fbpx

Den traditionelle gengivelse er vist, at “det er ikke godt for mennesket at være alene”. Men det var nu Adam, der var alene i Paradis, hvorefter Gud skabte Eva. Sandheden om mænd og parforhold er, at mænd er nogle skrøbelige størrelser, og at singlemænd dør syv år tidligere end mænd i parforhold.

De dør, fordi de lever usundt. De dør, fordi de ikke går til læge i tide. Nogle dør, fordi de ikke har nogen at være fortrolige med og lette deres hjerte til. Det kan heller ikke afvises, at de lider af hudsult. Altså at de ikke får opfyldt menneskets helt basale behov for fysisk kontakt med sine artsfæller.

Kvindelig omsorg

– Vi ved, at mænd, der er single og ikke lever i et parforhold, har en meget dårligere livsstil, lyder det fra Svend Aage Madsen, psykolog og formand for Forum for Mænds Sundhed. – De ryger mere, drikker mere og motionerer mindre. Og det koster i gennemsnit en mand, som er single, syv år af hans levetid.

Fysiologiske studier viser, at det er vigtigt for vores sundhed – både mænd og kvinder – at bevare muskelmassen. Muskelmassen begynder at svinde allerede i 40-årsalderen. Men omvendt kan vi konstatere, at et “ungt” (eller i hvert fald sundt) udseende faktisk kan bevares, hvis vi motionerer.

Yderligere konkluderer Svend Aage Madsen:

– Mænd har behov for en partner for at kunne tage sig sammen i forhold til deres livsstil. Det er konen, som skal sørge for en bedre kost og for, at manden kommer til lægen i rette tid.

Savner en at tale med

Mændene savner i det hele taget fortrolighed til andre end partneren, så de kan tale om følelser og andre svære ting. De har ikke kvindens venindegruppe, og hvis de har et mandefælleskab, så er det ikke følelser og problemer, der bliver snakket om.

– Når de enten ikke har en partner, eller konen forsvinder i en skilsmisse, så er manden rigtig meget på den, slutter Svend Aage Madsen.

Det kan være meget fint, at den ensomme helt rider ud i solnedgangen, men de fleste mennesker vil nu gerne have selskab. Foto Hermann & Richter, Pixabay

Ikke fordi jeg vil bestride de statistiske oplysninger eller det faktum, at (mange) mænd er dårlige til at skabe intimitet uden for parforholdet, men der kan stilles spørgsmål ved årsagssammenhængen.

Hønen og ægget

Det er nemlig særdeles sandsynligt, at en del mænd er enlige, fordi de ryger for meget, drikker for meget og har en usund livsstil. For udover at mangle fokus på sundhed, mangler disse mænd også selvindsigt. Det kan undskyldes med, at de ikke har lært at tale om følelser, og at de har lært, at de skal ignorere svaghed og smerter.

Men det er til syvende og sidst vores eget ansvar, hvordan vi lever. Det er næppe attraktivt for en kvinde, der er sluppet af med en kedelig ægtemand (det er som regel kvinden, der sætter gang i skilsmissen) at finde en ny, der ryger for meget, drikker for meget og lever usundt. Og som skal “passes”, så han ikke dør af det.

Eller for at være helt klar: mange (modne) kvinder giver udtryk for, at de netop fravælger en mand, fordi de synes det er besværligt og vanvittigt usexet at være “mor” for ham.

Mænd og parforhold – manderollen og kvinderollen

Det er ren darwinisme: De mænd, der ikke har tilpasset sig en ny verdensorden, hvor kvinden ikke ser det som sin opgave at opretholde familien og sikre mandens overlevelse, dør ud.

Kvinden har ikke længere behov for at blive forsørget. Kvinden har heller ikke længere lyst til at spille rollen som bussekvinde i en amerikansk sitcom. Hun gider ikke være den, der sørger for, at der bliver spist salat.

Kvinden, der holder sig fit med sund kost og motion, er ude på arbejdsmarkedet og i det hele taget følger med og udvider sin horisont – gerne sammen med veninder – er helt sikkert også klar over, at det er sundt med en partner og regelmæssig sex. Men hun er også kvalitetsbevidst.

Attraktive partnere

Det kan godt være, at alfa-karrieremanden kan score sig en ny trofækone, der er ti år yngre.

For nogle mænd kommer det som en overraskelse, at de ikke er attraktive for de kvinder i den aldersgruppe, de datede for 10-15 år siden. Foto: Concord90, Pixabay

Men manden med den usunde livsstil og tilhørende udseende skal nok ikke regne med at score hende den høje, slanke med langt lyst hår, imponerende kavalergang og helt styr på sit liv. Hvad mange singlemænd tilsyneladende tror, de skal. Hvis jeg skal dømme efter de meldinger, jeg får fra netdating-verdenen. Det er et spørgsmål om seksuel markedsværdi.

Det er så heller ikke sikkert, at kvinden finder den stressede karrieremand en særlig attraktiv partner. Ham, der har brug for tre stive whiskyer for at falde ned (og en blå pille for at komme op at stå).

Fra netdating-universet genkender mange, at manden i sin profil omtaler daglige løbeture og regelmæssig træning til fitness. Men det bliver måske ikke til så meget, når han først har fået sig en ny partner. De mænd, der aktivt er ude at søge efter ny kæreste ved sådan set godt, at den usunde livsstil ikke er specielt attraktiv.

Mandens statistiske fordel

Statistisk set er der (lidt) flere kvinder end mænd i årgangene over de 20. Kvindeoverskuddet bliver markant over de 60. Så singlemændene er ikke singler, fordi der ikke er nogen kvinder til dem.

Mange af dem er bare ikke attraktive for kvinderne, fordi de – se ovenfor. Andre måske fordi de ikke kan finde ud af at flirte og opgiver på forhånd. Nogle fordi de er kræsne og forventer en partner med højere seksuel markedsværdi.

Der findes selvfølgelig også kvinder, der ryger for meget, drikker for meget og lever usundt. Pardannelse mellem således ligeværdige mænd og kvinder ville sikkert fungere udmærket. Men det vil ikke forbedre sundheden nævneværdigt. Selv om det unægtelig er sundt og godt for livskvaliteten at have et godt sexliv.

Ansvar for sundhed og sex

Jeg vil vove at påstå, at den lægelige statistik i forhold til mænd og parforhold ikke handler om, at mænds helbred ville blive bedre, hvis de levede i parforhold. Det handler snarere om, at flere mænd kunne finde en kæreste/kone, hvis de tog fat på en ændring af deres livsstil. Alle de nævnte livsstilsfaktorer peger nemlig i Projekt Sexus også på mindre lyst – og dermed drivkraften til at indgå i et parforhold.

For helbredet, for lysten, for livet. Der er gevinst i at have en at sidde på bænken med. Foto Mabel Amber, Pixabay

Bag alt dette ligger den basale erkendelse, at hvis du vil have forandring, så må du være villig til at forandre dig selv. Det er aldrig et andet menneskes ansvar, hvordan du lever dit liv. Uanset om du er mand eller kvinde.

Og uanset om vi er gift eller singler, påhviler også ansvaret for et sundt sexliv os selv.

Er du parat til at tage ansvaret for dit (single)liv og ændre livsstil og/eller de kriterier, du opstiller for en mulig partner? Vi kan tale om begge dele i terapien. Du kan booke en tid på 25 46 42 68 (send gerne en sms). Eller skriv dig på nyhedsbrevet, så kan du følge mine blogs og nyt om events.