fbpx
Hun er for meget, han er for lidt. Han er for hurtig, hun er for langsom. Hun er for høj, han er for tyk. I pardannelsen trækker vi ofte stærkt på vores fordomme. Vi giver os sjældent tid til at lære et andet menneske ordentligt at kende, og er – især som modne datere – hurtigt ude i disciplinen find 5 fejl.

Eksamen. Jobsamtale. Datingkaffe. Vi har vist alle været der – med fornemmelsen af at være udsat for en venligere version af et tredjegradsforhør, hvor vi nærmest føler, at hende/ham på den anden side krydser af på listen med find 5 fejl.

Og så falder vedkommende selvfølgelig straks i vores egen fejlsøgningskategori: alt for kræsen.

Sex, børn og commitment

Når vi har passeret den grænse, hvor det handler om forplantning – herunder også andet og eventuelt tredje ægteskab med fælles afkom – så drejer parforholdet sig om at finde ham eller hende, der giver følelsesmæssigt modspil. Nå ja, og så det indlysende.

Fordommen vil her være, at manden fokuserer på det sidste – sex – mens kvinden på det første, altså alt det, vi er fælles om ud over sexen. Men den skal i øvrigt også være i orden. Så hvornår er jeg for åbenlys i mit begær, hvornår er jeg for kedelig: find 5 fejl.

Er du på date for at hygge dig og lære et andet menneske at kende … eller er det en find 5 fejl øvelse. Foto_ Pexels, Pixabay

Vi sidder ellers hyggeligt og snakker. Ham eller hende på den anden side af bordet ser jo meget sød ud, har kønne øjne og et sødt smil (udseendet er selvfølgelig i sig selv med i fejlsøgningen), og så spørger vi lidt ind til familieforhold og tidligere forhold.

Det kan både være galt ikke at have børn (forstår ikke at sætte sig selv til side) og at have små børn (ikke tid til det sjove/jeg gider ikke sted-rollen). Det kan være galt at have været alene for længe (sær/kræsen) og at have haft for mange kærester (for impulsiv og ikke i stand til commitment. Eller er der en skjult fejl, der får andre til at droppe ham/hende?).

Find 5 fejl i økonomien

En virkelig killer er økonomien. Ideelt tænker vi måske, at det er lige meget, bare mennesket er dejligt. Men mange kvinder er singler med netop erfaringen, at parforholdet ikke holdt til, at hun begyndte at tjene mere end hendes mand.

Økonomisk lighed er god. Det er sjældent heller et problem, at manden i forholdet tjener mest. Men mange mænd hænger deres maskulinitet op på præstation. Derfor har de svært ved at finde deres rolle, når de ikke er ”forsørgeren” – ham, der bærer ansvaret for familien. Derfor forsøger de at hævde deres ”førerhan-rolle” på anden vis.

Find 5 fejl

Dejlig ser hun ud, men bruger hun for meget tid på udseendet, kan jeg leve op til det, er hun seriøs? Foto: Nissor Abdourazakov, Pixabay

Mange høje kvinder beskriver på samme måde, at mændene måske indledningsvis siger, at de da er ligeglade med, at hun er højest. Senere bliver de imidlertid ubehagelige og begynder at ”pille hende ned”. Altså en ubehagelig form for selvhævdelse.

Selvfølgelig er der en del fordomme i det. Forsørgerrollen og manden, hun kan se op til. Men der er altså også tit smertelige erfaringer bag denne find 5 fejl-analyse. Samtidig giver det selvfølgelig mening, at parterne har nogenlunde samme prioritering af arbejde vs. fritid og nogenlunde samme økonomiske muligheder for at nyde fritiden med f.eks. rejser.

When I’m Sixtyfour

Her spiller alder selvfølgelig også ind: hvordan finder vi ud af det, når den ene af os går på pension, mens den anden fortsat har nogle år tilbage på arbejdsmarkedet?

De modne kvinders skepsis over for en 10 år ældre mand handler ikke bare om rejsningsproblemer. Det handler også om frygten for en mand, der sidder derhjemme og keder sig, mens hun er på arbejde, og så kræver al hendes opmærksomhed, når hun kommer hjem. Kvinder lægger vægt på, at en mand (også) har sit eget liv – og for mange mænd er det liv arbejdet.

Er han for ung, for mager, for afslappet i sin livsstil. Der kan være en masse i vejen med ham, du er på date med. Foto: Pixabay

Det er heller ikke sjovt at elske sit arbejde, men føle sig presset til at gå på tidlige pension, fordi partneren ønsker at ”nyde livet sammen”.

Behøver jeg at nævne, at der bestemt heller ikke er lighed på pensionsområdet.

Rummelighed og fælles interesser

Og hvad drømmer vi så i øvrigt om? Er vi til villa, Volvo og vovhund? Eller er vi globetrottere, der bor billigt og bruger alle vores midler på at rejse? Drømmer vi om bindingsværk på landet eller en penthouselejlighed midt i byen? Og interesserer vi os for kunst, mode, litteratur, politik, musik, mad?

Når vi så sidder der med vores find 5 fejl-liste, er det vigtigt at kunne skelne mellem det væsentlige og det  mindre væsentlige. Mellem need to have og nice to have. Hvis vi netop lægger vægt på, at vores partner har sit eget liv og egne interesser, så nytter det jo ikke noget, at vi samtidig dømmer nogle af disse ude.

Det kan godt være, at vi ikke er til det kolde gys i vinterbadet. Det kan godt være, vi synes, han ser latterlig ud på mountainbike i lycra. Men mon ikke netop rummelighed står på de fleste modne menneskers ønskeliste. Vi har fået nogle vaner og særheder, som vi gerne vil have, partneren giver plads til. Det må gælde begge veje.

Brændt barn …

Og så er der en særlig grund til, at vi sidder og tjekker find 5 fejl-listen: vi er bange for at brænde os. Igen.

Veltrænet eller sportsidiot? Hvis du vil finde 5 fejl, så finder du 5 fejl. Foto: Pexels, Pixabay

Mange af de modne singler har været på singlemarkedet længe. Eller vi har i hvert fald været der on/off i en længere periode. Hvis den tilsyneladende attraktive mand/kvinde over for dig har været single i 10 år, så må der være noget galt med hende/ham. Det aktiverer vores find 5 fejl refleks.

Det er bare samtidig et spejl, vi kan holde op for os selv: hvilke fejl har jeg selv? Og er en af dem, at jeg er alt for fokuseret på, hvad der er galt, frem for, hvad der er rigtigt?

Her taler vi i virkeligheden også ind i vores tilknytningsmønstre. Enten har vi (meget forenklet udtrykt) en erfaring med svigt og smertefulde brud (utryg ambivalent tilknytning). Eller vi har været tilbageholdende med at forpligte os og hellere har sagt farvel, inden det gjorde ondt (utryg undvigende tilknytning).

Find 5 fejl – ved dig selv

De 5 fejl er der – vi er alle uperfekte. Så mens vi bestemt ikke skal kaste os blindt ud i nye forhold, så kan det godt være, at vores find 5 fejl rutine hellere skulle rettes mod os selv. Ikke fordi vi skal fejlfinde hos os selv og slå os selv oven i hovedet med det, men fordi vi måske derved opdager vores egen gentagelsesadfærd.

Det sjove er: Når vi bliver bedre til at se os selv som dem, vi virkelig er, så bliver vi også bedre til at se andre. Uden fordomme. Når vi kan tale ærligt om os selv – uden at dømme os selv – så vil andre også have lettere ved at tale lige ud af posen, fordi de ikke er bange for at blive dømt.

Har du brug for at tale om din fejlfinding hos andre eller dine egne 5 fejl, så kan du booke tid hos sexologen på 25 46 42 68. Du er også velkommen til at skrive dig på nyhedsbrevet, så du kan følge nye blogs, foredrag og andre events.


Topfoto: Pexels, Pixabay