fbpx
Mine blogs på flirtmedlivet.dk er fulde af gode råd og betragtninger om, hvordan du kan arbejde med dig selv og komme videre. Mod et berigende sex- og kærlighedsliv. De gælder, om du er mand eller kvinde, ung eller gammel. Men de handler ikke specifikt om dig og dine erfaringer. Det er forskellen på terapi og gode råd.

Forskellen på terapi og gode råd er, om jeg tager specifikt udgangspunkt i dit liv og dine erfaringer eller taler generelt. Når jeg er ude at holde foredrag, slutter jeg altid af med god tid til en spørgerunde. Der kommer mange gode emner på banen, men jeg svarer naturligvis altid generelt. Og uanset hvor godt jeg er uddannet, og hvor meget jeg har læst, så bliver jeg heller ikke kvinde.

Det sker ofte, at spørgeren har andre erfaringer end mig. Eller andre af gæsterne. Det giver en dejlig diskussion. Men det afslører også, at teorier er og bliver teorier. Indtil vi begynder at tilegne os dem og bruge dem i den virkelighed, vi lever i.

Forskellen på terapi og gode råd

Det er det, der sker i terapien og adskiller terapi og gode råd.

Samtalen tager altid udgangspunkt i din situation her og nu. Det er ikke en tilbundsgående psykoanalyse, der vender vrangen ud på hele dit liv (medmindre det er det, du har brug for). Min opgave som terapeut er at finde ind til kernen i dit problem. Derefter skal vi sammen finde de redskaber, der kan løse det.

Terapi og gode råd

Terapien søger tilbage til årsagerne til de benspænd, du oplever i dit (kærligheds)liv. Foto: Gerd Altmann, Pixabay

Kan det hænge sammen med mønstre, du har med dig fra din barndom? Det kan det sagtens. Livet igennem skaber vi nogle ”sandheder” eller ”overbevisninger”, som låser os fast i visse handlingsmønstre. Det gør det svært at vælge andre handlinger og dermed nå et andet resultat.

Min opgave er at være din guide. Jeg udfordrer dine sandheder, så du når frem til den indsigt, der kan give dig forløsning. Det kan jeg naturligvis ikke gøre med generelle råd. Essensen er måske den samme, men som regel er det lettere at se meningen, når det handler om din specifikke erfaring.

Bedre end selvhjælpsbogen på hylden

Gode råd kan jeg give uimodsagt. Selvhjælpsbøger indeholder en sandhed, som måske ikke stemmer overens med dit verdensbillede. Så kan de gode råd få lov til at samle støv. De passede jo ikke på dit liv. Men i terapien kan vi gå i dialog. Forskellen på terapi og gode råd er, at i terapien bliver du nødt til at tage stilling.

Jeg kan ikke få dig til at ændre holdning. Det kan du kun selv. I virkeligheden er jeg nok pisseirriterende som terapeut. Du betaler mig for at se på dit liv udefra og ikke tage noget for givet. Mine spørgsmål skal få dig til at tjekke dine overbevisninger for at se, om de står i vejen for, at du kan få det liv, du gerne vil have.

Ja, jeg kommer til at bore i noget, der gør ondt. Det er okay at græde. Det er der ingen andre end os, der nogensinde får at vide. Det er ofte der, hvor der er størst modstand, at du vil finde guldet. På den anden side af tårerne og smerten kan du handle ud fra nogle nye forudsætninger.

Ingen (nemme) løsninger

Det er netop pointen med terapien: at jeg med empati kan guide dig til ny indsigt, så du kommer til at handle til dit eget bedste. Derfor siger jeg ikke, ”du skal gøre sådan og sådan”. Det valg kan jeg ikke træffe. Jeg kan (og vil) give dig opgaver. Jeg kan komme med forslag. Men valget er dit.

Ja, det er altid et godt råd at arbejde med selvværdet. Men lige præcis hvor du har undergravet dit eget selvværd, og hvad du kan ændre, finder vi kun ud af i terapien.

Ja, handling skaber forvandling. Men jeg kan ikke guide dig til mulige handlinger uden at kende dine forudsætninger og dine udfordringer.

En dyb samtale med en god ven kan give dig trøst, men den udfordrer sjældent dine overbevisninger og skaber varig forandring. Foto: Bhakti Kulmala, Pixabay

Ja, du kan også vende dine problemer med en god ven/veninde. Men din ven/veninde vil sikkert give dig ret og komme med nogle gode råd – prøve at fikse dine problemer – baseret på hans/hendes erfaringer. Samtaleterapien vil altid handle 100 % om dig om, hvad du vil gøre. Det er måske den største forskel på terapi og gode råd.

Ja, jeg vil helt sikkert blive ved med at give gode råd i mine blogs. Du kan også sagtens anvende nogle af dem og få det bedre på den måde. Langt de fleste af os har imidlertid blinde pletter. Der er råd, du vil undgå, emner, du ikke vil tage op. Der er der, du kan have glæde af en terapeut.

Du kan booke en samtaleterapi på 25 46 42 68 – eller du kan skrive dig på nyhedsbrevet, hvis du vil have at vide, hvornår jeg holder foredrag næste gang, og følge med i mine blogs … med flere gode råd.