fbpx
Om det nu gælder dine børn eller dine venner eller din partner: det er relationer, der nærer dig. Hvis du nærer dem. Nærhed i parforholdet indebærer, at du investerer i det. At du lytter. At du udtrykker dig. At du bakker op. At du er til rådighed. At du viser din kærlighed. At du er til stede i nuet.

Det kunne godt lyde, som om nærhed i parforholdet kræver en hel masse af dig. Sandheden er (som altid), at du får det tilbage, som du sender ud. Så du vil få en hel masse ud af at være opmærksom på din partner. Og hvis ikke – så er det måske tid at kigge på, om det er det rigtige parforhold for dig.

Mobiltelefoner er en vidunderlig ting. Mange har fundet en kæreste på Tinder. Alle har sendt en strøm hede beskeder og emojis til den elskede – i hvert fald i den første forelskede tid. Men under en samtale er den lille skærm en distraktion.

Se din elskede i øjnene

Det er helt i orden at tjekke skærmen for nyheder, beskeder og så videre. Men ikke midt i en samtale. Så kobler du dig ud af samtalen. For dem, der kan huske, hvad en avis er, er et ”ja, skat” (eller et grynt) hen over morgenavisen heller ikke opmærksomhed. Eller med en lydbog eller musik i ørerne.

Nærhed i parforholdet

Det er ikke skærmen i sig selv, der er problemet, det er måden, vi bruger den på. Foto: Omar Medina, Pixabay

Det gælder ikke mindst, hvis din kæreste har ”tid sammen” som kærlighedssprog, for så er der tale om ”kvalitetstid”, hvor I er opmærksomme på hinanden. Men også i almindelighed gælder det om at kunne skelne mellem ”har du købt mælk” og ”hvordan har din dag været”, når du vurderer, om du skal slippe skærmen.

Vi vil alle sammen gerne blive set. Deraf følger det logisk, at ingen af os bryder os om at blive overset. Vi vedligeholder forholdet ved at ”se” hinanden. Men som altid kan vi selv tage ansvar for vores behov. Der kan jo være tale om en vigtig arbejdsbesked, så bed dog om din kærestes opmærksomhed. Tak.

Nærhed i parforholdet dag for dag

Ovennævnte sætning, ”hvordan har din dag været”, er i det hele taget guld værd for nærhed i parforholdet. Ikke som en floskel, men fordi du gerne – kort eller langt – er interesseret i at høre, hvordan din partner har det. På baggrund af den forløbne dags begivenheder.

Har din kæreste haft en dårlig dag, så giver det næste spørgsmål sig næsten selv: ”Hvad har du behov for”?

Der er ingen, der siger at du kan eller skal dække behovet. Men du kan give din elskede mulighed for selv at gøre det. Hvis svaret er ”et kys”, så taler alt dog for, at resten af dagen vil blive bedre.

Nærhed i parforholdet

Hvis din kæreste har haft en rigtig l…dag og har brug for et kys … så er det meget sandsynligt, at det vil gøre dagen bedre. Foto: Redleaf Lodi, Pixabay

Spørgsmålet skal selvfølgelig ikke stilles bare for at få det samme spørgsmål igen. Så er du i gang med at dække dit eget behov for at fortælle om din dag. Hvis du allerede kender dit behov, så dæk det – og stil spørgsmålet til din kæreste.

Nær dig selv

Du har nemlig først og fremmest ansvar for at dække dine egne behov.

Stiller du spørgsmål til din kæreste eller gør ting for ham/hende, alene fordi du vil have hende/ham til at gøre det samme for dig, så manipulerer du. Så er du slet ikke interesseret i din partners velbefindende, men i at komme frem til din egen behovstilfredsstillelse. Det giver ikke nærhed i parforholdet.

Når du er opmærksom på dine egne behov og sørger for at få dem dækket, så inspirerer du derimod din kæreste til at fremkomme med sine ønsker: ”Jeg trænger til et kram”. ”Jeg har brug for at sidde lidt alene”. ”Jeg har vildt lyst til sex med dig”.

Det sidste er i øvrigt langt mere sexet end ”har du lyst til sex i aften, skat”?

Fysisk nærhed i parforholdet

Selv om berøring ikke er dit eller din kærestes kærlighedssprog, så er fysisk kontakt væsentlig i ethvert forhold. Som mennesker har vi simpelthen behov for at blive berørt. Jo, du kan give dig selv kram som en selvkærlig handling, men det skulle vel ikke være nødvendigt i parforholdet.

Kærlige berøringer er en god vane. Fysisk kontakt fremmer nærværet. Ja, når du lægger hånden på din kærestes skulder, inden du siger noget, så påkalder du dig opmærksomhed. Du kommunikerer samtidig på flere planer – både med ord og med krop.

Kan mere nærhed i parforholdet føre til mere sex? Utvivlsomt – forestil dig, at kvinden her lige har spurgt: hvordan har din dag været? Foto: PassionArt, Pixabay

Jeg behøver vel ikke nævne et farvelkys i døren, et blidt kærtegn af kinden, hånden gennem kærestens hår, et kærligt klap i røven … og en masse andet, der også signalerer lyst og begær. Selv om I sover med hver jeres dyne, kan I også sagtens ligge i ske nogle minutter, inden I sover.

Det fører ikke nødvendigvis til sex. Men heldigvis fører kærlig berøring ofte til sex. Det er værd at tage med.

Når nærheden mangler

Når mobilen bliver vigtigere end din kæreste, så er der noget galt. Når berøring kun forekommer, når du vil have sex, så er der noget galt. Når du kun interesserer dig for din kæreste, når du vil opnå noget, så er der noget galt.

Når du ikke er i stand til at få gang i en samtale om, at du føler, der er noget galt … så er der virkelig noget galt.

Det kan ikke alt sammen være eksotiske rejser og uforglemmelige solnedgange, men … Foto: StockSnap, Pixabay

Nærhed i parforholdet handler om kommunikation. Det handler om aldrig at reducere din partner til en selvfølge. Nærhed i parforholdet kan ikke kvantificeres til, hvor tit I har sex, hvor mange timer I er sammen, hvor mange tv-serier I ser sammen, hvor tit I har en ”date-night”.

Nærheden ligger i den dobbelthed, at du både har øjne for dine egne behov og for din kærestes. At du giver udtryk for dine egne. At du spørger ind til din kærestes.

Har du behov for at snakke om nærheden i dit parforhold, så kan du booke en samtale hos mig på 25 46 42 68 (send gerne en sms) – både til dig selv og til din kæreste og dig sammen. Eller skriv dit på nyhedsbrevet for at følge fremtidige blogs.


Topfoto – og forestil dig spørgsmålet: “Hvordan har din dag været”: Bicter Choi, Pixabay