Hold dig endelig ikke tilbage: hvis du taler med en smuk kvinde, så sig det til hende (og nej, noget helt andet end at pifte efter hende). Hvis du synes en ven er sjov, så sig det. Komplimenter er gaver, der kan gives igen og igen. Men vi skal også huske at tage imod dem. For hemmeligheden ved komplimenter er, at du kan tage det med dig.
Komplimenter er verbale kærtegn. De kan både være et høfligt kindkys og en kærlig omfavnelse. De kan tage mange former – fra de overfladiske á la “pæn jakke” til de dybsindige som “jeg har aldrig før mødt et menneske med så smuk en sjæl”.
Selvfølgelig bliver nogle komplimenter givet for at opnå en fordel – lad os kalde det smiger – eller for at få et kompliment igen. Det virker også. Vi vil jo gerne holde den gode stemning, og alt tyder på, at medarbejdere, der bliver rost, yder et bedre stykke arbejde og er mere villige til at give den en ekstra skalle. Vi sætter også pris på at blive set og anerkendt i parforholdet.
Kompliment som flirt
For slet ikke at tale om flirten, hvor komplimenterne er en essentiel del af kommunikationen, når parterne – især manden – skal vise deres interesse. Det ville måske være synd at sige, at der ikke er et bagvedliggende motiv i den sammenhæng. Men nyd dog, at du bliver set og værdsat af et andet menneske, og mærk blodet rulle hurtigere i dine årer.
Lad os nu for eksemplets skyld antage, at komplimenterne er oprigtige. De er ikke givet for at få et kompliment igen, de er ikke givet for at opnå en fordel. Hvordan tager du så imod det?
Er du en af dem, der tager komplimenterne til dig og bliver glad for, at folk ser dig for den, du er? Eller er du et beskedent menneske, der slår ethvert kompliment hen eller ironiserer over det?
En verbal lussing
Det sidste er faktisk hverken høfligt eller særlig sundt for dig selv.
Hvad det med høfligheden angår, så afviser du faktisk et andet menneskes venlighed. Det er ukærligt, et slag i ansigtet: Jeg sætter ikke pris på dine meninger. Jeg stoler ikke på dine hensigter. Jeg tror ikke, du vil mig det godt. Det kan faktisk godt opfattes som sårende, og det motiverer i hvert fald ikke til yderligere komplimenter.
Hvad dit eget velbefindende angår: Hver gang du afviser et kompliment, skaber du i dig selv en negativ overbevisning: Jeg er ikke smuk. Jeg er ikke klog. Jeg er ikke sød. Jeg er ikke stærk. Jeg er ikke god til at danse.
Objektivt set: når du ser dig i spejlet om morgenen, er du måske ikke smuk som Scarlet Johansson i fuld makeup og med den rigtige belysning. Du er måske heller ikke John Travolta på et dansegulv. Men: jeg er smuk i denne mands øjne, og hun synes, jeg danser godt. Tak for det.
At tale sig op – komplimenter til dig selv
Mit råd som terapeut til mennesker med lavt selvværd er ofte, at de skal huske at klappe sig selv på skulderen. De skal se sig selv dybt i øjnene (ja, fysisk – i spejlet) og sige “positive affirmationer”. Det handler om at modsige alle ikke-sætningerne for at bryde det negative selvbillede.
Hvis du har en tendens til at tænke dig selv ned i et sort hul, hvor den ene negative tanke tager den anden, og du ender med at føle dig fuldstændig deprimeret, så hjælper det at bryde de negative tanker med sådanne positive mantraer. Hjernen kan kun rumme et budskab ad gangen.
Det virker også ud over krisestyringen, så du sætter gang i positive tanker, der styrer dagen i den rigtige retning. Det er ikke magi (og du kan ikke ønsketænke sig til rigdom). Det er simpelthen en gavnlig manipulation med din egen hjerne. Tror du ikke på det? Så er det da sjovt, at reklameindustrien kan tjene milliarder på netop den teknik.
Tag imod det, tag det med dig
I den forbindelse er et kompliment en foræring til dit selvværd. Ikke at andre skal bestemme, hvad du skal synes om dig selv, men det skader bestemt ikke at tage imod med et “tak”. For det første anerkender du, den venlige eller kærlige gestus. For det andet minder du dig selv om, at ja, jeg er dejlig, klog, morsom, sød og så videre.
Der er mange forfærdelige ting i denne verden – terror, sult og nød – som vi bliver nødt til at tage stilling til. At tage imod et kompliment er en måde at skabe balance. At være taknemmelig (over det, der ikke er frygteligt) er også en god metode. Taknemmelighed over et sødt kompliment tæller med i den sammenhæng.
Ved dagens ende betyder det egentlig ikke så meget, hvad du er blevet komplimenteret for. Du kan nemlig konstatere, at nogle mennesker holder så meget af dig, at de synes, du er værd at give disse verbale kærtegn. Uanset om det var store eller små komplimenter. De mennesker har set dig. Og klap i øvrigt dig selv på skulderen for at have sagt “tak”, fordi du derved har anerkendt dem og set dem.
Og når du bliver god til at sige komplimenter til dig selv, bliver det også meget nemmere at sige dem til andre. Måske i en flirt.
Vil du have inspiration til dine ord til dig selv eller til andre, f.eks. arbejde med, hvordan du kan styrke dit selvværd ved at komplimentere dig selv, så kan du booke en samtale med sexologen på 25 46 42 68 (send gerne en sms). Du kan også skrive dig på nyhedsbrevet, så du kan følge med i nye blogs og tilbud.