fbpx
Ansporet af den opgave, jeg fik en ”lummer torsdag” i programmet Povlsen og Holm på P4, kom jeg til at tænke på 3 gode råd til manden, til kvinden, til datingprofilen, til det første møde, til scoringen. Ja, kort sagt: 3 gode råd til flirten. Så kan du jo prøve dig frem og se, hvad der passer til din flirtestil.

Vær tro mod dig selv. Det er Polonius’ råd til sin søn i Shakespeares Hamlet. De 3 gode råd til flirten handler nemlig i bund og grund om selvværd: jeg er god nok, og jeg formoder, at andre vil mig det godt. Derfor kan jeg flirte med hvem som helst, som jeg er interesseret i, for de har det på samme måde og kan sige fra, hvis de ikke er interesserede, og det er ok.

Du kan også sige, at du ikke skal ”sælge” dig selv. Du skal finde ud af, om du har lyst til at ”købe ind” hos den anden.

Jeg er nysgerrig

Her har vi således det første af de 3 gode råd til flirten: Vær nysgerrig.

Dermed omgår vi også den usikkerhed, som jeg oplever fra nye datere i alle aldersgrupper: hvad skal vi snakke om? Hvis du hele tiden holder dig for øje, at du skal finde ud af, om det menneske, du sidder overfor, er interessant for dig som elsker, som kæreste, som ven, så løber du ikke tør lige med det samme.

3 gode råd til flirten

Der er smil og øjenkontakt. Det er svært ikke at få lyst til at indlede en samtale – måske med et spørgsmål. Foto: Pexels, Pixabay

Yderligere er der den fordel ved nysgerrigheden, at det er smigrende: Wow, et andet menneske er interesseret i mig. Jeg bliver set.

Men husk lige: hvis du synes, at ham/hende, du sidder overfor, er utroligt nysgerrig og hele tiden stiller spørgsmål … så kan det være, fordi du selv glemmer at stille nogen. Det er ikke en jobsamtale, så hvis samtalen bliver for ensrettet, så er der stor risiko for, at daten ender i fiasko.

Jeg er (også) interesseret

Her når vi så frem til det andet af de 3 gode råd til flirten: Husk at flirten ikke er en ensrettet gade.

Jeg kalder det flirtens pingpong. Når jeg siger ping, som skal hende, jeg flirter med, gerne sige pong, så jeg ved, at hun også er interesseret i mig. Bolden skal spilles frem og tilbage mellem vores banehalvdele – måske forsigtigt til en start, men når først spillet er i gang, kan vi tillade os at sende nogle frække skruebolde (og dem vender jeg tilbage til om lidt).

Med den indfaldsvinkel er det indlysende, at flirten ikke (alene) er mandens ansvar. Jeg siger ganske vist, at manden har initiativretten, men det spiller altid sammen med, at kvinden har invitationsretten. Og hermed har vi oplægget til en perfekt pingpong match.

Her er det så på sin plads at understrege, at det også er et initiativ at sende en invitation. I øvrigt kan du frem for mand/kvinde sige maskulin/feminin energi. Eller simpelthen inviterende/initiativtagende energi. Så kan alle være med.

Pingpong-rådet gælder, når du er i byen. Det gælder, når du er på biblioteket eller i supermarkedet. På skolen, på arbejdspladsen, i bussen. Det gælder for den sags skyld også på datingsites, for vi kan også flirte på skrift. Men de 3 gode råd til flirten online kan vi tage til sidst.

Jeg er på

I live-flirten kan invitationen være et blik og et smil. Det er ret diskret og skal gerne gentages, så modtageren har forstået budskabet, nemlig: du må gerne komme hen til mig.

Hvad læser du i blikket? Et spørgsmål? En invitation? Foto: Luxstorm, Pixabay

Blikket kan også være initiativtagende: det frække jeg-ser-dig-og-jeg-kan-lide-hvad-jeg-ser blik. Så kan invitationen ligge i et lige så frækt så-må-du-jo-komme-hen-og-gøre-noget-ved-det blik.

Fordelen ved øjenkontakten og smilet er, at manden kommer let uden om de mest tåbelige scorereplikker, men simpelthen kan åbne ballet med et ”hej, du har vel nok et sødt smil”. Den skulle tilsvarende være ret let at spille tilbage på.

Jeg er med på legen

Endelig spiller vi op til nogle helt grundlæggende psykologiske mekanismer: 1) de fleste ansigter bliver smukkere, når de lyser op i et smil, 2) vores spejlneuroner får os til at besvare et smil med et smil 3) når vi smiler føler vi os glade, og når en anden har fået os til at smile, må vedkommende jo være et godt menneske.

En vigtig grund for manden til at afvente invitationen er, at det kan virke truende, når en mand træder ind i en kvindes private sfære. Som regel er vi mænd fysisk større og ud over mødres advarsler om farlige mænd, så er det et faktum, at overgreb overvejende udføres af mænd mod kvinder. Ikke omvendt.

Tager du som mand initiativet uden invitation og træder ind i kvindens sfære, skal du være pokkers charmerende. Måske du kan bruge et afvæbnende smil. Måske du kan indlede med et ”undskyld, jeg …”, således at hun har mulighed for at invitere dig. På efterbevilling, om man så må sige.

Derimod vil de fleste mænd opfatte det som flirtende – eller inviterende – hvis en kvinde træder ind i vores sfære. Dermed har hun jo også inviteret os ind i hendes. Vi risikerer ikke at blive opfattet som aggressive eller truende, men kan vise vores interesse. Hvis hun ligefrem bumper ind i os, kan vi sagtens tillade os at gribe hende – og komme med en sjov bemærkning.

Jeg har humoristisk sans

For her kommer de frække skruebolde, jeg nævnte tidligere, nemlig på banen. Ganske vist lyver vi, når vi siger, at den vigtigste egenskab hos en partner er humoristisk sans. Vores første partnervalg gøres altid med øjnene: vi går efter udseendet. Men jo, dernæst er det vigtigt med humor.

Hermed er vi fremme ved det tredje af de 3 gode råd til flirten: Sæt din humor i spil.

For det første udløser humor smil, som jo er gode til at knytte os sammen. For det andet er det kendetegnende ved megen humor, at det sjove ligger i der er en forskel på den bogstavelige betydning og den sjove – og gerne lidt frække – underforståede betydning.

Jeg er fræk – med et blink i øjet

Det kan bruges i pingpong-dialogen, hvor vi kan vælge at opfatte den underforståede betydning og svare på den. Vi kan endog vælge at opfatte en underforstået betydning, som den anden ikke har lagt i ordene, og komme med en overraskende og sjov respons. Og når vi gør det med et blink i øjet, kan vi slippe afsted med at være lidt frækkere end ellers.

En lystig fætter, en glad mand – vi ser som regel humor som en attraktiv egenskab. Foto: NicoBorie, Pixabay

Klassikeren er selvfølgelig kvinden, der afviser mandens komplimenter med et ”det er, fordi du ikke har set mig uden makeup og med morgenhår”. Svarmulighederne er mange: ”Vil du lade det komme an på en prøve”? ”Ja tak”. ”Det skal jeg svare dig på i morgen”.

Kvinden kan grine ad mandens jokes og lægge hånden på hans arm med et ”hvor er du sjov” – og dermed åbne for, at flirten kan gå videre til fysisk kontakt. At hun synes, han er sjov, er også en form for beundring, som med garanti vil få ham til at føle sig godt tilpas. Og give ham lyst til at flirte endnu mere.

På sin side kan kvinden selvfølgelig bruge en drillende humor til at anspore ham, hvis hun gerne vil have det til at gå lidt hurtigere. Det er ingen skade til at teste, om den, du står overfor, har selvironi.

I et videre perspektiv, hvor flirten fører til et forhold, er det ret indlysende, at ingen af os har lyst til en kæreste, der altid er sur, skælder ud og brokker sig. Så det at udvise humor og selvironi er også et tegn på, at vi har et lyst sind og dermed er værd at satse på.

3 gode råd til flirten online

Jeg kan også sagtens give 3 gode råd til flirten online. Selv om vi lige så godt kan flirte ved supermarkedets frysedisk, så finder de fleste efterhånden hinanden på diverse datingsites. Også når det bare gælder et ”booty call”.

Når vi er online, kan vi starte med ikke at spilde hinandens tid. Som nævnt ovenfor går vi umiddelbart efter udseendet, så (1) start med et frisk profilbillede, hvor ansigtet kan ses tydeligt. Og gerne også et billede i fuld figur. Som jeg indledte: vær tro mod dig selv.

få succes med dating

Kan vi lade være med at spilde hinandens tid på datingsites? Stå ved hvem vi er, hvordan vi ser ud, og hvad vi er interesserede i? . Foto: Gerd Altmann

Det gælder selvfølgelig også i forhold til dine filtre; alder, afstand, højde, vægt. Og endelig kan du (2) være klar i din profiltekst i forhold til dine intentioner (forklaring til mænd: hvad du vil ud over det indlysende).

Jamen, hvis det kun drejer sig om udseendet, hvad skal vi så med profilteksten? Jeg vil sige, at især for kvinden/den inviterende et teksten vigtig, fordi man her kan lægge nogle ”krummer” ud – oplysninger, som den initiativtagende (mand) kan spørge ind til.

Det skulle være overflødigt at tilføje, at du også sagtens kan bruge humor på skrift. Du har endog længere tid til at finde et sjovt/frækt svar, end når pingpong-dialogen flyder live.

Jeg har den

Især til online-manden: hvis du ikke er en filmstjernesmuk millionær med vaskebræt-mave, så lad være med at skyde dig selv i foden med et, ”du skriver først”. Din maskuline energi viser sig i dine handlinger – netop at du tager initiativet. Det inkluderer at vise interesse for mere billederne ved at samle nogle af ”krummerne” fra profilteksten op.

Det med at tage initiativet gælder også, når der er opstået gensidig sympati gennem jeres skriverier. For (3) du scorer først ved mødet i den virkelige verden. ”Jeg synes, du lyder lige så sød, som du ser ud – skal vi ikke mødes på …”

Det er et sikkert hit ikke blot at vise initiativ, men også at vise omsorg ved at stå for planlægningen, foreslå tid og sted og ja, optræde lidt som en gammeldags gentleman.

Når I så mødes, er vi tilbage ved de indledende 3 gode råd til flirten. God fornøjelse.

3 gode råd til flirten

Og her er så linket til Povlsens og Holms lumre torsdag (hvor lummerheden defineres som det levende rum mellem kedelig og klam)

Har du brug for at komme i form til flirten, eller har du nogle udfordringer, du gerne vil have styr på, inden du kaster dig ud i datingen, så kan du bestille en samtale med mig på 25 46 42 68. Og du kan melde dig på nyhedsbrevet, så du få nyt om foredrag og workshops og følge nye blogs.


Topfoto Povlsen og Holm: Agnete Schlictkrull, DR