fbpx
Hvor mange tomme værelser skal der til for at du føler dig lykkelig? Danskerne er udpræget parcelhus-mennesker. Parcelhuset har sat sit præg på vores byer, og det sætter sit præg på familierne – bygget, som det er til kernefamilien. Spørgsmålet er, om det også er en god ramme om dit singleliv; om tiden er inde til downsizing.

Det handler som altid om, hvad du prioriterer i dit liv. Det handler som altid om at skelne mellem bevidste valg og vane. Det handler om at give slip, at turde udfordre andres forventninger og at finde ind til, hvad der er vigtigt i dit liv – dit fremtidige liv. Downsizing foregår i lige så høj grad inde i dit hoved som på det fysiske plan

Som det siges: Dette er den først dag i resten af dit liv. Selv om vi siger, at det gælder om at leve i nuet, så kan vi godt tænke ønskerne til fremtiden ind. Så er drømmen at pusle med haven, at have plads til børnebørnene, at indrette et rum til systue, til atelier, motionsrum eller hjemmebiograf, så gælder det bare om at ændre indretningen.

Ville du bare passes ind?

Men …

Hvis du går med en drøm om at fylde den tiloversblevne plads ud med en ny kæreste, så forestil dig selv i rollen som den, der skal flytte ind. At du skal passe ind i et hul efterladt af en anden, passe ind i en andens forestilling om, hvad du skal være.

Nej, vel?

Der er heller ikke nogen, der siger, at du møder ham/hende i morgen. Du skal måske en del frøer/prinsesser igennem, før du finder prinsen/din hjerterdame. Så tiden er inde til at være egoistisk og tænke på dine egne behov; på din egen lækre singletilværelse.

Minderne har du lov at have

Vi samler bagage gennem hele livet. Minderne har vi da lov at have, men behøver du alt det skrammel, der står i kælderen/på loftet? Vi vil bære vore børn i hjertet til evig tid, men står det skrevet, at vi skal være kustoder for deres gamle legetøj og alt det, ”som måske kan bruges en anden gang”?

At vælge downsizing – at flytte i noget mindre, mere funktionelt og billigere – er en chance for at få sorteret og smidt overflødig bagage ud. Ikke at vi nødvendigvis behøver abonnere på den med, at ”hvis du ejer mere end seks ting, så ejer tingene dig”.

Den kjole er helt klart for god til at smide ud … men størrelsen passer ikke mere. Den smoking har kun været brugt 3 gange … men den er ikke moderne længere (og det der med størrelsen). De sko er virkeligt pæne, men du har ikke længere tøj, der matcher dem.

Baggrundsstøj i dit singleliv

På reolen står der dyre bøger, som du aldrig har læst. Overvej, om du vil læse dem. Og overvej hvor mange af de bøger, som du har læst, du vil læse igen. Også det er mental downsizing.

Hverken kjoler, sko eller bøger er noget, der kræver de store overvejelser, når du har pladsen. At flytte i noget mindre er en god anledning til at gennemgå, hvad der bare er baggrundsstøj i dit liv, og hvad der virkelig er vigtigt.

En bonus er selvfølgelig, at du genopdager ting: Den bog, du får lyst til at læse igen. Den kjole, som du stadig kan passe (og som er blevet moderne igen). Og en masse ting, som kan komme andre mennesker til gode – dine børn, venner eller købere på den blå avis.

Gamle drømme og ny inspiration

Ved gennemgangen vil du givetvis falde over nogle ting, der minder dig om dit tidligere kærlighedsliv. Nogle ting vil give dig kuldegysninger; ”pyha, godt det er ovre – væk med det”. Nogle ting vil være smertefulde, fordi de minder om bristede drømme og gode ting, der ikke er mere.

Det kan være en sorgbearbejdelse at rydde op i dit liv.

Det kan også være en ny start, når du aller-bagest i kælderen finder et minde fra din ungdom. Noget, du holdt af dengang, men som ikke fandt plads i parforholdet. Du kan altid lade dig inspirere til at genoplive dine drømme fra dengang. Du har tid endnu. Nu.

Drømmer du stadig om tosomheden, måske på fælles matrikel, så er flytningen heller ikke så dum. Du flytter hen, hvor du føler dig tilpas. Tæt på skov og strand. Ind til den summende bymidte. Ind i det-er-lige-meget-for-jeg-vil-rejse-halvdelen-af-året. Du flytter hen et sted, hvor du øger muligheden for at møde en, der hylder samme værdier. Og du bliver attraktiv for en, der hylder de værdier.

Du er dig, jeg er mig

Det, du tager med i dit nye liv, er dig. Ting, der siger dig noget. Minder, der betyder noget for dig. En stil, som passer til din personlighed. Det er det, et nyt menneske i dit liv vil se, når han eller hun træder ind i dit hjem.

Og den fælles matrikel?

Tjah, er det ikke mest fair, at I begge tager springet og løber en risiko, når I flytter sammen? At I lejer/køber nyt sammen, så I er lige, og den ene ikke pludselig kan smide den anden ud? At det hjem, I skaber sammen, virkelig er fælles?

De færreste af os var særlig bevidste om det, da vi flyttede sammen første gang (eller anden, tredje, femte gang), men det er værd at huske, at et parforhold består af dig og mig og os. Der skal være plads til alle tre – i balance.

Mellemstation eller oldekolle

Tanken ligger ikke så fjernt endda. Hver fjerde dansker mellem 52 og 62 år drømmer om at flytte. En del af dem til bofællesskaber (oldekoller), hvor fælles gæsteværelser og gildesal dækker behovet for ekstra plads, og naboerne frister med nye venskaber livet igennem. Det gælder i øvrigt både singler og par.

Det er naturligvis lettest at tænke tanken om at flytte og indrette dig som dig selv, når du bor alene. Har du stadig et barn eller en teenager boende på hel- eller deltid, er der hensyn at tage, men husk at intet varer evigt – børnene flytter hjemmefra.

De kan lige så godt vænne sig til trange kår og delt køkken/bad som en del af ungdomslivet.

Når du så står i dit nye hjem omgivet af ting, du har valgt og holder af, kan du nyde mindre vedligeholdelse, færre udgifter og større frihed. Du har brudt nogle vaner og fulgt nogle drømme. Det er en god kurs i livet – også hvis du vil finde en ny partner.

P.S. Selvfølgelig kan du foretage oprydningen i dit liv uden at skifte matrikel. Sæt dig et mål, og gå i gang i det ene hjørne af kælderen eller den ene side af skabet. Overvej, om du har brug for hjørnesofaen til syv personer og spisestel til 2 x 12 personer (plus de 10 fra et ældre stel). Forestil dig dit liv i dit hjem. Dit nye liv fri fra vanens magt.


Foto: Khusen Rustamov Pixabay (nej, pigen og billedet har ikke noget med noget at gøre – andet end måske at se på hjemmet med nye øjne)