fbpx

Det kan godt være, at modellen på catwalken gerne må være høj, men i intime relationer opleves det med højdeforskel stadig meget konventionelt; manden skal være højest. Ikke mindst fordi også de høje kvinder gerne vil føle sig som sexede høje kvinder – herunder gå med høje hæle – og stadig se op til ham. Måske også fordi mænd trods alt finder en højere kvinde lidt intimiderende … måske dominerende.

Hun sidder ved bordet ved veninderne. En flot kvinde, som en mand hurtigt kommer hen og byder op. Men da hun rejser sig op, får han det der blik i øjnene: ”Fuck, du er høj”.

Det er en oplevelse, der går igen hos de fleste kvinder på over 180 centimeter. Den bider hver gang. Ikke mindst fordi den minder disse kvinder om teenageårene, hvor de var udenfor. Hvis de ikke ligefrem blev udsat for mobning.

Altid hende den store

Jeg har aldrig været ”hende, den kønne”, altid ”hende, den store”.

Vi mennesker er sociale dyr. Især i ungdommen vil vi helst bare passe ind, blive accepteret og være som alle de andre. Og mens alle de andre får kærester, sidder den høje pige ofte som bænkevarmeren. Mange oplever først at få deres første kæreste som 18-19-20-årige – ja, bare at holde i hånd med en mand.

Det er selvfølgelig en kulturel norm, at manden skal være højere end kvinden i et parforhold. Nogle par bryder normen, og de høje kvinder er ofte de første til at indrømme, at det ikke er et patriarkalsk komplot for at holde dem nede. De har selv svært ved at se sig som sexede høje kvinder sammen med en lavere mand.

Veninderne grinede

I den singlegruppe, jeg var med i, slog jeg jævnligt en tråd op om folks højde. Så kunne jeg se, hvem jeg ville have.

Da jeg boede sammen med en kæreste, som var lavere end mig, snakkede han engang om ”i vores næste lejlighed”, og lige der vidste jeg, at det kunne jeg ikke forestille mig

I 10. klasse var jeg kæreste med en dreng, der var en halvt hoved lavere end mig. Veninderne grinede. Mændene er ret ligeglade, det er kvinderne, der gør det til en ting.

Mændene er lidt splittede i deres opfattelse af de sexede høje kvinder. Nogle har oplevet, at de i deres søgen blev afvist af de høje mænd (jeg prøvede at få kontakt med højere mænd, men de afviste mig også, fordi de var vant til mindre piger), mens andre har oplevet mænd, der selvsikkert ikke har nogen problemer.

Så længe du ikke er høj i hatten

Jeg mødte min nuværende mand på nettet, og jeg måtte lige spørge en ekstra gang, om han nu var klar over, hvor høj jeg var. Det var han, og han mente nok, han kunne nå op til at kysse mig, og så længe jeg ikke var høj i hatten, gik det nok. Det var jo lidt sødt

Og dog:

Da jeg skulle giftes, insisterede min mand – vi var lige høje – på ”ingen høje hæle”. Jeg tænkte ”hmm”, for jeg havde allerede købt dem. Vi nåede et kompromis … og jeg fik nok mindre ondt i tæerne af den grund.

Jeg er ikke sippet

Endelig er der nogle mænd, der finder de høje kvinder vildt attraktive.

Jeg er opdraget blandt drenge med en ret fri omgangstone. De syntes, jeg var rar at danse med – med øjnene i barmhøjde – så det var ikke et problem.

Folk er fascinerede, men der er også de her creepy typer – jeg får dagligt 2-3 henvendelser på min instagram-profil, hvor de spørger, hvad jeg vejer, hvor høj jer er og hvor gammel.

Da jeg var single sidst i 30’erne, kunne jeg tage dem, jeg ville – jo, der var nogle dominansfantasier, men det kan man få det sjov af, man vil. Jeg er ikke sippet.

Selvtillid i New York

Der er afgjort også fordele ved at være høj. Flere peger på, at det giver autoritet, hvilket kan være en fordel i visse jobsituationer. Det kræver selvfølgelig, at kvinden er parat til at påtage sig den rolle. Eller kort sagt, at en kvinde er klar til at trodse Janteloven og skille sig ud.

Jeg følte mig underlig og fravalgt i min gymnasietid. Tre års ophold i New York lærte mig det stik modsatte. Det gav mig selvtillid.

Traktordæk frem for høje hæle

Nogle gange er det godt at udfordre vores opfattelse af det feminine. Foto: Kathrine Holbæk, model: Anna Sophia Rye Christensen + traktordæk

Det med autoriteten kan også have en bagside, nemlig hvis den mand, der først bliver tiltrukket af den høje kvinde, senere føler sig usikker.

Jeg har oplevet, at mændene følte sig intimiderede. De følte sig ikke som ”mand”, blev usikre og begyndte at opføre sig nedladende for at kompensere. Det gør intet godt for parforholdet.

Sexede høje kvinder på høje hæle

Jeg har de høje kvinders historier fra gruppen Høje kvinder på hæl. Selv om ikke alle gør det, så er det ret enslydende svar fra de 10 kvinder, jeg interviewede, at de gerne ville kunne gøre det. At de gerne ville turde det.

Det bunder selvfølgelig også i vid udstrækning i teenageoplevelsen. De prøvede at dukke sig, og det var ikke blot svært at bytte tøj med veninderne, det var svært at tillægge sig disse typisk feminine attributter.

Høje hæle – ikke nødvendigvis stiletter – giver en anden kropsholdning, som er et af trickene i kvindens arsenal: benene virker længere, røven strutter mere, holdningen bliver mere rank (og ja, de virker højere).

Der er tale om seksuelle signaler, der ikke blot appellerer til skofetichister, men generelt af manden afkodes som tegn på ungdom og fertilitet og dermed biologisk attraktive.

Ryg, fødder og hørelse

Ud fra en medicinsk/fysiologisk synsvinkel gør de (meget) høje hæle ikke noget godt for kroppen, hverken ryg eller fødder.

De kan også være et problem for hørelsen:

Jeg var på natklub i New York. Der var så meget larm i baggrunden, at jeg tog dem af for at kunne høre, hvad mine venner sagde.

Det handler også om, at græsset altid er grønnere på den anden side. Det, som er uopnåeligt (på grund af andres eller egnes begrænsninger) bliver attraktivt. Mange har oplevet, at det var svært bare at købe en elegant sko, fordi de nærmest skulle i herreafdelingen for at købe sko.

Jamen, du behøver da ikke høje hæle

Mange siger, ”jamen, du behøver da ikke høje hæle”, men det er slet ikke det, det drejer sig om.

En sagde engang, at jeg da måtte være glad for, at piratbukser var kommet på mode, men det er altså ikke et hit, når man altid har levet med, at bukserne stumpede

Selv om disse kvinder har haft adgang til høje hæle, har de en stor del af deres liv fravalgt dem. Har de endelig fået en høj kæreste, har de oplevet det som en befrielse endelig at vælge hælene til og føle sig som sexede høje kvinder.

Hælene pifter udseendet op giver flottere holdning og gør noget ved mit udseende i en god retning.

Jeg fremhæver mine fortrin

Det er så det, flere af disse kvinder griber til i mere moden alder:

Jeg fremhæver mine fortrin. Når jeg alligevel rager op, kan jeg jo lige så godt vise, hvad jeg har

Højden kan også vendes til en styrke

Læren er måske, at når man skiller sig ud, så skal man vende det til en styrke. Foto: Kathrine Jørgensen, model: Anna Sophia Rye Christensen

I bund og grund handler det om selvbillede. Det bliver selvfølgelig også skabt i andre øjne og i deres reaktioner. Heldigvis oplever mange god opbakning hjemmefra til at stå ved sig selv – alle 180+ centimeter. Men det selvværd skal grundlægges tidligt, for i teenageårene kommer presset især fra de jævnaldrende.

Og en kulturel norm:

Flere af de høje kvinder nævner, at de for eksempel til koncerter vælger at stille sig bagest eller ude til siden for ikke af tage udsynet. Det gør de høje mænd ikke. For dem er det naturligt at fylde, og hvis dem bagved ikke kan se – så er det deres problem.

Uden centimetermål

Der er en del mænd, der har oplevet at blive afvist med henvisning til deres højde. Ikke at de ikke var højere end kvinden, men hun skulle lige have 8-10 cm ekstra til de høje hæle. Fordommene går begge veje. Det afgørende for begge køn er selvfølgelig at stå ved sig selv uanset højde.

Vi kan ikke lave om på, at vi – af biologiske og kulturelle årsager – finder visse træk mere (seksuelt) attraktive end andre, herunder højde og drøjde. Vi kan ikke lave om på andre og deres smag. En faktor, vi kan arbejde med, er personlig udstråling. Selvkærlighed måles ikke i centimeter.


Tak til kvinderne fra gruppen Høje kvinder på hæl, der har delt deres oplevelser og tanker om at være sexede høje kvinder med mig. Gruppen, der har over 3.300 medlemmer på Facebook, er åben for kvinder på 180+ cm. Så de er nogle stykker.

Statistisk set er der rigelig plads til de høje hæle: Danske mænds gennemsnitshøjde har rundet 181 cm, mens kvindernes er 167 cm. Det sætter selvfølgelig også den norm, der driller – især – høje kvinder og lave mænd.


Foto: Martin Nørum (endnu engang Anna Sophia Rye Christensen – som ganske rigtigt tilhører de Høje kvinder på hæl)