fbpx
Tag det som en oplevelse. Langt de fleste har gjort deres erfaringer med ”dating-helvedet”, som ikke bare handler om de rigtige billeder, de rigtige ord, de rigtige filtre, de rigtige swipes. Det handler også om den første date i den virkelige verden. Så her er 5 gode råd til første date.

I virkeligheden er der et råd nummer 0 til de 5 gode råd til første date, nemlig helt at undgå den. Hvis du møder et menneske ude i virkeligheden – til en fest, til en fredagsbar, på arbejdet, til et event, til træning – så kan det godt være at mødet ender med, at I aftaler en date. Men så er det ikke jeres første møde.

I følger op på en gensidig tiltrækning og interesse. Så er der ikke så meget at leve op. Tiltrækningen har allerede stået sin prøve i virkeligheden. Den opstod spontant, og så er det let at fortsætte i den spontanitet.

Råd nummer 1

Det med spontaniteten er faktisk også det første af de 5 gode råd til første date: Drop planlægningen. Du kender givetvis udtrykket, at ”i krig og kærlighed gælder alle kneb”. De store militære tænkere har imidlertid også leveret mantraet, at ”ingen plan overlever mødet med fjenden”. Krigen går sjældent, som strategerne har planlagt. Heller ikke en date.

En sommertur på bølgen blå er da en glimrende idé til en date. Hvis du har tjekket, at hun er søstærk. Og du har du lyst til (tør du) binde dig til så langvarig en første date? Foto: Napaporn Scripirom

Så ud over at planlægge et mødested og et tidspunkt, så bliver du nødt til at lade tilfældet råde. Du kan ikke planlægge hverken scorereplikker eller følsomme spørgsmål hjemmefra. Du kan ikke planlægge et udfald af daten: Du kan aldrig være sikker på, at det er en god idé med rent sengetøj.

Du kan heller ikke planlægge en særlig persona hjemmefra: ekstra cool, meget vidende, meget succesfuld, meget sexet, meget erfaren (eller uerfaren). Hvis ikke du kan være dig selv, og mødet inspirerer dig til at spørge og til at fortælle, så er det jo slet ikke dig og ham/hende, det handler om, vel?

Hvis du føler, at den anden er en mere erfaren dater, så hjælper det ikke at lade som om. Du vil alligevel blive afsløret som falsk. At du tør stå ved din nervøsitet, er meget mere charmerende og autentisk.

Råd nummer 2

Det fører hurtigt videre til det andet af de 5 gode råd til første date: Vær nærværende. Når du ikke lirer en indøvet remse af eller stiller på-forhånd-forberedte ”spontane” spørgsmål, så kan du jo kun tage stilling til det, der foregår lige her og nu.

Du kan bruge det dramatiske begreb tidens, stedets og handlingens enhed. Du kan tale om og reagerer på, hvad der sker lige her og nu. Fra bagende sommertemperaturer til pludselige byger til hylende snestorm. Eller for den sags skyld den mad, I deler, det tøj, din date har på, og de ting, der foregår omkring jer.

5 gode råd til første date

Improvisationens kunst. Det gælder, hvad du siger. Det gælder, hvad ud gør. Og pludselig bliver det til … ja, go with the fow. Foto: StockSnap, Pixabay

Men uanset om I går i naturen, sidder på en café, kigger på kunst eller lytter til musik, så handler det ikke om vejret, kaffens kvalitet, eller kunsthistorien. Det handler om din date. Det er jo ham eller hende, du vil lære at kende.

Din opgave er egentlig ikke at gøre dig lækker i vedkommendes øjne. Den er at finde ud af, om du er interesseret i date nummer to. Handlingens enhed er, at det handler om den, du er sammen med.

Råd nummer 3

Derfor er det tredje af de 5 gode råd til første date naturligvis: Vær nysgerrig. Du skal som nævnt finde ud af, om det menneske, du er på date med, er værd at bruge mere tid på. Så ja, selvfølgelig skal du stille spørgsmål, men det er ikke et tredjegradsforhør.

Den gode flirt handler om en pingpong mellem dig og hende/ham. Spørgsmålene bider hinanden i halen. Et svar kan afsluttes med et ”og hvad med dig”? Du kan sagtens have en dagsorden for, hvilke holdninger og værdier du gerne vil afdække hos din date. Men hvis du holder dig til de forberedte spørgsmål, så er du ikke nærværende.

Du har virkelig fokus på din date, når du kan få ham/hende til at se dig frem for udsigten over Golden Gate Bridge. Foto: Lindsey, Pixabay

Tværtimod viser du, at du ser (og hører) den anden, hvis du lader samtalen udvikle sig organisk, hvor det ene emne leder til det næste. Det er sexet at blive set. Fik du ikke svar på alle dine spørgsmål? Så er det måske ikke en dårlig afslutning på en date at kunne sige, at ”jeg har tusinde ting mere, jeg gerne vil vide om dig”.

Hvis jeg må indskyde en personlig holdning: tænk over, om du er interesseret i mennesket eller i medarbejderen. Netop. Din nysgerrighed gælder, hvem din date er, ikke hvad han eller hun laver. Hvis vi brænder for vores job, så skal det nok dukke op i samtalen.

Råd nummer 4

Det fjerde af de 5 gode råd til første date er helt basalt: Husk, at det handler om sex. Jeg bør måske tilføje: Husk at det ikke nødvendigvis handler om sex her og nu. Det gælder selv et ”booty call”, hvor der er sex på dagsordenen på forhånd, men hvor vi selvfølgelig skal tjekke om interessen for et billede også holder i virkeligheden. Samtykke-reglen gælder altid.

Men også på en kaffedate, handler det om, at vi tjekker, om vi har lyst til sex med mennesket over for os. ”Mænd har altid lyst” gælder kun i det omfang, at det har kvinder naturligvis også. Selv om vi tænker fremad mod sex på tredje date eller senere, så investerer vi kun i flere dates, hvis vi på et eller andet tidspunkt kunne forestille os at dyrke sex med vores date.

Selvfølgelig tjekker I hinanden ud. Du vil gerne vide om din date er et rart menneske, jo, men du tager ikke på date for at finde nye venner, vel? Så ja, du ved godt, hvad det handler om. Foto: Pixabay

Det er helt okay at tjekke hinandens udseende. I betragtning af, at mange bruger gamle billeder og filtre på Tinder og andre sites, kan du aldrig være helt sikker på, hvem du møder i virkeligheden. Men samtidig er der mange andre ting i spil. Duft, stemme, charme og det berømte ”glimt i øjet”.

Det sidste af de 5 gode råd til første date

Det sidste af de 5 gode råd til første date må være: Det perfekte sted findes ikke – hverken geografisk eller mentalt. Det er ikke bedre at tage på skovtur end at gå rundt om Søerne. Det er ikke bedre at invitere på middag på Falsled Kro end at snuppe en kop kaffe på den nærmeste café.

Eller rettere; den dyre restaurant er problematisk, medmindre det er forventningsafstemt, hvem der betaler.

I øvrigt er det meget godt, at den første date kan afsluttes hurtigt (jf. tidens enhed). Måske viser det sig, at der overhovedet ikke er et match. En slentretur i parken kan sagtens forlænges med en kop kaffe, en kop kaffe med en drink og en middag, og en middag med en godnatdrink hjemme hos mig …

Middag. kaffe/te, to glas fyldt med ungdommens vin … En hyggelig date kan godt åbne for mere, men det kan også være rart, hvis den kan afsluttes hurtigt. Foto: Daria Nepriakhina

Og når vi nu har fastslået, at det handler om sex, så er spørgsmålet, om vi på forhånd skal have lyst til sex, så daten kan afsluttes på den måde. Mit bud er: hvis vi dropper forventningerne, er nærværende og nysgerrige, så vil samspillet med vores date – flirten – hurtigt kunne tænde gnisten.

Det er indlysende, at det er lettest at gå på date, når vi er mentalt på toppen: glade, veludhvilede, overskudsagtige. Men selv hvis vi er trætte efter en hård arbejdsuge eller har fået dårlige nyheder, skal kroppen nok mobilisere ressourcerne, hvis kemien er til stede. Vi kan også sagtens ”sætte i banken”, hvis vi alligevel siger nej tak, fordi vi har et grimt udslæt, det er den tid på måneden eller noget helt tredje.

Og anden date …

Så kan vi jo kun glæde os til anden date.

Hvis du har lyst til at snakke flirt og dating og dine udfordringer i den forbindelse, så kan du booke en tid på 25 46 42 68 (send gerne en sms). Du kan også få mig til at komme ud og holde et foredrag om det, hvis du kan samle en gruppe venner. Hvis du skriver dig på nyhedsbrevet, får du i hvert fald besked om mine offentlige foredrag og kan følge mine blogs.


Topfoto: Yulia Strakhova, Pixabay