fbpx
Hvis du er traumatiseret af lærerens evindelige stileemne i august, hvad jeg lavede i min sommerferie, så spring over. Er du imidlertid nysgerrig efter, hvad du kan få ud af et retreat, så hæng på. Det kan nemlig være en måde at speede din selvudvikling op. I alle tilfælde brugte jeg fire dage af min sommerferie på retreat på Sydsjælland.

Et retreat er en mulighed for at ”trække stikket”. Det er en isolation fra hverdagen, pligterne, mails, telefoner, sociale medier, og hvad der nu ellers forstyrrer. Det giver dig mulighed for at arbejde med det, du normalt bliver distraheret fra. Det kunne være at skrive. Det kunne være at finde dig selv.

Du kan se et retreat som et wellness-ophold, bare med mindre snak. Et åndeligt wellness-ophold. Pointen er at være alene med sig selv og kigge ind i sig selv. Eller eventuelt at være alene sammen med en partner eller veninder. I hvert fald med et ønske om at nå dybere.

Mit retreat bød – ud over god mad, stilhed, natur, sol og tid – på morgenmeditation med åndedrætsøvelser, energetisk massage og saunaterapi.

Udviklingsferie

For mig var det både ferie og udvikling. Jeg havde to emner, jeg skulle arbejde med: Jeg skulle arbejde med min evne til at slappe af og nyde, og jeg skulle give mig tid at udvikle min mission i livet. Du ved: det der med at gå ud i skoven eller ørkenen og glo ud i luften, som – sædvanligvis – mænd nogle gange gør.

Hvornår har du sidst brugt en hel dag til bare at kigge op i himlen og nyde skyformationerne?

Om det første hører til i den feminine energi, må du selv vurdere. Jeg må blot konstatere, at jeg stødte på modstand, der manifesterede sig som smerter i venstre øre. Og den venstre side anses jo gerne som sæde for det feminine. Men som det altid er værd at understrege: vi indeholder alle både maskulin og feminin energi.

Først og fremmest er et retreat godt til at komme ned i tempo. Til at ”stoppe op og dufte til blomsterne”, som man siger.

Se, det summer af sol over engen

Det med blomsterne blev helt konkret på de to meditationsstier. Jeg kunne have gået turen på 5 minutter i normalt tempo, men her er pointen, at det ikke gælder om at komme fra punkt A til punkt B, men om at nyde rejsen.

Det var en rejse med bittesmå skridt, der synkroniseredes med indånding/udånding. Sæt farten ned og nyd udsigten. Med temperaturen i den høje ende af 20’erne og i høj sol var det som en illustration af ”se, det summer af sol over engen”. Bier, blomsterfluer, sommerfugle og biller af arter, som jeg ikke kan at overskue.

Når jeg løftede blikket, kunne mine øjne hvile på nogle imponerende, gamle træer med blade i evigt skiftende mønstre i den svage brise. Andre gange fik jeg udsigten over bølgende rapsmarker med lammeskyer foroven. Hver gang en ny formation, hver gang et nyt skybillede til fantasien.

Kan du tænke dybe tanker på den måde? Nej. Men dine tanker er her og nu. Indånding, skridt, udånding, skridt. En blomst, en sommerfugl, en lærke et sted i himlen. Græsset, træerne, skyerne, solen, vinden, varmen. Dufte, lyde, sansninger.

Det var lige præcis ”doctor’s orders” i forhold til at arbejde med nydelsen.

I verdens bedste selskab

Har jeg nævnt maden? Sund, rigelig, overvejende vegetarisk (og jeg kunne have bedt om vegansk, hvis jeg ville). Morgen (efter åndedrætsøvelse) og aften. Og ellers ”hele ugen alene”.

Det vil sige i det bedste selskab i verden, nemlig mig selv. Som jeg altid siger: det må hellere være godt selskab, for jeg slipper ikke for det, og det er det eneste, jeg er sikker på at have til den dag, jeg dør.

Det siges, at mænd har et sted i deres hjerne, som er helt tomt. Et sted med komplet ro, som vi gerne søger ind i. Det sted kan vi (mænd?) også finde ved at kigge ud i luften. Ud over en mark, ind i et skovbryn, op i himlen fra en hængekøje.

Retreat i hængekøjen

Min foretrukne hængekøje på sommerens retreat. Der blev måske ikke tænkt store tanker, men der blev fundet ro.

Det minder om den tilstand, vi søger i meditationen. For nej, vi tænker ikke store tanker, når vi mediterer. Vi slipper vores tanker fri og fylder os selv med lys – eller falder i søvn, når det smutter. Og jo, det smuttede et par gange for mig, fordi meditationen ligger så tæt på søvnen. Især i hængekøjen og i liggestolen, mens små skyer driver over den blå himmel. Men det kan også ske midt i en åndedrætsøvelse.

Efter meditationen er der derimod rum til refleksion, nye tanker, evnen til at se sammenhænge og i det hele taget springe ud med ny inspiration.

Hvad skal jeg med et retreat?

Hvad vi hver især får ud af at tage på retreat … ja, det er op til os selv.

  • Hvad vil du gerne arbejde med?
  • Hvilke udfordringer skal du tackle?
  • Hvilke følelser har du brug for at få løsnet?
  • Hvilken sandhed har du brug for at se?

Og mig selv?

Som det vist med al tydelighed fremgår af beskrivelsen, så fik jeg sanset og nydt. Natur, mad, massage og guidede meditationer. Jeg fik testet min modstand både i den maskuline og den feminine energi. Jeg føler mig i hver fald sikker i, at jeg har fundet min mission. Eller måske snarere, at jeg har fået den bedre defineret.

Er jeg nået i mål? Nej da. Som på meditationsstien er det små skridt ad gangen. Det gælder om at nyde oplevelserne på vejen og være tålmodig. I verdens bedste selskab.

Er jeg blevet en bedre terapeut af det? Lad os se, om jeg kan stille dig nogle gode spørgsmål – måske bedre end for en måned siden. Men min rejse er ikke din rejse. I sidste ende er det afgørende, om dine egne svar giver mening og bringer dig videre.

Retreat som åndelig wellness

Uanset om du har dyrket selvudvikling eller ej, er der noget at hente i et retreat. Det handler ikke om at have hovedet oppe i r…, men om at se indad for bedre at kunne se ud.

Saunatønden på Retreat Me

Der er ikke spa-hotellets viftende palmer, men udsigten til haven fra den brændeopvarmede sauna er ikke at kimse ad.

Jeg forstår fuldstændig tiltrækningen ved at wellness-ophold. Ingen pligter, og alt bliver serveret for en. Skønhedspleje eller bare nydelsen ved en massage. God mad, måske lidt vin, kigge en partner dybt i øjnene. Eller snakke nætterne væk sammen med veninderne.

Både par og grupper kan på samme måde nyde et retreat. Blot er fokus på plejen af det indre frem for det ydre. Snakken bliver måske dybere, når man hver især har haft tid til sig selv og sine egne tanker. Og alle kan have glæde af at sætte farten ned. Vi sætter selv rammen og målet og skal selvfølgelig vælge vores retreat ud fra det mål, vi har sat os selv.

Dialog fra hjertet

Retreatet kan godt virke udviklende på parforholdet. Ved at se på os selv og erkende, hvad der er på vores egen banehalvdel, kan vi komme frem til en meget mere givende dialog. Fælles oplevelser binder os sammen.

Samtale kan sagtens indgå i et retreat – f.eks. i nogle af de liggestole, der står spredt over hele grunden.

Det kan være givende at dele, hvad vi hver især oplever under meditation, i åndedrætsøvelser, på meditationsstien … nå ja, måske også i hængekøjen. Jeg kan sagtens se, hvad det kan give parforholdet at dele en flaske champagne i jacuzzien, men at dele en åndelig rejse har nok en mere dybtgående effekt.

Der hører ikke så mange ord til et retreat (denne blog er i øvrigt skrevet på papir – computeren var ikke med). Især for mænd, hvor fællesskabet med andre mænd gerne er hængt op på aktiviteter, mens tankerne flyder i det før omtalte stille, meditativt tomme rum. Eller i bogstavelig betydning: i tilbagetrækning fra verden og hverdagens larm.

I stilheden med os selv – eller med andre – bliver der plads til en indre samtale. Når vi så taler sammen bagefter, har vi været i kontakt med os selv, og så bliver det en dialog fra hjertet.

Tak for opholdet og indholdet

Retreat Me i Hammer, som var rammen om mit retreat denne bagende varme uge i juli måned, kan rumme både grupper, familier, par og – som jeg – individer på egen rejse.

Bag bugnende frugttræer (kirsebær i mit tilfælde) ligge sovesalen i en gammel staldbygning, der er vidunderligt kølig selv i sommerheden – der er også hytter for enkeltpersoner og par.

Zøsser Saerens, som driver denne fortryllede have, står for forplejningen, den kærlige stemning og en række forskellige behandlinger, som aftales individuelt. For grupper kan der efter ønske arrangeres fælles events i meditationssalen med udefra kommende guides f.eks. til trommerejser.

P.S. Hvad lavede du i din ferie?

Har du lyst til en samtale med den friskudhvilede sexolog, så kan du booke tid på 25 46 42 68. Du er også velkommen til at skrive dig på nyhedsbrevet, så du kan følge med i mine blogs og få besked om foredrag og events.


Egne fotos

Farvel og godnat fra mit retreat

Jeg lader solen gå ned for dette retreat og de mange gode tanker, det affødte