fbpx
Du kender godt fornemmelsen: Den forhøjede puls. Impulsen til at smile. Lysten til at røre. Og bagefter fornemmelsen af at tiden bare fløj afsted. Der var simpelthen god kemi i mødet med et andet menneske. Du kan have gode møder og behagelige møder, men når du er på date, er der nok ikke tvivl om, at det, du søger, er lysten til at kysse ham eller hende, du sidder overfor.

Dybest set kan vi godt reducere målet med en date til at finde ud af, om vi har lyst til at se vedkommende igen. Der er ingen, der siger, at det skal være elektrisk på første date (og vi bliver måske en smule mere afdæmpede med alderen). God kemi kan også bare handle om, at vi glemmer at være nervøse, og derfor bare snakker og lytter og føler, at tiden flyver.

Begrebet er ikke grebet ud af den blå luft. Der er faktisk ikke så lidt kemi med i billedet. Duft – feromoner – spiller en stor rolle for den gensidige tiltrækning. Men god kemi i bogstavelig forstand finder først og fremmest sted i hjernen.

Den magiske cocktail

Den magiske cocktail består af stofferne dopamin, serotonin og oxytocin. De går lige i hjernens belønningscenter og får os til at føle os godt tilpas. Vi føler os glade, lette om hjertet og ja, vi føler os forelskede. Muligvis sendes der også signaler sydpå, så vi føler erotisk begær.

De to ting følges ikke nødvendigvis ad. Men det kan være forbandet svært at kende forskel, når først hjernen har skabt god kemi. Ud fra et evolutionært perspektiv skal hjernen på en og samme gang sørge for, at vi får lyst til at forplante os (sex) og til at knytte os til hinanden, så vi vil deles om at passe børnene (kærlighed).

Hånden på hjertet – det ER en kemibog. Foto: Berzin 4893239

Kemien skabes i en vekselvirkning mellem to mennesker. Øjnene spiller en stor rolle her. Som mennesker er vi designet til at aflæse følelser i hinandens øjne. Det spæde barn aflæser sin mors kærlighed i hendes blik. Derfor læser vi hele livet hinanden med og i øjnene. Så er der øjenkontakt?

Øjnenes spejl

Vi vil simpelthen gerne alle sammen blive set. Ikke bare registreret, men virkelig set. Det accepterende blik virker tiltrækkende. Det skaber god kemi. Hvis der derimod ikke bliver skabt øjenkontakt på din date, er det svært at aflæse den, du sidder overfor. Du vil opfatte vedkommende som uinteresseret, måske bange, måske fjendtlig.

Der opstår næppe heller en spejling. Igen spiller hjernens kemi ind, fordi vi er udstyret med spejlneuroner. Det gør at vi gerne gengælder lige med lige. Og når vi ser den andens smil … får vi lyst til selv at smile. Det er indlysende en selvforstærkende effekt. Og i bedste fald når smilet op til øjnene. Så føler vi os virkelig set.

Du føler, at du kan springe ud og drukne i hans eller hendes øjne. Foto: Engin Akyurt

Samtidig begynder vi at spejle i vores kropssprog. I manipulerede forsøg med en skuespiller og en mand/kvinde, der tror han/hun er på date, kan man påvise, at forsøgspersonerne opfatter skuespilleren, der efterligner deres kropssprog, som mere interesseret og mere sympatisk. Skuespilleren, der bevidst handler modsat, opfattes som mærkelig, usympatisk og uinteresseret.

Når der er god kemi, sker det af sig selv.

Når der er god kemi, lukker vi hinanden ind

Er der noget at sige til, at du begynder at slappe af nu? Paraderne sænkes, så vi tør være os selv.

Nu behøver vi ikke forsvare os. Vi behøver ikke præstere, for vi aflæser, at vi er på samme side. Vi kan være trygge. Vi bliver mødt med accept af den, vi sidder overfor.

Det påvirker selvfølgelig også vores evne til at kommunikere verbalt. Når du har oplevet god kemi på en date, så har det ikke været svært at finde noget at tale om. Skulle vi endelig komme til at sige noget sludder, så kan vi grine ad det.

Det i sig selv udløser flere af de dejlige hormoner, som øger vores velbefindende.

Du kender sikkert godt til, at du mere eller mindre bevidst vurderer et andet menneske på hans eller hendes håndtryk. Er det fast? Er det varmt og hjerteligt? Er det slattens eller ligefrem klamt?

Den fysiske kontakt

På samme måde gælder det selvfølgelig med berøring på en date. Hvordan føles din modparts hånd i din, hvordan føles hans/hendes hud mod din? Er der god kemi på en date kommer det som regel også til udtryk gennem fysisk kontakt.

Den magiske berøring – blot hånd mod hånd, måske en hånd på skulderen, måske … Foto: PublicDomainPictures, Pixabay

Når vi allerede ser på hinanden med kærlige øjne – og derfor begge føler os set – når vi spejler hinandens kropssprog, og når samtalen flyder, og vi har let til latter, så har vi også lettere ved at lade et andet menneske inden for vores private sfære.

Det føles ikke akavet at komme til at støde ind i hinanden, at sidde lår ved lår i S-toget, at gå hånd i hånd, arm i arm eller lægge armen om hinanden. Og pludselig er en berøring ikke bare en berøring. Den sender en sitren gennem vores krop.

Det første kys

Vi er fra naturens hånd sensitive over for kærlig berøring. Et kram udløser netop oxytocin, der giver velvære og skaber tilknytning. Nogle gange er berøringen så dejlig, at den bliver mere intim, kælende … og pludselig er det læber, der møder læber.

Er kysset godt, kan vi allerede være godt i gang med at sende signaler rundt i kroppen om, at det kunne være rigtig lækkert at dyrke sex med denne person. Det behøver vi ikke gøre. Men det er rart at have fornemmet, at det har vi lyst til på et tidspunkt. Det er en hormoncocktail, vi gerne vil dele igen … snart.

En date er ikke en fiasko, hvis du ikke når hertil. Det er godt at nå frem til en vis fortrolighed. Du ved, hvad jeg mener: følelsen af at vi kender hinanden, som om vi altid har kendt hinanden. Men at den anden alligevel er et spændende uudforsket land, som du gerne vil besøge igen.

Tid til at evaluere den gode kemi

Så lad os sige farvel og evaluere: Var der god kemi i jeres møde?

  1. Var der øjenkontakt – utvungen og åben?
  2. Kunne du slet ikke lade være med at smile?
  3. Kunne I le sammen?
  4. Følte du, at ordene kom af sig selv, og at det, du hørte, kom lige fra hjertet?
  5. Følte du dig på samme side som din date med mange fælles interesser, holdninger og oplevelser?
  6. Fløj tiden afsted, så timer føltes som minutter?
  7. Var det let og trygt at komme fysisk tæt på din date?
  8. Var jeres hænders berøring og jeres farvelknus nydelsesfulde?
  9. Kunne I med det samme sige, vi skal ses igen – hurtigst muligt?

Selvfølgelig kan kemien fordufte. Meget hurtigt endda. Hvis vi mærker en falsk tone. Det kan være et synspunkt, der strider fuldstændig mod vores egne værdier. Det kan være en berøring, som ikke er rigtigt afstemt. Måske ligefrem grænseoverskridende.

Det kolde overblik

Vi kan også opleve efter en dejlig date, hvor vi følte god kemi, at vi gennemspiller de fantastiske timer sammen, og der så dukker nogle røde flag op. Var din date rigtig fascinerende – men måske uden nysgerrighed over for dig? I den lyserøde tåge skabt netop af den kemiske cocktail i hjernen kan vi overhøre faresignaler.

var der virkelig god kemi?

Er det tid til at teste kemien? Foto: Mauricio Donascimento

Her er det vigtigt at være opmærksom på, hvad der repræsenterer gamle mønstre (altså noget der ripper op i sår fra fortiden; både tidligere forhold og barndomstraumer), og hvad der faktisk kræver overvejelse og undersøgelse uden rosenfarvede briller på.

God kemi med fysisk tiltrækning er nemlig ingen garanti for, at vi er et match på livsværdier, eller at vi psykisk vil være gode for hinanden.

Skyggen af god kemi

Tværtimod kan vi blive tiltrukket i skygge/maske-relationen, som måske nok slår gnister til at begynde med, men let kan ende i en nedbrænding, hvis vi ikke – begge parter – er klar til at se på vores egne mønstre. På den anden side kan utryg tilknytning og usikkert selvbillede få os til at spænde ben for os selv i et eventyr, der faktisk kunne have fået en lykkelig ende. Det kræver mod at nå sine mål.

Så hvis du begejstret kan sige ja til punkterne i ovenstående liste, så kan du i hvert fald konstatere, at der er god kemi, og at det er værd at undersøge nærmere, hvad du og din date skal i fremtiden.

Har du udfordringer med kemien – enten at den ikke opstår, eller at kemien fører dig på vildspor (med problematiske partnere) – så kan det være en god idé at kigge på dine egne mønstre. Der er en grund til at noget tænder i dig. Det er noget af det, du kan arbejde med i en terapi, som du kan booke på 25 46 42 68.

Du er også velkommen til at skrive dig på nyhedsbrevet og følge blogs og events.


Topfoto: StockSnap, Pixabay