fbpx
Et godt kys stiger til hovedet (eller andre dele af kroppen) og beruser os. Kysset er kærligt, det er intimt, og det er – ofte – et løfte om mere. Det er nøglen, der åbner døren til passionen. Det er kulminationen på en flirt, indledningen til sex og måske til et forhold. Så det er vigtigt at vide, at sådan kysser du. Og ja, med inspirationsvideo.

Kysset er først og fremmest noget, der ikke ”bare skal overstås”, inden vi går videre til hovedretten. Kysset er en nydelse – og lidt af en kunst. Det er din signatur, at sådan kysser du.

Og hvis du ikke kan snakke trusserne af en kvinde (eller bukserne af en mand), så kan du i hvert fald forføre med kysset og tænde uimodståelige drifter. Til gengæld kan du også kysse så dårligt, at mange vil opfatte det som et ”turn off”.

Det er her, jeg desværre kan konstatere, at mange ikke har lært at kysse. Og ja, det er en klage, jeg især hører fra kvinder. Det vender jeg tilbage til.

Et følsomt møde

Fysiologisk er munden – læber og tunge – et meget sensitivt organ. Smags- og lugtesansen er tæt forbundne, og vi bruger faktisk lugtesansen i vores jagt på den perfekte partner. Lugten afslører om vores immunsystemer er kompatible (i forhold til at få det sundeste afkom). Omvendt kan vi blive skræmt væk af dårlig ånde og smagen af røg, kaffe, hvidløg eller andet, vi ikke kan lide.

Sådan kysser du

Kysset kan afstemme biologisk kompatibilitet – og sætte gang i en kemisk reaktion. Foto: Anastasia Gepp, Pixabay

Læberne er følsomme. Blot det mindste strejf registreres. Samtidig er læberne bløde og udstyret med muskler, der gør det muligt at variere presset mod en andens læber med de fineste justeringer. Vi kan sutte og slikke.

Hvis vi springer lidt frem i forløbet, så ved de fleste jo også, at selv om en fingernem elsker er dejlig, så kan håndværket sjældent konkurrere med den fintfølende behandling, som læber og tunge kan give. Det starter og kan alt sammen udnyttes i kysset. Både af manden og af kvinden.

Kysset er den første udveksling af kropsvæsker. Om det bare er behageligt, eller om hjernen laver en kobling til sex og samleje, skal jeg lade være usagt. Men det giver sig selv, at når vi kysser – rigtig kysser, ikke tantekysser – så står vi tæt, så kropskontakt er også en del af nydelsen.

Vi skal nok komme til videoen …

Sådan kysser du – det flirtende kys

Der er signalværdi i kysset. Selv om vi kysser hinanden, så er der en, der styrer – en der indleder kysset og afslutter kysset. En der giver, og en der tager. Eller, som nogen beskriver det: en henrykker og en henrykt. Kysset fortsætter i alle tilfælde flirtens pingpong mellem invitation og initiativ.

Først den lette, legende, drillende kontakt.

Så læber, der skilles let.

Så tunger, der leger.

Og så måske et dybere, mere begærligt tungekys.

Endelig tilbagetrækningen, der sagtens kan trække ud, varieres med ny tungekontakt, måske endnu en tur i begærets dyb, men til sidst må det være slut … måske med et nip i modpartens læber.

Her er det ikke nogen dårlig idé at holde nærheden og søge øjenkontakt i en stille forlængelse af kyssets intimitet.

Hvad lover kysset?

Kysset er nærvær. Uanset egen lyst og eget begær gælder det om at sanse kyssepartneren. Skal vi kysse videre? Skal jeg kysse hårdere? Hvad lover kysset?

Nærheden mellem kroppene giver mulighed for at hænderne kan gå på opdagelse. Hvorhen og hvor langt kommer nok an på, hvor godt vi kender hinanden i forvejen og vores blufærdighed i forhold til eventuelle tilskuere. Kysset som kulminationen på en flirt vil jo ofte finde sted i offentlighed.

Han styret kysset med sin hånd og kan samtidig kæle for håret og hendes ansigt. Foto: icsilviu, Pixabay

I forhold til styringen vil et greb om nakken, der kontrollerer kyssets længde og intensitet, fungere fint. Typisk manden i et heteroseksuelt kys (eller sagt på en anden måde; den som i situationen repræsenterer den maskuline energi).

Det giver også mulighed for at lege med håret, endnu en intim berøring. Typisk vil kvinden her kunne kærtegne mandens bryst, nakke og arme.

Rolig nu: videoen skal nok komme.

Det mislykkede kys (sådan kysser du ikke)

Jo, hænderne kan hurtigt bevæge sig andre steder hen. I kysset kan du øjeblikkeligt aflæse, om hænderne bliver godt modtaget eller er på vej mod en forbudt zone. Eller for at vende et berygtet citat: “you don’t grab’em by the pussy”.

Det er nok her, at det for mange (mænd) ender i et ”sådan kysser du ikke”. Hænderne går direkte mod målet. Han presser en stiv tunge ind mellem hende læber. Hånden bevæger sig straks til hendes røv, hendes bryster eller hendes skridt.

Det er den slags ”aggressive” kys, som mange kvinder finder upassende. Og som de ved ikke lover godt for yderligere intimitet. Eller som en moden kvinde udtrykker det: ”Hvis han ikke har lært at kysse ordentligt og slikke fisse, så gider jeg ikke lære ham det”.

Så prøv nu at tage den smukke rute først.

Sådan kysser du – det erotiske kys

Den styrende hånd i nakken kan suppleres med en arm, der omfavner hele kroppen. Hånden kan glide ned ad ryggen. Kysser hun stadig ivrigt og henrykt igen, kan den glide ned over hendes balder.

Hun kæler for hans nakke, han lader hånden glide ned til … Foto: Andrei Podobedov, Pixabay

I pausen, hvor du kigger hende dybt i øjnene, kan du kærtegne hendes læber med fingrene. Så kan fingrene glide ned over hagen og halsen og ned til brysterne. I står tæt, så det kan gøres meget diskret. Som jeres lille hemmelighed, mens læberne mødes igen.

Kysset kan også selv flytte sig. Det erotiske kys kan fortsættes på kvindens hals og nakke – typisk erogene zoner. Kysset kan flytte sig ned ad armen til hånden, hvor du kan sutte på fingrene (jep, den virker også på manden). Igen med variationer af blide kærtegn med læberne, kys med let sug, slik med tungen, måske et nap med tænderne.

Mange mænd har lukket ned for nydelsen ved berøring andre steder end kønsorganerne og vil måske ikke føle den samme intensitet ved en kvindes læber på halsen. Men kropskys vil utvivlsomt appellere til mandens fantasi. Der er afgjort potentiale i fortsat pingpong mellem parterne.

Sådan kysser du med god dialog

Et nøgleord er variation. Ja, kysset er symbolsk for sexakten. Et kys, der udføres grundigt, med nydelse og uden travlhed, lover omhyggelighed og dedikeret elskov. Et kys, der veksler mellem det blide og nænsomme og det begærligt opslugende, bærer løftet om varieret og lydhør sex.

Eller som kvinden ovenfor udtrykte det; dit kys er en reklamesøjle for, hvordan du er som elsker. Og et tip fra mand til mand: med tid og omhu går du sjældent galt i byen.

Kysset kan sagtens tages med i den erotiske leg. Foto: Saulius Rozanas, Pixabay

Og for kvindens vedkommende: Det passive kys er kedeligt. Det er lidt: lad os holde os til søstjernen. Tungen, der slikker læberne hele vejen rundt derimod, eller læber, der sutter på hans tunge – det frister med erotik, der kan vare hele natten. Alle kan blive bedre til at kysse.

Sådan kysser du med andre dagsordner

Der er ikke noget i vejen med begærlige, krævende kys. Dominerende kys. Jeg-vil-have-dig kys, jeg-tager-dig kys. Hvis de vel at mærke mødes med jeg-vil-også-have-dig kys eller tag-mig-nu kys. Bare der er kontakt og overensstemmelse i læbernes dialog.

På samme måde kan også det kærlige, omsorgsfulde kys også være dybt erotisk. Et trøstende kram fulgt af et kærligt kys på panden, kan netop være det, der vækker lysten: Jeg bliver set, jeg bliver holdt, jeg er tryg. Jeg kan give mig hen.

Dette sidste måske især i parforholdet, hvor den gensidige bekræftelse af kærligheden er vigtig.

I den maskuline/feminine polaritet kan mandens kærlige – eller endda erotisk sultne – kys til den vrede og frustrerede kvinde netop symbolisere, at han kan rumme hendes brusende følelser, og at han stadig er der uanset hvad.

Kan du blive bedre til at kysse?

Kan du lære at kysse (bedre)? Ja da – helt sikkert. Med en god kyssepartner. Så lad aldrig chancen gå fra dig til at øve dig.

Øvelse gør mester. Lad aldrig chancen gå fra dig til at øve dig lidt på din kæreste. Foto: Niko Shogol, Pixabay

Jamen, siger du nu, hvad hvis jeg ikke har en kyssepartner lige nu?

Kysset kræver i sagens natur to parter. Men du kan forberede dig mentalt. I virkeligheden adskiller kysset sig ikke så meget fra al anden kommunikation. Det handler om at være nærværende. Det handler om at være lige så god til at lytte som til at tale.

Så når lejlighed byder sig: Husk, at det ikke bare handler om din dagsorden, men om at aflæse din kyssepartners lyst og intentioner.

Sådan kysser du – på video

Ligesom flirten har kysset ikke et mål. Eller – ikke nødvendigvis. Et godt kys kan som nævnt fremskynde flirten med adskillige skridt og tale direkte til lysten. Men kysset kan nydes i sig selv. Være frækt, æggende, lidenskabeligt, hengivent, kærligt. Sublimt. Kysset afstemmer vores intentioner.

Det siger: Jeg elsker dig. Jeg vil have dig. Jeg har savnet dig. Jeg har lyst til dig. Jeg kan rumme dig. Jeg vil have dig i aften. Jeg vil se dig igen. Jeg vil dig.

Kysset kan være magisk.

Her får du f.eks. videoen med nogle – angiveligt – fremmede, der skal kysse hinanden. De lader til at have det ret godt med eksperimentet – måske fordi de er gode til at kysse:

Savner du en kyssepartner og inspiration til, hvordan du får en, så kan du måske have glæde af mit SUS-forløb (Singlelivs-Udviklings-Samtale), som du kan booke på 25 46 42 68. Du er også velkommen til at skrive dig på nyhedsbrevet, så du kan følge mine blogs, foredrag og andre events.


Foto: Foundry Co, Pixabay, Video: YouTube