fbpx
”Dating apps er succesfulde, ikke fordi de hjælper folk med at mødes, men fordi de tillader folk ikke at mødes” . Sikkert er det i hvert fald, at rigtig mange har haft dårlige erfaringer med dating-tjenester, men også at mange vender tilbage til dem igen og igen. Da de samme apps trods alt også resulterer i sjove dates og kærlige forhold nogle gange, er det værd at kigge på, hvad der giver dig succes med dating.

Først og fremmest afhænger din personlige succes med dating på Tinder eller en anden dating-tjeneste ikke af tjenestens algoritmer eller af de andre brugere af den. Dit udbytte afhænger derimod af din egen indstilling og din egen opførsel (det vender jeg tilbage til).

Mange opfatter datingapps som en nem genvej. Nogle opfatter det måske endda som en mere seriøs vej til et kærligt parforhold end gå-i-byen-og-drikke-sig-stiv-og-gå-hjem-med-en-eller-anden. Andre igen (især kvinder) sukker, at det er et nødvendigt onde, fordi der ikke er nogen flirtende mænd ude i den virkelige verden.

Tinder og andre datingsites

Og således ender vi på Tinder med mere.

Ifølge Danmarks Statistik er der på årsbasis omkring 600.000 danskere, der opretter en profil. Og her har kvinderne til dels ret, for 3 ud af 5 profiler tilhører mænd. Men det er så ikke særlig gode odds for mændene. En tredjedel af brugerne er typisk i aldersgruppen 16-24, altså i gå-i-byen-og-så-videre-alderen.

få succes med dating

Mange dates begynder ganske rigtigt via et datingsite eller en app, men odds er ikke lige gode for alle. Foto: Gerd Altmann, Pixabay

Oplevelsen af at befinde sig i et enormt supermarked med potentielle partnere har altså bund i virkeligheden. Alt efter vores søgekriterier i alder og geografisk afstand vil der være tusindvis af potentielle matches. Tilmed alle ungdommelige, lækre eller i det mindste fotograferet fra en flatterende vinkel.

Præcis som med likes på Facebook, føles mængden af matches og ”breve”, som en bekræftelse af vores egen attraktivitet. Men lad os nu fokusere på de matches, der resulterer i en date.

Hvad er et godt profilbillede, når du vil have succes med dating?

Den gode nyhed er nemlig, at du faktisk kan gøre noget for at forbedre dit ”resultat” af datingen.

En god portrætfotograf kan gøre underværker. Men hvorfor ikke stå ved, hvem du er, når du opretter din profil? Foto: Simon Wijers, Pixabay

Det er den almengyldige regel, at du ikke kan lave om på andre, men at du kan ændre din egen adfærd, der også gælder for din succes med dating. For konsekvensen af en ændret adfærd er, at du kun vil tiltrække mennesker, der er på bølgelængde med denne nye version af dig selv. Det er noget, du selv kan arbejde med. Det er noget, vi kan arbejde terapeutisk med.

Lad os begynde med se på din egen digitale opførsel:

Er du ærlig i din præsentation af dig selv? Hvis du bruger et flere år gammelt foto, retoucherer det eller bruger et sjovt filter og lyver om din alder og eventuelt din vægt, så kan du ikke rigtig kritisere andre for at gøre det samme.

En ærlig profil øger chancen for succes med dating

Og vær nu også ærlig om, hvad der afgør dit like eller højre-swipe. Hvis du selv går efter udseendet, så kan du ikke bebrejde andre, at de gør det samme. At de kun gider læse din profiltekst, hvis de kan lide, hvad de ser. På Tinder sandsynligvis overhovedet ikke.

Hånden på hjertet: Hvor mange profiltekster læser du selv?

Hvorfor så overhovedet skrive en profiltekst, spørger du nu. For det første signalerer du, at du ikke udelukkende går efter udseendet. Du er mere end et kønt ansigt. For det andet lægger du nogle brødkrummer ud.

Ved at skrive et par ord om dig selv, giver du din potentielle date en mulighed for at stille et uddybende spørgsmål, måske komme med en bemærkning, der afslører humor. Humoristisk/sjov er en egenskab, der vurderes højt blandt både kvinder og mænd.

Gem nogle detaljer til I mødes. Der skal også være lidt at flirte med, men mere om det senere.

Sådan undgår du at begrænse dit datingpotentiale

Du kan bruge kvaliteten af henvendelserne som en sorteringsmaskine. Ikke at der er noget galt med ”hej, du ser sød ud, skal vi knalde”? Hvis det vel at mærke er det, du er interesseret i.

Profilteksten er også begrænsningens kunst. Når du laver ”listen”, opremsningen af, hvad en potentiel date skal og ikke skal, så opstiller du i det skjulte en tilsvarende regel for dig selv om, hvad du må og ikke må i forhold til en potentiel partner. Det er først og fremmest en begrænsning, du lægger på dig selv.

Og husk, at du vil blive mødt af tilsvarende krav.

Når du retter en fordømmende pegefinger mod andre, så husk, at de tre fingre på hånden peger tilbage mod dig selv. Foto John Hain, Pixabay

Vi har utrolig let ved at se fejl i andre, men overser dem i os selv. Og når vi harmdirrende mener, at ”det kan man da ikke opstille som et krav”, så ser vi bort fra, at vi selv har nogle søgekriterier. Hvis du har et højdekrav, kan du ikke kritisere, at en anden har et vægtkrav eller et alderskrav.

I virkeligheden er det meget enkelt: hvis du mener, at en person har nogle ”upassende” krav, så behøver du ikke beskæftige dig mere med vedkommende. Det er en nem metode til at sortere i de mulige kandidater.

Sådan siger du pænt nej tak til en date

Hvis du vil have succes med dating, så husk at blive på din egen banehalvdel og tjek din egen opførsel. Den har du nemlig ansvar for. Det skader ikke at sende et ”tak for henvendelsen, men nej tak”.

På den anden side: intet svar er også et svar. Hvis du i øvrigt ikke gjorde dig umage med din henvendelse og for eksempel kommenterede profilteksten, så skal du jo heller ikke forvente særlig megen umage fra den, du skrev til.

Her er det nødvendigt også at nævne ”dick pics”, (uopfordrede) billeder af mandens stive pik. Til den mandlige læser må jeg sige: ”sorry, al forskning peger på, at det ikke virker”. Til den kvindelige læser … nå, det ved du nok godt.

Skal jeg sige ja til en kaffe-date?

Men lad os nu sige, at I er faldet for hinandens udseende og ikke har opstillet nogen krav, som modparten ikke kan leve op til. I har udvekslet et par mails eller talt i telefon. Så kommer I til mødet.

Det er “bare en kop kaffe”, men kvinden har anlagt en tydeligt flirtende kropspositur (med siden til) og smiler inviterende. Med det rigtige initiativ kan det blive en succesfuld date. Foto Rachel Scott, Pixabay

Realistisk set handler det første møde om at se hinanden an. Dating-tjenesterne kan ikke erstatte live oplevelsen; stemme, duft, karisma, charme og flirteteknik. Det kan blive en stor skuffelse og et møde, som du helst vil have afsluttet så hurtigt som muligt.

Der er nogen – typisk mænd – som ikke bryder sig om kaffedates. De føler det som en mundtlig eksamen. Egentlig har de ret. Når vi tænker på omstændighederne, så kan det godt opfattes som en ”jobsamtale”, hvor jobbet er et romantisk og/eller erotisk forhold.

Er der et match?

Men helt ærligt: Forvent ikke for meget af første date. Det er en erstatning for den første tilfældige kontakt ude i den virkelige verden. Det er ikke et trin, der kan springes over.

Hav også respekt for, at kvinder ofte foretrækker at mødes i offentlighed. Det er et spørgsmål om sikkerhed.

Sandheden er, at vi ikke behøver mere end 10-20 sekunder for at mærke, om der er tiltrækning. Men se det i alle tilfælde som et interessant møde. Du lærer et andet menneske at kende, og om ikke andet vil du lære noget om dig selv. Så brug dog den lille time på at gå en tur og drikke en kop kaffe. Af respekt for et andet menneske, der måske har kørt langt til daten.

Kan jeg øve mig i at date?

En reel undtagelse er selvfølgelig, hvis mødet afslører, at din date har løjet sig 10 år yngre, 20 centimeter højere og 30 kilo tyndere. Eller som det hedder i forbrugersprog: falsk varebetegnelse. Han/hun kan selvfølgelig være et rart menneske, men vedkommendes forhold til selvbillede og ærlighed er problematisk. Så er det svært at få succes med dating.

Men er du glad for, hvad du ser, og føler du dig tiltrukket, så begynder daten for alvor. Så er det her, du skal begynde at flirte og finde ud af, om tiltrækningen er gensidig, og hvor den fører jer hen.

Har du i øvrigt lyst til at høre mere om, hvordan vi kan møde hinanden og Flirte Med Livet, så kan du skrive dig på nyhedsbrevet her.

Hvordan afslutter jeg en date?

Er kemien nu udeblevet, så kan du simpelthen sige tak for et behageligt møde, men desværre er du ikke interesseret i en gentagelse. Eller – hvis du er konfliktsky – ”vi skrives ved”. Og så skriv for pokker, så snart du kommer hjem. Der er ingen grund til at lade din date svæve i håbefuld uvished. Det ville du heller ikke selv bryde dig om.

Er du den, der bliver afvist, selv om du er helt vild med den anden, så tag det som en m… Så tag det som et ærligt svar. Tiltrækningen skal naturligvis være gensidig. Det er okay at blive ked af det. Det betyder bare, at du er i kontakt med dine følelser.

Afvisning kan gøre ondt, og det er helt naturligt at blive ked af det, hvis du havde håbet på noget andet. Men det gør mere ondt ikke at få svar. Selv om I aldrig skal ses igen, så kan du godt behandle et andet menneske med respekt. Foto Quinn the Islander, Pixabay

Hvis du på den anden side føler vrede, handler det næsten med garanti om et svigt tidligere i dit liv. Der er en grund til, at du har svært ved at tåle afvisninger. Det er heldigvis noget, du kan arbejde terapeutisk med og få hjælp med fra en psykoterapeut eller sexolog.

Men hvor følelsen end kommer fra, så anbefaler jeg: ”Tak for et hyggeligt møde og et ærligt svar. Held om lykke med datingen fremover”.

Er det dig, der får din afvisning mødt med vrede eller ligefrem en verbal tilsvining, så tænk blot på, hvad du har undgået. De grimme ord er en projektion. De fortæller som nævnt ovenfor mere om afsenderen.

Skal vi have sex på første date?

Her melder spørgsmålet sig altid: hvad nu hvis det blev til mere end en kop kaffe?

Mange har især på Tinder en forventning om, at det ikke handler om romantisk dating, men om ”booty calls”, altså sexaftaler. Det er, hvad det er. Her er det afgørende, at det er i gensidig forståelse. Det handler om klar kommunikation.

Men selvfølgelig kan vi også tage af sted på en sexdate og opdage, at hende eller ham har vi alligevel ikke lyst til at dyrke sex med. Her gælder den udvidede samtykke-regel: Det er OK at skifte mening. På et hvilket som helst tidspunkt. Det handler om at sige fra og om at respektere et nej.

Hvad betyder sex på første date?

En anden ting er dates, der udvikler sig.

Husk, at I ikke har lovet hinanden noget. I bliver bare overvældet af en naturlig tiltrækning. Jo, I siger med garanti også søde ting til hinanden, men det handler primært om kemi. Det er tiltrækning på et rent seksuelt niveau. Forhåbentlig er det et tilfredsstillende møde for jer begge.

Nogen definerer succes med dating som sex

Var det “bare” sex? Udvikler daten sig til et intimt møde, gælder det stadig om at udvise respekt – både i afvisning og i den videre kommunikation, hvis I vil ses igen. Foto ATDS Photo, Pixabay

Præcis som ved kaffemødet kan du takke for en vidunderlig nat (eller hvad tid på døgnet, det nu er) og melde ud, at det var, hvad det var, for dig. Eller du kan vælge at skrive bagefter, at du ikke føler, passionen holdt til nærmere eftersyn. Men lad være med at holde din date i uvidenhed. I har trods alt delt en intim stund.

Vælger I at ses igen og indlede et forhold, adskiller det sig egentlig ikke fra et forhold, hvor I først knalder på tredje date. Det adskiller sig heller ikke fra et forhold, der blev indledt ved et møde i byen. I bliver stadig nødt til at kommunikere om, hvilke forventninger I har til forholdet.

Din sidste date, kærligheden, parforholdet

Jeg har hørt, at nogle par gør forholdet ”officielt” ved sammen at slette deres datingprofiler. Deres succes med dating er, at de holder op med at date – i hvert fald andre.

Det giver sig selv, at du ikke helhjertet er i et forhold til et andet menneske, hvis du holder en bagdør åben: Det kunne jo være, du fik et bedre tilbud, et bedre højre-swipe. Eller du føler simpelthen, at det er rart at få bekræftet, at du er attraktiv.

Forude venter eventyret med en fast partner – hvis du er klar til at slippe dating-livets bekræftelse. Foto: Stocksnap, Pixabay

Især blandt unge oplever jeg en frygt for at være den første til at forpligte sig. Men kærlighed har ingen alder. Det har frygt for afvisning heller ikke. Igen står du selv med alle kort på hånden. Spørgsmålet er, om du er klar til at slutte dit frie dating-liv. Ikke om din partner er det.

  • Er du klar til at sige, ”jeg elsker dig – jeg vil have dig og ingen anden”?
  • Er du klar til at melde først ud og derfor stille dig i den sårbare situation, hvor du kan blive skuffet?

I realiteten er du ikke klar til et fast forhold, hvis du ikke er klar til at løbe den risiko. Men tænk på, hvilken risiko du løber ved bare at antage, at din partner føler, som du gør.

Føler du dig usikker på din dating-adfærd eller er du utilfreds med dine dating-resultater, så tag en snak med sexologen, så du bliver afklaret med, hvad du vil. Og hvad du vil risikere. Book en samtale eller et helt Singlelivs-Udviklings-Samtale forløb på 24 46 42 68

Citatet

Citatet i underrubrikken skyldes den italienske sociolog Carolina Bandinelli, der bl.a. har lavet fokusgruppeinterviews med unge britiske brugere af Tinder, og som siger: ”En af de vigtigste funktioner ved dating apps som Tinder er, at de matcher mennesker. De folk, jeg har talt med, siger, at et match får dem til at føle sig attraktive – i hvert fald i nogle sekunder. Min tese er, at dating apps er succesfulde, ikke fordi de hjælper folk med at mødes, men fordi de tillader, at folk ikke mødes. Datingapps virker altså ved, at de ikke virker.” (Citeret efter Videnskab.dk)


Foto: Rachel Scott, Pixabay