fbpx

Nogen bruger det som et romantisk udtryk på netdating, at de søger “den sidste kæreste”. Og vi kan vel alle blive enige om, at en eller anden vil være det. Det springende punkt i forhold til ældre, sex og kærlighed er måske i højere grad, hvornår vi bliver eller får den sidste kæreste.

Ved et foredrag mødte jeg en kvinde, der lige havde aftalt at tage på krydstogt med en spansk mand, som hun kun havde drukket kaffe med tre gange. Men, som hun sagde, man skal ikke spilde tiden, når man er fyldt 80.

Ældre, sex og kærlighed er et holdningsspørgsmål

Det illustrerer, at det ikke er årstallet på fødselsattesten, der afgør, om vi har et sex- og kærlighedsliv, men derimod indstillingen. Ifølge Projekt Sexus har godt og vel 60 % af svarpersonerne over 75 år dyrket sex inden for de seneste fire uger.

Det samme viser en amerikansk undersøgelse blandt ældre ægtepar. Den afslører stor spredning i, hvornår parrene holder op med at dyrke sex. I konservative kredse tørrer intimiteten gennemsnitligt ud et sted i 60’erne, mens mere liberalt-sindede (det vil sige venstreorienterede) gerne dyrker sex til op i 80’erne.

Jeg kan desværre ikke udtale mig om den statistiske sikkerhed af den undersøgelse. Projekt Sexus står derimod som den mest omfattende i en befolkning nogensinde. Så der er grund til at tro på dens tal om ældre, sex og kærlighed.

Den svære alder

En interessant observation er, at overgangsalderen primært er et vestligt fænomen. Biologisk set gælder det selvfølgelig for hele menneskeracen, at kvinder holder op med at frigive æg, der kan befrugtes, og at deres hormonproduktion samtidig ændrer sig. Men når man sammenligner, hvor store gener kvinder oplever i forbindelse med overgangsalderen, viser det sig, at være kulturelt forbundet.

Det er, som om vi i vores kultur forbinder det med et statustab at blive ældre, og at kvinder mister deres (seksuelle) værdi, når de runder de 50. Det billede er ikke mindst medieskabt. Således trak det overskrifter, da Monica Bellucci som 51-årig spillede Bond-babe i ”Spectre”. Som om kvinder i den alder ikke er seksuelt attraktive?

Værst er det selvfølgelig, hvis en kvinde selv påtager sig rollen som gammel. Hvis hun gør som Maude og går op og lægger sig, når hun får en hedetur. De hormonelle ændringer er, hvad de er … og er det i øvrigt ikke meningen, at man skal svede under sex?

Lider du med gener i forbindelse med overgangsalderen har kognitiv terapi vist sig at hjælpe mange. Ændret holdning, færre gener.

Den unge generation

Der er heldigvis tegn på, at fordommene om overgangsalder og sex mellem ældre mennesker er på retur. Måske er det en udløber af 60’er-generationen, med sit “stol aldrig på nogen over 30”, nu selv runder jubilæum efter jubilæum og derfor rykker grænsen for, hvornår vi er “gamle”.

Rent bortset fra det faktum, at vi lever længere, er sunde længere (hvis vi vil), og at et farvel til sex ved de 60 betyder 20-30-40 år uden sex. Det er godt nok langt mellem snapsene.

så hvordan står det til med ældre, sex og kærlighed?

Sølvræve

Vor tids fokus på den personlige sundhed – mad, drikke, rygning, motion – gør også sit til, at vi ser yngre ud og er i bedre form til at have et aktivt sexliv langt op i alderen. Det gælder også mænds rejsning. Statistisk set lever mænd i parforhold 7 år længere end singlemænd. Måske er det sexen, der holder dem i live?

De pensionerede singlemænd behøver ikke være usunde og have dårlige motionsvaner og overforbrug af tobak og alkohol. Da jeg holdt foredrag for mandefællesskabet Mænds Mødesteder, bemærkede jeg adskillige flotte mandfolk. Det, der kaldes sølvræve, Silver Foxes.

Tilsvarende falder mit blik (beklager, jeg er mand) på, hvad der vel så må være Silverfoxy Ladies. Deres sølvmanker forhindrer dem ikke i at vise ben i sommerkjolerne (og fristende former under dem). De kan lige så godt være 60 som 45 (og en gentleman spørger aldrig om en kvindes alder, vel?).

Hvad vil børnene tænke?

Det er et faktum, at småbørnsforældre har svært ved at få overskud til sex, og at teenageres forældre ikke har det. Efter teenagernes mening. Netop som de unge skal til at gøre deres første egne erfaringer med sex, opfatter de det ofte som grænseoverskridende at tænke sig, at deres forældre har et aktivt sexliv.

Det tabu synes at fortsætte op i årene. Vi taler sjældent med vore forældre om hverken deres eller vores sexliv. Men bevares: Hvor gode var forældrene lige til at tale om sex med børnene, da de havde brug for det?

Singlescenen

Især på storbyernes singlescene bliver det imidlertid åbenlyst, at mænd og kvinder bliver ved med at lede efter attraktive partnere. Det er ikke kun for at spille canasta og drikke te i ældreklubben, Der er også gang i seniordating på nettet.

Lad mig indskyde, at åbenhed er godt, men diskretion nogle gange er at foretrække. Hvis du altså stadig har store børn hjemme og leder efter en ny partner efter skilsmissen. Selvfølgelig skal du ikke lægge skjul på, at du har et liv, hvor du møder andre mennesker og herunder sexpartnere/potentielle kærester.

Men her vil det være godt at indføre nogle regler om at vise hinanden respekt, hvis børnenes og de nye partneres veje krydses. Du skal ikke forvente, at børnene skal tage stilling til disse nye mennesker som familie, før I definitivt erklærer jer som et par. Og det gælder sådan set stadig, om børnene så er blevet 30 eller 50.

Solnedgangen, efteråret, sidste akt

Men uanset om alderstegnene indtræder ved de 50, 60, 70 eller 80, så er det klart, at ungdommens spændstighed og kraft ikke varer ved.

Nogle mister lysten. Nogle finder den heldigvis igen. Sex behøver heller ikke være det samme hele livet igennem. Selv med tørre slimhinder og ustabil rejsning kan berøring være en nydelse og give smuk samhørighed. Og ja – der findes jo hjælpemidler.

Det er i høj grad op til os selv at holde sexlysten ved lige. Hvor lysten, når vi er yngre, nok skal melde sig, kan den svinde ind, hvis vi ikke bruger den som ældre. Det er “use it or lose it”. Det gælder rent fysisk. Det gælder psykisk, hvor vi mister vores tiltrækningskraft, hvis vi ikke shiner os selv op og går ud og flirter og forfører.

Måske er det ikke så meget et spørgsmål om, at sex bliver uinteressant, når vi bliver gamle. Måske handler det om, at vi bliver gamle, når vi holder op med at interessere os for sex.

Har du oplevet alderen som en begrænsning for dit sex- og kærlighedsliv, så du måske have glæde af at åbne dig og tale fortroligt om dine udfordringer med en sexolog. Du kan booke et samtale her. Har du bare svært ved at finde rundt på singlescenen som senior, så kan du måske få inspiration til et af mine foredrag. Skriv dig på nyhedsbrevet, så får du besked om mine næste events, gode tilbud og nye blogs.

Foto: Frerieke, Flickr