fbpx
Det er vist komikeren Lars Hjortshøj, der har beroliget kvinder, der er bekymrede over deres brysters størrelse og form, med, at det eneste en mand tænker, når hun har smidt bh’en er: ”Orv – bryster”! Så lad os se lidt på kvindens bryster (vi kan slet ikke lade være).

Selv om nogle mænd tænder mere på en god røv eller et par lange ben end på kvindens bryster, så er det vist de færreste heteroseksuelle mænd, der ikke sætter pris på en god kavalergang. Nogle er måske mere til små faste bryster, nogle til store svulmende – der skal såmænd også nok være nogle, der har en fetich for silikonebryster.

En gave til fælles nydelse

Så overordnet har Lars vist ret: bryster er det kropstræk, der mest iøjnefaldende skiller kvinder fra mænd (ja, ud over det indlysende), og vi mænd er taknemmelige for, at kvinderne vil dele al denne kvindelighed med os. At vi må se kvindens bryster, og at vi må røre kvindens bryster.

Dertil kommer brysternes seksuelle funktion. Stimulering af brysterne er lystfyldt og for de fleste kvinder et vigtigt element i forspillet. Der er ligefrem kvinder, der fortæller, de har opnået orgasme alene ved at få stimuleret brysterne.

Til gensidig glæde, at røre og få berørt. Foto: Jan Steiner, Pixabay

Kvindens suk, når han rører helt rigtigt, virker også ophidsende på manden. De visuelt orienterede mænd nyder at se dem hoppe op og ned, når kvinden sidder ovenpå. Og jo, det gælder også den modne kvindes bryster, der har mere livserfaring og ikke strutter som i ungdommens vår.

Af ærligt hjerte

Men når mændene (og kvinderne selv) hele tiden kigger efter pornoens og modebilledernes store, perfekte, kosmetisk tilrettede (og eventuelt photoshoppede) bryster, så er det klart, at mange kvinder kommer i tvivl om, hvor attraktive deres egne er.

Den usikre pige, der føler sig afvist på chatten, når hendes bh-størrelse ikke er stor nok, vil ofte gå med en forestilling om, at ”alt bliver godt, hvis bare mine bryster bliver større”. Hun vil sætte lighedstegn mellem bryststørrelse og seksuel markedsværdi. Man kan sige, at den nøgenhed, der optræder i en meget nyere dansk teater, om ikke andet har den funktion at præsentere os for en større variation af bryster og nogle alternative identifikationsmodeller.

 

Kvindens bryster

Iscenesættelsen af kvindens bryster skaber både falske forventninger og giver komplekser. Foto: Lenka Sevcikova, Pixabay

Men her har manden også sin ridderlige mission, nemlig til at give udtryk for sin begejstring for kærestens, konens, elskerindens bryster. Ikke med falsk smiger, men med hjertets ærlighed … og måske lidt mere elegant end ”orv – bryster”!

Nogle komplimenter til kvindens bryster

Hvis hun kan slippe brysterne fri til din glæde, mand, så kan du jo til gengæld slippe fantasien fri:

 • Jeg elsker dine store, bløde bryster
 • Jeg elsker at se dine gyngende bryster, når du rider mig
 • Jeg elsker at ælte dine bryster
 • Jeg elsker dine små, faste bryster
 • Jeg elsker at se dine struttende bryster, når du rider mig
 • Dine bryster passer perfekt til min hånd
 • Jeg elsker dine følsomme bryster
 • Dine bryster tænder mig vildt
 • Du har smukke brystvorter
 • Jeg elsker at se dine brystvorter reagere på mine kærtegn
 • Jeg synes, dine bryster er frække
 • Dine bryster er bare lige til at bide i
 • Jeg elsker at røre/kærtegne dine bryster
 • Jeg elsker at mærke varmen fra dine bryster i min hånd
 • Jeg elsker følelsen af dine store/spidse/faste/bløde bryster, når jeg kysser dig/krammer dig/du ligger oven på mig/du ligger under mig …
 • Dine bryster er dejlige at holde om
 • Og ikke at forglemme; efter kræft og til kvinden, der får bortopereret et eller begge bryster og ikke vælger at få et rekonstrueret bryst: Jeg elsker dit bryst, som lader dig leve.

Du fortsætter bare selv listen, som mulighederne opstår og inspirationen indtræffer. Du vil ikke fortryde det.

Andre kropskomplekser

Ikke at kvinders kropskomplekser begrænser sig til brysterne. Mange – ikke mindst de unge – kvinder er f.eks. ikke særlig bevidste om deres egne kønsorganer, og ikke sjældent giver de udtryk for, at de finder dem ”lidt ulækre”.

Både seksualundervisere og forældre har et stort ansvar for at introducere deres børn/unge for selvundersøgelse og glæde ved egen krop, men for voksne elskere er det oplagt at komplimentere også kvindens kusse/fisse/vulva. Det gør du selvfølgelig bedst med det ord for den, som din kvinde har det bedst med.

“Rosen dufter vel lige skønt, hvad navn vi end kalder den ved”. Foto: Alex Sky

Du kan også komplimentere alt det andet, der får dig til at begære og elske hende: hendes lår, hendes røv, hendes mave, hendes hals … og ja, selvfølgelig også øjnene, håret, læberne, ansigtet. De ”høflige” komplimentzoner.

Men pointen ved at give seksuelle komplimenter er selvfølgelig, at de gør os friere til at vise og bruge kroppen sammen – til fælles glæde. Så kan vi bagefter gå ud i verden med en glæde ved vore kroppe frem for skam over dem og måske misundelse over for andres.

Den anden halvdel

Vi? Åh ja, på det punkt adskiller mænd sig sådan set ikke fra kvinder. Mænd vil selvfølgelig også gerne komplimenteres for deres kroppe og vide, at selv om de ikke har vaskebrætsmave og ligner Ryan Gosling, så er deres kvinde vild med dem.

Hvis du synes, at hans pik er lækker … så er det ofte vigtigere for hans selvværd end både rigdom og berømmelse.

Jo da, manden bliver også glad for (seksuelle) komplimenter. Foto: Calibra, Pixabay

Det afgørende er selvfølgelig, at vi elsker vores egen krop. At vi giver den kærlighed frem for kritik. Den slæber rundt på os (elsk dine fødder og ben), holder os kørende (elsk din mave), og giver os ikke så lidt nydelse (ja, elske din pik, din kusse, dine læber, dine bryster – men for den sags skyld også næse, ører og mund).

Vil du lave om på noget, så gør det i kærlighed; vil du tabe et par kilo, så gør det, fordi du vil din krop det godt – ikke for at straffe den. Så den første ændring skal ikke være træning eller slankekur, men kærlighed.

Komplimenter det, som er

De bedste komplimenter er for væren, ikke gøren. At vi værdsætter det, som er, ikke det, som partneren gør. Ung eller gammel – livet igennem sætter de fleste spørgsmålstegn ved deres værd og ser sig selv med kritiske øjne. Så kan vi låne dem vores.

Taler din partner grimt om en del af sin krop, så er der ikke noget mere kærligt end at give netop den kropsdel ekstra opmærksomhed og kærtegn og vise den kærlighed. Og give den et kompliment – fra hjertet.

Kvindens bryster

Mandens fascination af kvindens bryster afspejler sig både i lingeri-designet og i udvalget på diverse mediesider. Foto: Gregory Boths, Pixabay

Har du brug for at forbedre dit forhold til din egen krop, så er det et oplagt emne at arbejde med i en sexologisk samtale. Den kan du booke på 25 46 42 68. Du er også velkommen til at følge mine blogs ved at skrive dig på nyhedsbrevet.


Foto: Dan Caule, Pixabay