fbpx
“Alder er bare et tal”. Fordommen vil lægge replikken i munden på en ældre mand, der ude og score lidt kuvøseguf på diskoteket. Rent bortset fra at det i det konventionelle, borgerlige ægteskab som regel er manden, der er ældst. Men sådan ser billedet måske slet ikke ud i virkeligheden.

Lad os først slå fast at aldersforskel mellem kærester – eller bare mellem elskere – er relativ. 10 års aldersforskel er mere, når man er i 20’erne, end når man er i 50’erne. Rent bortset fra at den 24-årige med en 10 år yngre kæreste i juridisk forstand begår et overgreb.

Nogle taler om “gammel gris reglen”: at en scoring/kæreste mindst skal være halvdelen af din egen alder plus 7 år. Det udelukker en konflikt med den seksuelle lavalder.

Rykker vi længere op i alder, vil den 43-årige med en 20 år yngre kæreste blot benytte sin position og dele ud af sin erfaring – måske både på livet og erotikken. Og det er heldigvis ikke kønsspecifikt.

Det er helt normalt med stor aldersforskel

Ved en – absolut uvidenskabelig – forespørgsel i en lukket facebookgruppe viste det sig, at både kvinder og mænd havde erfaringer med stor aldersforskel i deres forhold. Og ja – også med over 20 års aldersforskel og i begge retninger.

Aldersforskel

Emma Sehested Høeg giver den i “Lolita for altid” som den unge kvinde, der manipulerer manden med sine ynder og sin uskyld. Hun kan opnå fordele, men gør sig også sårbar. Forestillingen spillede sidste gang i 2022. Foto: Sara Galbiati

Mønsteret er tydeligvis, at vi i ungdommen gerne vil nyde godt af en erfaren elsker, mens vi i en højere alder (måske efter års ægteskab og familieliv) står i den modsatte situation og giver videre af vores egen erfaring til en ung elsker.

Da instruktøren Lone Scherfig i sin tid skulle lave filmen ”An Education” om en ung skolepiges forelskelse i og affære med en væsentligt ældre mand, talte hun med veninder og bekendte og fandt ud af, at det langt fra var usædvanligt, at de som unge havde været kærester med ældre mænd. Og i øvrigt ikke så noget problematisk i det (selv om “Lolita”-rollen ikke altid er uproblematisk).

Cougars

Alle er vist bekendt med cougar-begrebet. Altså modne kvinder – gerne fra 40 og op – der nyder friheden til at udleve deres seksuelle lyst med unge mænd. Skal vi tro rapporterne fra netdating, så er det under ingen omstændigheder et problem at finde villige kandidater. Ja, mænd i 20’erne til kvinder i 50’erne. Med sextilbud.

Der findes ikke empiriske undersøgelser af, om de unge mænd nu udelukkende opfatter cougar-dating som ”gratis” sex, altså sex uden forpligtelser, hvor de ikke skal love at flytte sammen og være tro til evig tid, men bare lægge klatten (hvis jeg må bruge det udtryk).

Eller om de tænker på, at de her kan lære noget, der kan komme dem til gode resten af livet – både erotisk og følelsesmæssigt. Især hvis de er indstillet på et længere forhold.

Det mest indlysende eksempel er det franske præsidentpar, hvor Brigitte er 24 år ældre end sin mand Emmanuel Macron. Andre vil erindre Demi Moores ægteskab med Ashton Kutcher, så forholdene kan også være både offentlige og langvarige.

Eller golddiggers

For mændenes vedkommende er det selvfølgelig forbundet med status at have en ung, smuk kone. Donald Trump må siges at være et klassisk eksempel på dette.

Her kan vi så benytte lejligheden til at konstatere, at når det er manden, der er ældst, så falder fordømmelsen på kvinden (hun er sikkert bare en golddigger). Når det er kvinden, der er ældst, så falder fordømmelsen – f.eks. at kalde hende cougar – også på kvinden. Men så er vi inde i en feministisk diskussion, ikke en sexologisk.

Måske vi bør lytte til en 31-årig kvinde, som bl.a. i kraft af et liv med traumatiske oplevelser føler sig som en gammel sjæl og langt mere på bølgelængde med ældre mænd. Hendes enkle budskab er: ”jeg har ikke brug for jeres fordomme”.

Aldersforskel i parforholdet

For mændenes vedkommende er det seksuelle eventyr med en ung, nysgerrig kvinde, der udstråler fertilitet, selvfølgelig attraktiv. Mænd synes at være genetisk kodede til at genkende og blive tiltrukket af attributter, der signalerer, at kvinder er frugtbare og kan føre hans gener videre.

Hvad mere er, så vil de gerne danne par med de unge kvinder og gifte sig med dem. Også gerne i deres andet og tredje ægteskab. At hun har en lavere uddannelse, at de tilhører forskellige generationer, har forskellig musiksmag og i det hele taget ikke meget at snakke om, betyder åbenbart mindre.

Michael Falch - over stregen -

Michael Falch beskriver i “Over stregen”, som udspiller sig fra han er 62 til 64 om flere forelskelser i yngre kvinder (også en på halvdelen + 7 år). Pressefoto: Stene Heilmann for Gyldendal

Den drøm bevarer de som regel livet igennem, og drømmer stadig om 10-20 år yngre kvinder, når de har passeret de 60.

Jeg vil lade det op til dig selv, om du mener, “gammel gris reglen” kan anvendes i denne sammenhæng.

For sjov og for alvor

For kvindernes vedkommende tager ny-singlerne i 30’erne og 40’erne gerne revanche på det seksuelle område ifølge facebookgruppens besvarelser. Nogle indgår også i faste forhold med en yngre partner. Joan Ørtings nuværende kæreste er over 20 yngre end hun, for bare at nævne et eksempel.

Når det kommer til faste forhold og evt. at flytte sammen, lægger kvinderne dog som regel vægt på en fælles referenceramme. Og måske en vis modenhed (som i øvrigt ikke har noget med alder at gøre).

De vil gerne have nogenlunde jævnaldrende kærester.

Det er også derfor mange kvinder oplever, det er svært at finde en partner, når de runder de 50. De attraktive mænd (kvindens alder måske plus/minus fem år) har alle travlt med at se efter yngre kvinder – og har tilsyneladende succes med det (eller holder stædigt fast i normen og vil hellere undvære).

Dating-filteret

Kigger vi til netdating, så gælder det for både mænd og kvinder, at vi sætter aldersfilter på. Som regel opad. For kvindernes vedkommende også nogle gange nedad, fordi de ikke gider sextilbuddene fra de unge (uerfarne) mænd. Omvendt nyder nogle “cougars” naturligvis yngre, virile mænd.

En del mænd lader sig derimod smigre af henvendelser fra (meget) yngre – ofte udenlandske – kvinder og sender penge afsted til billetten, til en gammel gæld eller andet. Eller de bliver simpelthen narret ind i lange korrespondancer, hvor de betaler per besked og på den måde bliver lænset for tusinder af kroner.

Så ja, alder er bare et tal. Vi kan sagtens se bort fra det tal, hvis vi tager højde for, hvad vi selv bringer ind i regnestykket. Det gælder fysisk form. Det gælder status. Men det gælder først og fremmest mentalitet. Vi kan sagtens være både silver foxes og silverfoxy ladies

Hvis vi bliver tiltrukket af den mand/kvinde, der står over for os, er der ikke noget galt i at følge den tiltrækning. Om det nu kun er for en flygtig passion eller for et længere forhold. Hvor længe er en anden sag: De matematiske formler ændrer sig livet igennem.

Har du brug for at tale om dit (modne) datingliv – med ældre, yngre eller jævnaldrende partnere – så kan du booke en samtale med sexologen på 25 46 42 68. Måske endda et SinglelivsUdviklingsSamtale-forløb. Eller skriv dig på nyhedsbrevet, følg med i nye blogs og bliv opdateret om foredrag og events.