fbpx
Vi kommer nøgne ind i denne verden. Vi kan som bekendt ikke tage tøjet med os, når vi forlader denne verden. Vi har – som regel – heller ikke tøj på, når vi dyrker sex med vores partner. Alligevel har mange svært ved at se den nøgne sandhed i øjnene. Livet igennem kæmper mange med kropsskam, og det hæmmer lyst og nydelse.

Den nøgne sandhed er, at vi ældes. Først naturligvis at vi bliver voksne og får en seksuelt moden krop. Ikke altid lige så hurtigt, som vores kammerater. Både fra denne spæde start og mange år siden kæmper rigtig mange af os med, at vi ikke lever op til omverdenens og til mediernes billede af den perfekte krop. Vi kan ligefrem tale om kropsskam.

Det er noget der jævnligt dukker op under samtaler i terapien. Både blandt yngre og ældre, men afgjort mest blandt kvinder.

Som al anden skam er kropsskam noget, der er påført os udefra. Kroppen er, som den er. Skammen opstår, når andre peger fingre ad os. Der kan være barsk i barndommens – og ungdommens – land. Vi kan blive mobbet for at have en stor røv, være en splejs, have kikset tøj, grimme tænder, det forkerte hår, stor næse.

Støttede, opererede, photoshoppede – vi kan ikke altid stole på den nøgne sandhed om kropsidealerne. Foto:

Eller den opstår, når vi selv sammenligner os med et idealbillede. Men idealet er kunstigt skabt. Ikke bare med unge, udvalgte fotomodeller, men også photoshoppede. Det rammer allerede fra de unge år, hvor photoshop og filtre, makeup og kosmetiske operationer, ikke mindst blandt kendte og influencere på de sociale medier, skaber falske forventninger.

Forventningsbilleder

Men det rammer sandelig også, når angiveligt +50-årige kvinder poster billeder og spørger, om de kan gå i diminutive bikinier eller lingeri. Underforstået at de stadig ligner de 20-årige modeller. Eller når mændene kan se instruktioner i, hvordan de får vaskebrætsmave som 70-årige.

Den nøgne sandhed er som nævnt, at det mere rammer kvinder, da deres seksuelle kapital i højere grad er knyttet til udseendet. Eller som en kvinde lidt trist konstaterede netop i 50-årsalderen i forhold til brysternes spændstighed: ”Nu er der nok snart slut med at sidde ovenpå”.

Jeg har desværre aldrig haft lejlighed til at spørge hendes kæreste. Mit bud er, at han nødig vil undvære den variation.

Hvis vi i et parforhold er vant til at elske med lyset tændt, vil det nok vække undren, hvis den ene pludselig vil have det slukket. Hvis aldersforskellen ikke er alt for stor, så vil forandringerne jo sætte nogenlunde samtidigt ind for begge parter.

Brug dit kropsspejl

Når vi har passeret de 50, har vi nok for længst indset, at alderen bliver synlig. Om det nu er hårtab, ekstra kilo eller løs hud, der er tale om. Mange forsøger at justere kropsalderen enten gennem fysisk træning og/eller med hjælp fra skønhedsindustrien. Det er et valg, vi hver især må tage.

Den nøgne sandhed - kropsskam

Er det det, du ser i spejlet? Eller blot i dit indre spejlbillede? Foto: Kalhh, Pixabay

Alternativt kan vi være glade for den krop, vi har. Vi kan både som unge og ældre bekæmpe vores kropsskam. Hvis du har et kropsspejl derhjemme, hvor du tjekker, om tøjet sidder godt, så prøv at se det gode i dig. Først med og siden uden tøj på.

Det, du er bange for, er, hvordan andre vil bedømme din krop. Men du kan starte med, hvordan du selv bedømmer den. Hold op med at nedgøre dig selv. Ros i stedet din styrke. Ros dit smukke hår. Ros fødder, ben, arme, bryster, næse, øjne, hænder, balder.

Den nøgne sandhed om pik og patter

Hvis du fjerner dit selvkritiske filter, så vil du muligvis komme i tanke om andres komplimenter. Brug dem. Som i spejløvelsen i almindelighed gælder det om at sige det højt. Til dig selv: ”Marianne, du har smukke bryster”. ”Allan, du har en flot pik”.

Den nøgne sandhed er, at din krop ikke skal sammenlignes med andre kroppe. Der er givetvis nogen, der har smukkere bryster og flottere pikke. Men om det nu er din faste partner gennem mange år eller en ny, du har mødt, så husk: Han eller hun har valgt at være nøgen sammen med dig. Nu. Fordi hun/han elsker dig, eller fordi vedkommende netop er tændt på dig og din krop.

Til kvinden med kropsskam i forhold til brysterne: Hvis berøring af brysterne er lystfyldt for dig, hvis brystvorterne rejser sig, hvis du sukker henført – så har han helt sikkert lyst til at røre dem. Ja, også lyst til at se dem.

Vi kender det erotiske billede til hudløshed, men virkeligheden af hud mod hud, sansninger, varme, ophidselse, lyde, begejstring og gensidighed er nu langt sjovere. Foto: Sascha Hoffmann, Pixabay

Når du står foran spejlet, kan du lukke øjnene. Du kan forestille dig situationen. Du kan røre dig selv. Så kan du åbne øjnene. Forhåbentlig kan du nu se dem med hans øjne. Så kan du fortælle dig selv, hvor smuk din krop er.

Det gælder om at danse foran spejlet

Det handler ikke om at undgå stormen, men om at lære at danse i regnen. Det ligger nemmere for nogle end for andre. Måske nemmest for kvinder. Prøv at danse nøgen foran spejlet. Vug æggende med hofterne. Vis, at du ”har en nice booty” – for at bruge en yngre generations udtryk.

Du kan prøve at gå nøgen rundt derhjemme. Du kan vænne dig til din krop (igen). Også selv om brysterne (eller nosserne) hænger. Det er den nøgne sandhed. Når du er alene, mener jeg. Men du kan godt prøve at se, hvad der sker, hvis du gør det foran din partner.

Der er også en taktil glæde ved det. At føle materialer og overflader ikke bare med hænderne, men med huden på hele kroppen. At mærke solen og vinden. Det kolde vand, hvis du er vinterbader. Eller at mærke friske lagner på senge. Gerne sammen med din (ligeledes nøgne) partner.

En samtale om kropsskam

En blokering er den stemme inde i dit hoved, der fortæller dig, at din krop ikke er god nok. Men hvorfor fremhæve fejl og nedgøre dig selv? I en terapeutisk samtale kan vi afdække, hvordan den stemme er blevet plantet. Så kan du modsige den og overdøve den. Og nyde din krop.

Hvis du gerne vil ændre dit udseende, så er det motiverende slogan på væggen på mit fitnesscenter ikke helt ved siden af: Det handler ikke om perfektion, men progression. Jeg vil endda sige, at det ikke handler om fremskridt, men om at du handler – for din egen skyld. For din sundhed, for dit velvære.

Den nøgne sandhed (i rummet)

Jeg ved ikke, om det svarer til dit kropsbillede, men det er i hvert fald det selvbillede, vi i sin tid sendte ud i verdensrummet med Voyager. Foto: OpenClipart-Vectors, Pixabay

Hvis du har brug for at slippe din kropsskam og komme frem til den nøgne sandhed, så send en sms til 25 46 42 68. Så finder vi en tid, der passer. Du er også velkommen til at følge blogs om sex og samliv (også efter de 50) ved at skrive dig på nyhedsbrevet.


Topfoto: Klaus Hausmann, Pixabay