Den traditionelle gengivelse er vist, at ’det er ikke godt for mennesket at være alene’. Men det var nu Adam, der var alene i Paradis, hvorefter Gud skabte Eva. Og sandt er det, at mænd er nogle skrøbelige størrelser, og at singlemænd dør syv år tidligere end mænd i parforhold.

De dør, fordi de lever usundt. De dør, fordi de ikke går til læge i tide. De dør, fordi de ikke har nogen at være fortrolige med og lette deres hjerte til. Det kan heller ikke afvises, at de lider af hudsult – altså ikke får opfyldt menneskets helt basale behov for fysisk kontakt med sine artsfæller.

Kvindelig omsorg

– Vi ved, at mænd, der er single og ikke lever i et parforhold, har en meget dårligere livsstil, lyder det fra Svend Aage Madsen, psykolog og formand for Forum for Mænds Sundhed. – De ryger mere, drikker mere og motionerer mindre. Og det koster i gennemsnit en mand, som er single, syv år af hans levetid.

Yderligere konkluderer han:

– Mænd har behov for en partner for at kunne tage sig sammen i forhold til deres livsstil. Det er konen, som skal sørge for en bedre kost og for, at manden kommer til lægen i rette tid.

Savner en at tale med

Mændene savner i det hele taget fortrolighed til andre end partneren, så de kan tale om følelser og andre svære ting. De har ikke kvindens venindegruppe, og hvis de har et mandefælleskab, så er det ikke følelser og problemer, der bliver snakket om.

– Når de enten ikke har en partner, eller konen forsvinder i en skilsmisse, så er manden rigtig meget på den.

Ikke fordi jeg vil bestride de statistiske oplysninger eller det faktum, at (mange) mænd er dårlige til at skabe intimitet uden for parforholdet, men der kan stilles spørgsmål ved årsagssammenhængen.

Hønen og ægget

Det er nemlig særdeles sandsynligt, at en del mænd er enlige, fordi de ryger for meget, drikker for meget og har en usund livsstil. For udover at mangle fokus på sundhed, mangler disse mænd også selvindsigt.

Det er til syvende og sidst vores eget ansvar, hvordan vi lever. Og det er næppe attraktivt for en kvinde, der er sluppet af med en kedelig ægtemand (det er som regel kvinden, der sætter gang i skilsmissen) at finde en ny, der ryger for meget, drikker for meget og lever usundt. Og som skal ’passes’, så han ikke dør af det.

Manderollen og kvinderollen

Det er ren darwinisme: De mænd, der ikke har tilpasset sig en ny verdensorden, hvor kvinden ikke ser det som sin opgave at opretholde familien og sikre mandens overlevelse, dør ud.

Kvinder har ikke længere behov for at blive forsørget. Kvinder har heller ikke længere lyst til at spille amerikansk-sitcom-rollen som bussekvinden, der sørger for, at der bliver spist salat.

Kvinder, der holder sig fit med sund kost og motion, er ude på arbejdsmarkedet og i det hele taget følger med og udvider deres horisont – gerne sammen med veninder – er helt sikkert også klar over, at det er sundt med en partner og regelmæssig sex. Men de er også kvalitetsbevidste.

Attraktive parnere

Det kan godt være, at alfa-karrieremanden kan score sig en ny trofækone, der er ti år yngre.

Men manden med den usunde livsstil og tilhørende udseende skal nok ikke regne med at score hende den høje, slanke med langt lyst hår, imponerende kavalergang og helt styr på sit liv. Hvad mange singlemænd tilsyneladende tror, de skal – hvis jeg skal dømme efter de meldinger, jeg får fra netdating-verdenen.

Det er så heller ikke sikkert, at kvinden finder den stressede karrieremand, der har brug for tre stive whiskyer for at falde ned (og en blå pille for at komme op at stå) en særlig attraktiv partner.

Fra netdating-universet kendes det i øvrigt, at manden i sin profil omtaler daglige løbeture og regelmæssig træning til fitness, selv om det måske ikke bliver til så meget, når han først har fået sig en ny partner. Så de mænd, der aktivt er ude at søge efter ny kæreste ved sådan set godt, at den usunde livsstil ikke er specielt attraktiv.

Mandens statistiske fordel

Statistisk set er der (lidt) flere kvinder end mænd i årgangene over de 20, så singlemændene er ikke single, fordi der ikke er nogen kvinder til dem.

Mange af dem er bare ikke attraktive for kvinderne, fordi de – se ovenfor. Andre måske fordi de ikke kan finde ud af at flirte, og nogle fordi de er kræsne. For der findes selvfølgelig også kvinder, der ryger for meget, drikker for meget og lever usundt.

Pardannelse mellem således ligeværdige mænd og kvinder ville sikkert fungere udmærket … men måske ikke forbedre sundheden nævneværdigt. Selv om det unægtelig er sundt og godt for livskvaliteten at have et godt sexliv.

Ansvar for sundhed og sex

Jeg vil dog vove at påstå, at den lægelige statistik ikke handler om, at mænds helbred ville blive bedre, hvis de levede i parforhold. Det handler snarere om, at der er større sandsynlighed for at flere mænd kunne finde en kæreste/kone, hvis de tog fat på en ændring af deres livsstil.

Bag dette ligger der den basale erkendelse, at hvis du vil have forandring, så må du være villig til at forandre dig selv. Det er aldrig et andet menneskes ansvar, hvordan du lever dit liv – uanset om du er mand eller kvinde.

Og uanset om vi er gift eller singler, påhviler også ansvaret for et sundt sexliv os selv.