fbpx
Det forstås sjældent positivt, når den ene i parforholdet giver den anden ”the silent treatment”. At vi fornærmet efterlader den anden afskåret nærhed og kommunikation – sædvanligvis indtil vedkommende beder om forladelse og ydmyger sig. Ikke rart. Men der er også kvaliteter i stilheden. Faktisk kan det være interessant for parforholdet at se, hvad vi har sammen, når vi er stille sammen – om vi kan finde kærlighed uden ord.

Kan vi som par nære vores kærlighed uden ord? Vores verden er fyldt med larm og ord, der bare fylder tomrummet ud. Derfor kan der også være noget terapeutisk ved et såkaldt silent retreat, hvor deltagerne ikke må kommunikere med ord, men skal omgive sig med meditativ stilhed.

Den metode kan vi selvfølgelig også bruge som par.

At rumme hinanden

Noget af det fineste, vi kan gøre for et andet menneske, er at rumme vedkommende. Lidt som den voksne favner det grædende barn og mumler beroligende ord. Ordene er som regel mindre væsentlige end tonen og omfavnelsen. Sorgen og smerten bliver rummet. Det skal nok blive godt igen.

Mange gange er ord camouflage. Hvem kender ikke den nervøse small talk på daten, hvor den anden ikke synes at sige ret meget. Vi prøver for alt i verden at undgå den pinlige tavshed.

Men prøv at tænke på de mest intime stunder mellem dig og din kæreste (og alle dine kærester før hende/ham). Jeg vil vove at påstå, at det langt overvejende har været passion og kærlighed uden ord. Om det så har været hed sex eller at iagttage solnedgangen hånd i hånd.

The Sound of Silence

Hvad sker der, når vi pludselig ikke må tale?

Først og fremmest bliver vi tvunget til en indre dialog. Eller rettere sagt; den foregår som regel hele tiden, men når samtalen med resten af verden forstummer, bliver vi opmærksomme på den. Det er i den dialog, vi nogle gange hører den indre kritiker. Det er en stemme, som sjældent vil os noget godt, men i stilheden kan vi rumme den og undersøge, hvad vi egentlig føler.

Kærlighed uden ord

Duften af efterårsskov, disen i luften, stilheden … og måske din kæreste i hånden. Foto: Xpics, Pixabay

En anden effekt af stilheden er, at vi kan være mere opmærksomme på verden omkring os. Når vi ikke bliver forstyrret af ord, der skal fortolkes, kan vi koncentrere os om syn, lyde og lugte. Eller vi kan dyrke sanseligheden i at røre ting – ligesom barnet, der udforsker blanke sten, bløde stoffer og så videre.

At komme tættere på barnets umiddelbarhed er ikke noget dårligt udgangspunkt for kærligheden

Kærlighed uden ord

Så forestil dig nu stilheden sammen med den, du elsker.

Du kan ganske rigtigt ikke sige, ”jeg elsker dig”, men der er tusinde andre muligheder for at udtrykke kærlighed uden ord. Et kærligt blik, et smil, en nænsom berøring. Når I vil hinanden noget, kan I ikke bare råbe efter hinanden, men må komme tæt på hinanden. I kan mærke hinandens duft, varme og energi.

Kontakten kræver nærmest, at I træder ind i hinandens private sfære. En sådan overskridelse opfattes som regel enten truende eller flirtende. Lad os forudsætte, at det mellem dig og din partner er det sidste. Det kan godt være, du bare vil prikke din partner på skulderen for at gøre opmærksom på, at der er frokost, men når ordene er skrabet væk, står der kun det fysiske udtryk tilbage: han/hun vil mig noget.

Lad os nu kombinere de to tilstande. Du nyder at sidde på en solvarm sten. Du trækker din kæreste derhen for at han/hun kan dele din oplevelse. Du ser et par sværmende sommerfugle. Du griber din kærestes hånd og peger derhen. Og måske takker I hinanden for de delte oplevelser med et kys.

Hjerter i takt

Al denne kærlighed uden ord vil nærmest uvægerligt føre til mere kropskontakt. I lægger armen om hinanden, du stryger din kæreste over håret, I sidder tæt, ligger tæt og ja, kyssene fører selvfølgelig ofte videre til sex.

Hun behøver slet ikke ord, vel? Foto: AllClear55

Også her kan stilheden være spændende at udforske. Se begæret i hinandens øjne. Nyd berøringen af hans eller hendes hud. Den forplanter sig helt sikkert til et smil på læberne. Og andre reaktioner. Iagttag hvordan dine egne berøringer bliver modtaget.

Det er en uvant situation, fordi vi er så vant til at benytte os af verbal kommunikation. Når vi skal udtrykke kærlighed uden ord – også den fysiske – så bliver vi nødt til at være mere opmærksomme på vores partner. Og os selv. Vi bliver tvunget til at være til stede i nuet og sanse. Det kan kun føre til mere nydelsesfuld sex.

Før, efter eller uden sex er det også muligt – i stilhed – at opleve synkroniseringen ved at ligge i ske eller helt tæt, så hjerteslaget kan mærkes, og man nærmest ånder i takt.

Kærlige omfavnelser

Apropos the silent treatment i sin negative betydning, så vil jeg påstå, at mange skænderier kunne forkortes eller helt undgås, hvis vi besvarede vores partners frustration og vrede, ved at rumme hende (øh ja, undskyld, det er faktisk en klassisk konflikt mellem det feminine og det maskuline, hvor det maskuline skal rumme det feminines følelsesudsving (jf. David Deida)). En omfavnelse, et kys – og hvis vi bruger ord – et ”jeg elsker dig”. Det vil i langt de fleste tilfælde bringe mere fred og fordragelighed i forholdet end forklaringer og undskyldninger og ord, ord, ord.

Omvendt – og den må vi mænd tage på os – har mange kvinder oplevet, at hvis de gav deres partner fysisk opmærksomhed, altså berøringer og kærlighed uden ord, så blev det opfattet som en invitation til sex. Det er det ikke altid (og derfor har mange kvinder lært sig at undgå denne adfærd).

At dyrke stilheden sammen og den dermed nødvendige fysiske kommunikation er faktisk en måde at lære at skelne mellem en kærlig berøring og en seksuel berøring. Forståelsen af ”hver ting til sin tid” vil sandsynligvis føre til mere intimitet.

Stilhed i praksis

Rent praktisk kræver et silent retreat for et par, at de fysiske rammer er i orden. Stilheden kan godt nydes hjemme, men i så fald under streng afbrydelse af al telekommunikation. Og det er stort set umuligt at kombinere stilheden med indkøb og anden normal interaktion med andre mennesker, så det skal være med fyldt køleskab.

Jeg har seriøst mine tvivl om parrets evner til at koge spaghetti, men derudover kan fællesmadlavning uden ord være en god øvelse i ordløs kommunikation. Foto: Werner Heiber, Pixabay

Det samme gør sig gældende ved den indlysende mulighed, sommerhuset. Her er der netop også mulighed for at nyde naturen sammen. I stilhed. Restaurantbesøg og bestilling af takeaway lader sig derimod vanskeligt gennemføre uden ord eller andre forstyrrelser.

Til gengæld bliver madlavning sammen – uden ord – en sjov opgave. Den kan også gøres ganske sensuel med undersøgelse af råvarer og smagssansninger.

Endelig er der muligheden for at opsøge et retreat, hvor andre sørger for det praktiske, og hvor der kan være indlagt aktiviteter som meditation, massage, sauna, der alt sammen taler til sanserne og giver en delt oplevelse.

En date uden ord

For det etablerede par skal der naturligvis også lige sørges for hjemmeboende børn, hvis far og mor skal dyrke deres kærlighed uden ord.

Men i øvrigt er der ikke nogen, der siger, at dette eksperiment kun er for etablerede par. Det er ikke noget jeg vil foreslå til en første date, men begynder et bekendtskab at udvikle sig til noget, der kunne være permanent, så er der bestemt noget at lære om hinanden og den indbyrdes kommunikation ved at være stille sammen.

Og jeg må understrege, at spontane lyde som latter og tilkendegivelse af behag har sin plads i kærlighed uden ord.

Har du (eller du og din partner) brug for hjælp til at sætte ord på kærligheden, kan du booke en samtaleterapi på 25 46 42 69. Du er også velkommen til at skrive dig på nyhedsbrevet, så du kan følge events og tilbud.


Topfoto: Pasja1000, Pixabay