Det er også en slags markedsundersøgelse: hvem er mine konkurrenter på markedet, hvor stor er efterspørgslen på det, jeg udbyder, og – hvis det er erotiske eksperimenter, vi har i tankerne – hvor stor er interessen for uforpligtende sex.

Det frie marked

Vi kan også udbyde vores produkt (altså os selv) på messer. Det vil sige flirte til netværksarrangementer. Hvis vi ikke ønsker at blande forretning og fornøjelse (og det kan som bekendt være problematisk på arbejdspladser, #metoo og så videre), så kan vi opsøge fredagsbarer i åbne netværk og andre sociale arrangementer. Deciderede singlefester er også en mulighed … men bliver let en live version af datingsites.

Der er skruet helt op for blusset her, men ja, det behøver ikke være kedeligt at være en af kærlighedens freelancere. For en tid i hvert fald. Foto: Anastasia Gepp, Pixabay

Hvis vi i vores grundholdning er monogame og gerne vil leve i et fast parforhold (igen), skal vi lige huske det med de selvvalgte begrænsninger: monogamien gælder netop ikke, når vi er singler. Der er plads til eksperimenter. Singlelivet er en mulighed for at udfordre vores ideer om, hvem der er passende partnere.

Han/hun har måske ikke lige den størrelse, jeg forestiller mig af en kommende partner, men det kunne være han/hun var en fantastisk elsker … og et sødt og inspirerende menneske. Her kan vi indsætte andre parametre: alder, uddannelse, formue, arbejde, etnicitet, bopæl og så videre.

Den gode sælger

Vi ved udmærket godt, at vi ikke tænder på telefonsælgerens aflirede salgsgas. Vi lytter derimod til den leverandør, der brænder for sit produkt, og som er interesseret i vores virksomhed, og hvordan de to ting kan kombineres:

  • Jeg er passioneret.
  • Jeg er nysgerrig.

Her tænker jeg på, om vi virker levende, når vi præsenterer os for andre mennesker. Når vi kan og tør tale passioneret om vores liv og interesser, så bliver vi interessante for potentielle partnere. Når vi er interesserede i den, vi sidder overfor, så føler vedkommende sig set og mødt.

Forretningsmæssigt er vi opmærksomme på, at vi hele tiden skal være i udvikling og lære nyt. Hvis vi som kærlighedens freelancere er ærligt interesserede i de mennesker, vi møder, så bliver vi hele tiden klogere. Vi udvikler os selv som mennesker, og de mennesker, vi taler med, vil føle sig smigrede over interessen. Det er et fremragende udgangspunkt for et møde mellem to mennesker.

Det gælder selvfølgelig også på det erotiske område, hvor passion og nysgerrighed er vigtige kvaliteter.

Apropos annoncetekster

Lige på kontoen for passion og nysgerrighed er netdating slemt skuffende, fordi de færreste kan udtrykke sig passioneret på skrift. Profilteksterne bliver ofte en ret klinisk opremsning (eller er helt fraværende på Tinder). Eller teksten bliver en indkøbsliste.

Computer og telefon er vigtige arbejdesredskaber, men kan selvfølgelig også bruges, når vi søger en partner for kortere eller længere tid … men hvad passion, nysgerrighed og (desværre) sandhed lever datingannoncer ikke helt op til ens ønsker. Foto: Firmbee, Pixabay

Hvad nysgerrigheden angår, oplever man ofte, at den potentielle partner alligevel ikke har læst profilteksten. De opfølgende spørgsmål er ofte en begrænsende tjekliste: lever du op til mine kriterier for alder, vægt, størrelse …?

Fokus i singlelivet

Endelig er det i singlelivet – som i livet som selvstændig – vigtigt at huske ens målsætning:

  • Jeg spilder ikke min tid og fokuserer på, at min tid kan faktureres

Er vi med andre ord ude efter sexpartnere, så er det det, vi skal signalere og kigge efter, og så skal vi måske ikke investere i lange datingforløb. Er vi på den anden side på udkig efter en partner for længere tid, måske resten af livet, så skal vi måske søge på en anden måde og med andre parametre.

Ikke at en god sexpartner ikke kan udvikle sig til ens livs kærlighed. Vi skal bare huske, hvad der stod i kontrakten, da vi indledte samarbejdet. Vi kan ikke skrive en regning ud for et arbejde, der ikke er bestilt. Hvis vi ønsker at lægge noget nyt i et forhold, så er vi selvfølgelig selv ansvarlige for at genforhandle kontrakten: at det er på tide at indvie familien, flytte sammen, få papir på hinanden.

Husk, at den anden kan sige nej tak til den nye kontrakt.

Karriere-coaching og kærligheds-coaching

Men at alle singler skulle være stakler, der ikke kan finde sig en fast partner, er en lige så forkert opfattelse som, at selvstændige/freelancere er nogle stakler, der ikke kan finde sig et fast arbejde. Både som selvstændige og som kærlighedens freelancere vælger vi med hjertet.

Det er ikke mindst vigtigt, at vi selv vælger at se os i det lys.

Singlelivet slut

Fordelen ved at være freelancer er, at man kan søge fastansættelse, når det helt rigtige jobdukker op. Fordelen ved singlelivet … Foto: S. Hermann & F. Richter, Pixabay

Vi har frihed. Vi kan sige nej til opgaver/relationer. Vi kan søge nye veje og forfølge vores lyst – med passion og nysgerrighed. Hvis vi vel at mærke påtager os ansvaret for vores egen karriere/eget liv. Og i sidste ende …

  • Hvis den helt rigtige stilling dukker op, står det mig frit for at vælge fastansættelsen.

Ligesom vi nogle gange har brug for karriere-coaching, kan vi selvfølgelig have brug for kærligheds-coaching. Så er det, at du kan ringe til sexologen på 25 46 42 68 og booke et forløb. Du er også velkommen til at finde inspiration i kommende blogs ved at skrive dig på nyhedsbrevet.

Foto: Lorri Lang, Pixabay