fbpx
I sin nye bog Over stregen søger Michael Falch efter ny kærlighed. Bogen er selvbiografisk, og vi taler om en mand på 62-63 år, som – naturligvis – kigger efter en yngre kvinde som potentiel kæreste. Men også om en mand, der spørger sig selv, hvorfor han søger en yngre kæreste, og om han vil kunne leve op til den forpligtelse.

En selvbiografi om Michael Falch i årene 2019-2020 må nødvendigvis også handle om genforeningen af Malurt og den farvel-tour, som corona-pandemien spændte ben for. Og lidt om hans (tidligere) alkoholmisbrug, om hans børn og børnebørn, om fodbold og endda om politik og teologi.

Det interessante med sexologens øjne er, at Michael Falch reflekterer over forholdet mellem mand og kvinde og over sin higen efter kærlighed. I en bog som sandsynligvis vil appellere til en del mænd, som aldrig ville komme i nærheden af en bog om selvudvikling. Endsige en sexologisk blog.

Gamle grise eller moden charme

Og skal vi så lige tage den, gammel-gris-reglen? Michael Falch bruger ikke selv betegnelsen, men omtaler bare denne hviskede antagelse (måske fra oldboysholdets omklædningsrum), at en passende alder for en kæreste er halvdelen af en mands alder plus 7 år.

Hvilket i en situation får Michael Falch til at overveje, om det er et tegn, da han løber ind i en smuk, lyshåret og meget tjekket kvinde … på 38 år.

Nu kan vi egentlig ikke bruge den slags regler til noget. Vi udvikler os alle forskellige livet igennem, og både fysisk og mentalt kan vi have en alder, der adskiller sig fra, hvad vi gennemsnitligt forventer i forhold til fødselsattesten. Og hvis kemien er helt vidunderlig – så tager vi nok chancen i alle tilfælde.

I øvrigt skal reglen også snarere opfattes som en ”spærregrænse”. Hvis du finder en kæreste, der er yngre, er du en gammel gris.

Med modsat fortegn

Hvis du er en mand, altså. En kvinde er stort set en ”cougar”, uanset hvor lidt ældre hun er end sin kæreste.

Men hvis vi nu ser det fra kvindens synsvinkel. Er det virkelig attraktivt for hende at finde en mand, der er dobbelt så gammel som hende minus 7 år?

Svaret er på den ene side, at det er en kulturel norm, at manden i parforholdet er ældst. Den slags normer underlægger vi os ofte uden at tænke nærmere over det. På den anden side kan attraktive maskuline egenskaber virke tiltrækkende uanset alder – og vi taler om egenskaber, som kvinder ofte fremhæver:

  • At hvile i sig selv
  • At realisere sig selv og gå efter sine drømme
  • At have status og samfundets respekt

At være rockstjerne – selv i lille Danmark og ikke nødvendigvis mangemillionær af den grund – hører nok til i den kategori. Især efter at hvilen-i-sig-selv har afløst alkoholmisbruget.

Hvad søger manden

Hvordan det går i Michael Falchs søgen efter kærligheden og en kæreste, må du selv læse dig til. Det interessante er, at han reflekterer over, hvad det egentlig er, han gerne vil finde i relationen.

Michael Falch kommer vidt omkring. Hvad gør en 60+ mand i en gensidig forelskelse i en kvinde i 40’erne, der måske lige vil tage chancen for at få det barn, hun aldrig fik (eller et til)?

I Danmark anno 2021 er det bestemt ikke urealistisk, at mænd over 60 eller 50, der går lige til grænsen af gammel-gris-reglen, skal tage stilling til det spørgsmål. Længere uddannelse og et ønske om at etablere en karriere inden familiedannelsen gør, at mange kvinder endnu ikke har fået børn, når de når de 40.

Og ansvaret for dette fokus på selvrealisering før forplantning skal bestemt ikke lægges på kvindernes skuldre alene. For mange mænd mener, at det kan de sagtens nå senere. Og hvorfor er det i øvrigt alene kvinden, der skal tage et dyk i livstidsindkomsten for at føre slægten videre?

For Michael Falch er spørgsmålet selvfølgelig, om han er parat til at blive far til børn, der er yngre end hans børnebørn.

Det forelskede hjerte

Der er mange stormende forelskelser og vilde passioner i rockmusikken. Når hormonerne tager over, er vi klar til alt og villige til at love hvad som helst. Men hvilke værdier er det egentlig, vi søger i kærligheden til et andet menneske?

Det er ikke særlig romantisk at lede efter et ”rart” menneske. Men sandsynligvis vil vi lettere kunne koordinere vores liv med sådan et menneske, som deler synspunkter og livsindstilling med os. Et menneske som er givende og deltagende, fordi vi har et fælles grundlag.

Der bliver basket med mange slags vinger i Michael Falchs nye selvbiografi “Over stregen” og hjerter flakser også omkring for at finde et match. Forside, Gyldendal

En god røv gælder ikke som fælles grundlag.

Men at se ind under den præsentable overflade kræver tid. Ikke at de to ting udelukker hinanden. Michael Falch fortæller om en umiddelbar fysisk tiltrækning til en samarbejdspartner, som han af gode grunde tilbringer megen tid med, og hvor han derfor også bliver tiltrukket at værdier og livsholdning.

Venskabet

Tiltrækningen er imidlertid ikke gensidig. Hun er givetvis glad for Michael Falch som ven. Men også kun som ven.

Her og i andre historier i bogen mærker man i øvrigt forfatterens akavethed over for tilnærmelsen til en kvinde efter at have været i fast parforhold i et årti. Hvordan er det lige man gør? Her gælder det såmænd både for kvinder og mænd om at støve flirteteknikken af, så vi undgår grænseoverskridelser.

Det gælder også, hvis et menneske, som vi har kendt gennem længere tid, pludselig dukker op på skærmen som en ”romantisk mulighed”. Det kunne f.eks. være kollegaen, som man har et godt forhold til, men som man aldrig har gjort tilnærmelser til, fordi den ene eller den anden eller begge har været i et forhold.

Men hvad så, når begge parter er frie til at foretage et nyt valg? Her gælder det om at stå ved sine følelser og sætte ord på dem. Altså også om at have modet til at risikere en afvisning. Og chancen for et ja!

Udseendet

Selvfølgelig skal det ikke lægges nogen til last, at de ser godt ud. Det er lidt morsomt, at Michael Falch er sin egen skrøbelighed bevidst med en diskusprolaps, der skal holdes i ave, en skulderskade, der kræver gentagne behandlinger, og et knæ, der ikke kan holde til den hårde træning. Altså alderstegnene.

Men samtidig nævner han ikke en eneste kvinde over 50 på sin romantiske horisont.

Retfærdigvis skal det siges, at hvis flere mænd passede på deres fysiske form og deres mentale helbred med en dedikation som Michael Falchs, så var der flere lækre mænd i byen. Han står hellere ved alderens furede ansigt end går på scenen med en dunk på maven.

Forfængeligheden

Og alligevel er han for forfængelig til at lade en kvinde overnatte, fordi han ikke vil afsløre, at han sover uroligt og vågner flere gange i løbet af natten. Og måske snorker. Han er rent ud sagt bange for at slippe kontrollen. For ham er det mere intimt at sove sammen end at elske.

Jeg har tilsvarende hørt om kvinder, som rutinemæssigt står tidligere op end deres mænd og tager makeup på. Jeg har ikke mødt nogen, så det kan være et vandresagn.

Pointen er i alle tilfælde, at vi i en relation kommer til et punkt, hvor vi ikke længere gør os til for at gøre indtryk på partneren, men står ved, hvem vi er. Ligesom vi hverken bliver yngre, højere eller lettere ved at skrive det på vores datingprofil.

Hvordan Michael Falchs rejse ender, skal jeg ikke afsløre her. Det kan læses i Over stregen (eller høres – lydbogen er indtalt af Michael Falch selv).

Har du lyst til at snakke om at finde dig selv og din rolle som moden single – mand eller kvinde – så kan du booke en tid på 25 46 42 68 eller du kan skrive dig på nyhedsbrevet og følge kommende blogs og få tilbud og nyt om foredrag rundt om i landet.


Foto: Stine Heilmann, Gyldendal