fbpx
Du skal ikke give mig det, jeg vil have, men det jeg har behov for. Vi kender det udmærket godt fra børnene, hvor “jeg vil ha’ en is” og andet plageri i vid udstrækning dækker et behov for at blive set og modtage omsorg. Voksne vil også gerne ses og anerkendes – og det er faktisk vejen til at få mere lyst og bedre sex.

Diskussionen om, hvad der er i vejen med de danske kvinder, eller hvad der er i vejen med de danske mænd, har resulteret i en række lister, der fortæller, hvad der skal til for at gøre en kvinde tilfreds. Eller for den sags skyld for at få hende til at få mere lyst.

Bare det ender med sex

Knapt så mange lister over, hvad der skal til for at gøre en mand tilfreds, for det ved vi jo godt … Som skuespilleren Ditte Hansen har udtrykt det: ”Bare det er noget, der ender med sex”.

Hvad det sidste angår, er det selvfølgelig en grov forenkling. Mænd tænder absolut også på intellektuelt modspil, på at nyde god mad sammen, på at lege sammen … nå ja, og så må legen godt ende med sex. Det kan ikke nægtes.

få mere lyst

Det er en kliché, men alligevel ikke helt usandt, at ja, at det ender med sex opfylder et stort behov hos manden. Foto: Pixabay

For mange mænd er sex den ultimative kærlighedserklæring fra en kvinde.

Bagsiden af medaljen er, at sex for en stor gruppe mænd også kan blive det eneste udtryk for kærlighed, de forstår.

Hvornår skal vi spise?

Det er unægtelig mere kompliceret med kvinder. Som en gammel slager lyder, ”du skal ikke gi’ mig roser”. Selv om mange kvinder (hvis jeg må generaliserer) faktisk ønsker sig netop denne opmærksomhed. Men læg lige mærke til det ord: opmærksomhed.

Hvis vi ser bort fra kvinder, der har gaver som deres kærlighedssprog, så er det ikke buketten i sig selv, der betyder noget, når det drejer sig om at få mere lyst, men det, at deres mand på et tidspunkt forud for deres møde har tænkt på dem. Eller sagt på en anden måde: lysten opstår, når en kvinde føler sig elsket.

Det behøver ikke at være så kompliceret. Som en kvindelig standupkomiker joker til mændene: at deres kærester ville blive våde i trusserne, hvis bare de lærte ordene ”hvordan har din dag været”? Det slår i hvert fald bemærkningen, ”hvornår skal vi spise”?

De kastrerede mænd

De danske kvinder, som sammen med de øvrige skandinaver går i spidsen for ligestillingen i den vestlige verden, har fået ry for at være besværlige og kastrere deres mænd.

Samtidig efterlyser disse kvinder (ikke nødvendigvis helt de samme), at mændene markerer sig noget stærkere. Det er det stik modsatte, nemlig at de ikke lader sige kastrere, men står ved sig selv. Nogle efterlyser decideret gentlemen, der både holder døren, betaler på første date og kommer en kvinde til undsætning, når hun har tunge poser at bære eller en Ikea-reol at samle.

En gentleman, der følger nogle bestemte trin præcis som dansepartneren, opnår både at føre og forføre. Foto: Leonardo Espina, Pixabay

De to sidste ting ikke med forventning om hurtig afregning … men det er en adfærd, der bliver noteret både af den kvinde, der får hjælp, og af kvinder, der ser det eller hører om det. 

Det er lidt roserne én gang til: Hjælpen, høfligheden, betænksomheden værdsættes mest, når kvinden ikke har bedt om den. Når manden 1) ser hendes behov og 2) viser initiativ. Det åbner mulighed for andre initiativer. Fra manden, der står ved sig selv.

At give sex i bytte

I mange parforhold opstår der desværre et skævt ”bytteforhold”, hvor kvinden regulerer adgangen til sex alt efter, hvordan manden opfører sig.

Når hun får lov til at bestemme, hvor de skal hen på ferie, når han tager sin del af rengøringen, når han dropper fredagsbaren med drengene, når hun kan bestemme middagen, børnenes tøjstil og valg af skole … så kan manden få sin regelmæssige sex.

Fejlen ved denne samlivsmodel er, at den bygger på antagelsen om, at sex er noget mænd vil have, og noget, kvinder giver.

Få mere lyst

Hvem siger, at en kvinde ikke kan få mere lyst af at se på en veltrænet mandekrop? Fysisk tiltrækning er jo ikke kun noget mænd oplever. Foto: Pexels, Pixabay

Som den store spørgeundersøgelse Projekt Sexus viser, så har kvinder en tendens til selv at vurdere deres sexlyst lavt, mens mænd gerne vurderer, at lysten er høj. Ud over, at mænd i hvert fald i ungdommen har et højere testosteronniveau, er der ingen fysisk forklaring. Men der er altså psykosociale grunde til, at mænd og kvinder har forskellige måder at få mere lyst. Der er en tendens til, at mænd fokuserer på kvantitet, mens kvinder ser på kvalitet, herunder intimiteten.

Happy Wife, Happy Life

For mange mænd er sexen som nævnt en bekræftelse af, at kæresten elsker dem. Ofte er mænd ikke vant til at udtrykke (og modtage) kærlighed på andre måder. For nogle mænd er udløsningen et fix. Orgasmen udløser en dopamin-belønning i hjernen, som beroliger. Præcis som stofmisbrug gør det.

Det vil sige, at både følelsesmæssigt og fysisk kan sex bruges til at ”opdrage” en mand. Kvinden kan belønne med sex og straffe ved at tilbageholde sex. Når bare han gør, hvad hun siger (eller hvad hun forventer – det stresser ham endnu mere), så får han regelmæssig sex. Eller lykkekage-versionen: Happy wife, happy life.

Metoden kræver bare, at hun ikke selv har et behov for sex eller sætter andre mål højere end den seksuelle tilfredsstillelse. Du kan spørge dig selv, hvor ”happy” hun så er.

Det er også værd at overveje, hvad vi gør ved vores egen selvforståelse, når vi gør sex til en vare. Når sex veksles for tjenester eller værdier. Det er også værd at overveje, om konen ville blive mere “happy”, hvis hun fik noget bedre sex.

Få mere lyst

Nu handler det ikke om, at vi skal tilbage til en situation, hvor manden kan ”kræve sin ægteskabelige ret” – at kvinden skal stå til rådighed som et bekvemt hul for hans udløsning. Men situationen, hvor manden underordner sig kvindens tyranni inden for hjemmets fire vægge, er lige så meget en blindgyde for et kærligt og erotisk forhold.

“Du tænker heller ikke på andet end sex” – men på den anden side: er det ikke meget rart, at manden faktisk får lyst til sex, når han ser din nøgne krop? Omvendt er det en god læring for dig som mand, at der ofte er flere stadier på vejen til din kvindes lyst. Foto: Andrea Altini, Pixabay

Hvordan de praktiske opgaver fordeles, skal jeg ikke afgøre, men hvad erotikken angår, gælder det om, at manden står ved sit behov og vækker kvindens lyst. Og at kvinden står ved sine behov og ikke reducerer sin seksualitet til en vare. Hun kan jo også sagtens lægge op til sex – ved at invitere ligesom i flirten.

Lad være med at hoppe på den med ”du tænker heller ikke på andet end sex”. Der er ikke noget i vejen med at blive ved med at se din kæreste som et seksuelt væsen – en, som du gerne vil dyrke sex med. Det er faktisk karakteristisk for de mest holdbare forhold. Det gælder både manden og kvinden. Så hvordan hjælper vi hinanden med at få mere lyst?

Begær er sexet

Et krav om sex vækker ikke lyst. At tigge om sex gør det heller ikke. At vimse viljeløst rundt for at opfylde alle partnerens ønsker, er heller ikke sexet. Begær er sexet.

Vi kan åbne for begæret ved at sørge for, at vores partner føler sig set og elsket. Hvordan det sker, varierer fra person til person. Hvis vi antager, at hun/han har samme behov som os selv, tager vi ofte fejl. Vi kommer til tale forbi hinanden, hvis vi ikke spørger ind til hinandens behov.

Eller omvendt; at vi ikke forventer, at vores partner kan gætte vores behov, men at vi tydeligt giver udtryk for dem. Det er da en kærlighedserklæring, at din  kæreste gerne vil hjælpe dig med at få mere lyst.

Måske skal der blomster til, måske et rent hjem, måske en romantisk slentretur og tid til lange kys. Foto: Elisa Christensen, Pixabay

Om vi dækker det behov ved at tage blomster med hjem, ved at lave en god middag, ved at holde om hinanden, ved at lytte til hinandens sorger og bekymringer eller ved at hviske kærlighedserklæringer til hinanden, kommer ud på et. Bare vi rammer vores elskedes behov. Og vækker lysten, begæret.

Nogle gange kan vi dække det behov ved at efterlade duften af Ajax i hele huset. Nogle gange kan vi dække det ved at blæse på rengøringen, tage i skoven og finde et helt uforstyrret, privat sted og …

Livet er det, der sker …

Og når han så har taget tidligt fri, har gjort huset skinnende rent, har drysset rosenblade på sengen. Når hun måske lod ham se, at hun tog lækkert lingeri på fra morgenstunden. Når de har husket at udveksle hede sms’er i løbet af dagen … og hun så kommer ind ad døren med et barn, der er blevet syg i børnehaven …

Så er tiden inde til at overtage barnet, give hende et kys, nusse hendes hår, der nu lugter lidt af opkast, og fokusere på den dagligdags familiekrise.

Selv når vi passer begæret og gør alt, der står i vores magt, for at vores partner også får mere lyst, risikerer vi, at livet bare sker. Men det er aldrig spildt at gøre sig lidt umage. Om det nu alligevel bliver til en quickie, når barnet endelig falder i søvn, eller om det bliver sat i banken til en anden god gang.

Så skal vi nok få dækket vore behov.

Når begge har lyst, når begge er villige til at tilfredsstille hinandens lyst, så bliver der både mere og bedre sex i paerforholdet. Foto: Capsula Nudes, Pixabay

P.S. Og når det er manden, der mister lysten? Når kvinden føler sig forsømt? Det forekommer afgjort også, men det kræver en blog for sig. Hvis du vil være sikker på at se kommende blogs, så skriv dig på nyhedsbrevet.

Du kan også se lidt om liderligheden og lysten til sex i dette DR-program


Foto: Pixabay