fbpx
Hvornår har du sidst taget en snak med dig selv om dit singleliv? Har du tjekket udviklingen, din tilfredshed og dine mål for det næste halve og hele år? Når du kan have en MUS, en Medarbejder-Udviklings-Samtale, kan du selvfølgelig også tage en Singlelivs-Udviklings-Samtale – en SUS.

Ifølge Projekt Sexus er det fire gange så sandsynligt, at du som single har et sexliv, som du er mindre end godt tilfreds med, sammenlignet med både kvinder og mænd i parforhold. Så uanset om du er tilfreds med dit singleliv og bare gerne vil have et (mere) aktivt sexliv, eller om du i virkeligheden helst vil skifte status til kæreste (med eller uden fælles adresse), så er tiden måske inde til at have en dyb samtale med dig selv.

Meget kan kopieres fra MUS. Det er måske ikke helt så let, som det lyder. Du kan jo sagtens blive enig med dig selv, ikke? Men du skal huske, at samtalen ikke handler om, hvad andre skal gøre for dig, men om, hvad du skal gøre for dig selv, som derved gør dig særlig dejlig og spændende at være kæreste med.

Ingen nemme løsninger for dit singleliv

Det er ikke nogen nem løsning. Der er ikke noget: Jeg føler, jeg har brug for en kæreste (eller sex), så jeg må hellere lede efter en, der kan give mig kærlighed/sex.

singleliv indebærer ikke nødvendigvis ensomhed

Du kan sagtens have et tilfredsstillende sexliv som single. Projekt Sexus peger bare på, at det er fire gange mere sandsynligt at du har det, når du er i et parforhold end i dit singleliv. Foto: Capsula Nudes, Pixabay

Det svarer til den fortælling, som datingsites og apps spreder, nemlig: ”du finder kærligheden, når du opsøger den”.

Logikken i det udsagn er ganske vist stærkere end i Tornerose-versionen: ”Du finder kærligheden, når du holder op med at lede efter den”.

Hvis du sidder derhjemme og venter på Den eneste Ene, så risikerer du jo, at han/hun også sidder derhjemme og venter på dig. Altså to singleliv. Tornerose-versionen høres ofte fra folk, der er løbet sur i dating-verdenen og er bitre over mislykkede møder og brudte løfter.

Det er dit sex- og kærlighedsliv

Begge dele er faktisk en ansvarsfraskrivelse: Om du får kærlighed (og sex), gøres til andres problem. Det er det ikke. Der er ingen, der siger, at vi skal finde kærligheden i andre. Selv om det er kærligheden mellem mennesker, vi savner, så er det med os selv, vi må gøre arbejdet.

SUS-samtalen handler om at tage udgangspunkt i følelser og behov, ikke i (selv)kritik og (selv)bebrejdelser. Altså: ”Jeg keder mig og visner, når jeg aldrig kommer i byen”, ”jeg savner god sex”, ”jeg føler mig ikke attraktiv i mit gamle tøj”, De følelser er helt okay. Husk det.

Og ja, løsningerne ligger lige for. Der kan bare være lige så legitime forhindringer for at nå dem. Det kan være, at økonomien ikke tillader hverken nyt tøj eller at gå i byen, eller at vi ikke føler lyst til sex uden kærlighed.

Den indre kritiker

Derimod er der intet udviklende i SUS-samtalen, hvis udsagnene er ”du er så fed, at ingen gider have sex med dig”, ”du lugter altid grimt”, ”ingen gider gå i byen med dig”. Så er det “den indre kritiker”, der taler.

Der er forskel på at være alene og være ensom. Men hvis du er single, fordi en stemme fortæller dig, at du ikke er værd at være sammen med … så er tiden inde til at gøre op med den indre kritiker. Foto: Pexels, Pixabay

Fyr hende (eller ham). Det er en stemme, som er plantet i dit hoved for mange år siden. Det er ikke din egen.

Du kan godt føre SUS-samtalen med dig selv. Det kan bare være svært at skelne mellem den ene og den anden stemme; mellem din egen stemme, der udtrykker følelser og behov, og den indre kritikers stemme, som dømmer dig.

Kærlighed på papiret

Her kan du hjælpe dig selv med en blok og en pen.

Når tankerne står på papiret, er det lettere at skelne følelserne fra bebrejdelserne. Bebrejdelserne er lette at genkende som det, du ikke ville sige til et menneske, du elsker. Dem kan du bare strege over. Eller gem dem, og tænk over, hvor du har hørt den stemme før. Det kan give indsigt, som du også kan bruge i din udvikling.

Skriv også bare forhindringerne ned. Det gør det lettere at gennemskue, hvad der bare er undskyldninger for ikke at dække dine egne behov, og hvad der er praktiske prioriteringer af for eksempel tid og økonomi. Det er på den anden side også en slags undskyldninger: Prøv at overveje, hvorfor du prioriterer andet eller andre frem for dig selv. Kunne det handle om dit selvværd?

Ud med gamle overbevisninger

Har du en virkelig god ven/veninde – og her mener jeg en, der vil være hudløst ærlig over for dig og ikke bare snakke dig efter munden – kan du bruge hende/ham som sparring til SUS-samtalen.

Eller du kan få professionel hjælp fra en terapeut, der kan holde dig fast på sporet (du kan booke en tid på 25 46 42 68 – send en sms).

Det, jeg i min praksis oplever som sværest for de fleste, er nemlig ikke at komme frem til ønskerne, drømmene og målet. Det svære er at udfordre de overbevisninger, der holder dig fast i gamle mønstre. Altså der, hvor du gør det samme igen og igen og får det samme resultat. Igen.

Der skal to til en tango … men det er aldrig for sent at lære at danse. Foto: Bernard Veruogstraete, Pixabay

De overbevisninger kan lyde sådan her: “jeg er for gammel”, ”jeg er for tyk”, ”det er for sent for mig”, ”det er også meget nemmere at leve alene”, ”alle de gode er taget”, ”ingen gider sådan en som mig”, ”jeg er nok blevet lidt sær med tiden”.

Vejen til forandring

Handling skaber forvandling. Hvad man så ellers kan mene om dating-shows, så har alt fra Kærlighed ved første blik over Love Is Blind til Hotel Romantik det til fælles, at deltagerne handler. I programmet og ved at tilmelde sig.

Under MUS-samtalen vil du måske sammen med din leder komme frem til, at du skal på efteruddannelse, at du skal flyttes til et nyt område, at du skal have mere ansvar, eller at du skal gå ned i tid.

På samme måde kan jeg som terapeut i SUS-samtalen flytte dit fokus, så du begynder at handle anderledes i dit singleliv for at nå de mål, du har sat dig på kærlighedsområdet. Uanset hvordan du vælger at gøre det, er SUS-samtalen dit eget arbejde: Du kan ikke ændre andre mennesker. Du kan kun ændre din egen adfærd.

Når du er klar til kærlighed i dit singleliv

Det SUS-samtalen kan afdække er, hvad du gerne vil have, og hvor du gerne vil hen.

Hvis du ikke er kommet derhen ad den vej, du hidtil er gået, så kan du vælge en anden. Det er ikke din veninde, og det er heller ikke mig, der vælger den vej. Det er dig! Men vejen er der. Også singlens vej til kærlighed og/eller sex.

En kliché måske, men ikke desto mindre sandt: Smil til verden, og du får et smil igen. Foto: Bessi, Pixabay

Derfor vil jeg gerne komme med et alternativ til kærlighedsudsagnene fra dating-siderne og de skuffede datere: ”Du finder kærligheden, når du er klar til at tage imod den”.

Den indstilling gør det langt sjovere for dig at bevæge dig ud i verden for at møde en eller møde mange. Skriv dig på nyhedsbrevet, så får du altid besked om events, tilbud og nye blogs.

  • Dating-sites: “du finder kærligheden, når du opsøger den”
  • Skuffede datere: “du finder kærligheden, når du holder op med at lede efter den”
  • Sexolog Steen Blendstrup: “du finder kærligheden, når du er klar til at tage imod den”

Topfoto: Foundry Co, Pixabay