fbpx
Alle bruger datingsites og -apps. Unge som gamle. Men hvor de unge som regel også møder nye mennesker i andre sammenhænge, er datingprofilen for mange modne mennesker det eneste sted, hvor de stifter nye bekendtskaber. Det stiller store krav til vores sproglige evner på skrift: både din profiltekst og chatten.

Alle vil have et fyrtårn. Som insekter i natten søger vi mod lyset. Vi bliver tiltrukket af mennesker, der stråler, og det betyder, at du også skal fremstå bedst muligt i din profiltekst. Det får du lidt eksempler på om lidt.

Ja ja, jeg ved det: billedet er også vigtigt. Ikke mindst på Tinder og tilsvarende apps swiper vi lynhurtigt forbi de profiler, der ikke tiltaler øjet. Det gælder både kvinder og mænd. Vi kan alle blive fotograferet fra en flatterende vinkel, i det pæne tøj, med håret sat og lidt makeup.

Men hvorfor skuffe vores nye bekendtskab ved det første møde, fordi billedet var redigeret og/eller 10 år gammelt?

Hvem er du – i din profiltekst?

Det er lidt det samme med din profiltekst. Vi skal selvfølgelig ikke oversælge varen med forkerte eller fordrejede oplysninger. Der er ingen grund til at prale, men på den anden side heller ikke til at være selvudslettende.

Så lad os holde os til fakta. De færreste gider læse profiltekster på flere sider (og mange apps tillader kun et begrænset antal ord), så du skal ikke have alt med. Derimod er det værd at fremhæve det, der gør dig unik. Selv om andre kan have samme egenskaber og samme drømme, så er det nok i netop den kombination, at du skiller dig ud.

En profiltekst, du kan spejle dig i

Vi kan sagtens finde fejl, når vi ser i spejlet, men prøv at finde dine gode sider og det, der gør dig unik – og fremhæv det i din profiltekst. Foto: Vic_B, Pixabay

Ved samme lejlighed er det ret nemt at rense ud i ikke-sætningerne. ”Jeg er ikke” er ret uinteressant, for der er i sagens natur en masse, du ikke er. Når du skriver positivt, fremstår du positiv. I parentes bemærket kan du ved samme lejlighed luge ud i alt det, du kræver af en partner – for det er ofte noget, der skal dække det, du føler, du mangler i dig selv.

Hvad søger du?

På de fleste datingsites bliver du bedt om at krydse af, om du søger mænd/kvinder/begge dele, og om du søger venskab/samtale/sjov/sex/parforhold. Nogle sites tillader dig desuden at sortere i, hvem du vil høre fra, baseret på alder og afstand. Så det behøver du ikke spilde plads på i din profiltekst.

Du har frit valg mellem alle dem, som vil have dig.

Vores respektive billeder vækker interesse hos hinanden. Vi kan lide det, der står i profilteksten (om den anden), og derfor swiper vi til højre eller skriver, eller hvordan det nu foregår på sitet. Og dermed er svaret jo egentlig: jeg søger en, der er interesseret i mig, og som jeg er interesseret i.

Det er derfor, det er lettest at have fokus på dig selv. Det er det sted i verden, hvor du altid er eksperten. Du er profilteksten. Din profiltekst er dig. Formuleringen kan du få hjælp til, men det vender jeg tilbage til.

Det indlysende

Lad os nu være ærlige: du er på et datingsite, fordi du vil have dækket nogle behov. Selskab, fællesskab, sjov og samtaler. Men også sex. At det på et eller andet tidspunkt bliver en del af forholdet, er indlysende. Medmindre du i profilteksten understreger, at du ønsker noget andet.

Profiltekst med sex

Medmindre du har meget specifikke ønsker, så er det overflødigt at skrive om sex i din profiltekst. Se hellere på forudsætningerne for, at I får lyst til sex med hinanden. Foto: Andrea Altini

I langt de fleste tilfælde handler dating om at afstemme alt muligt andet, så vi kan finde ud af, om vi vil dyrke sex med hinanden. Det, du og din mulige partner afstemmer, er om I er værd at dyrke sex med. Uanset om det er sexlysten, der fører til et forhold, eller en sindets overensstemmelse, der medfører sex.

Det finder vi naturligvis først ud af i det øjeblik, hvor vi står over for hinanden. Kropssprog, flirt, kemi. Så vi kan sige, at profilteksten og dialogen handler om at finde ud af, om vi vil bruge den tid på hinanden, som et møde indebærer. Og hvis vi ikke skal spilde hinandens tid, så skal vores profiltekst give den anden mulighed for at træffe det valg.

Og nej – lige meget, hvor meget vi ønsker at finde ”den sidste kæreste”, så ved vi det først den dag, vi dør. Det menneske, vi går på date med, vil for kortere eller længere tid, deltage i vores rejse her i livet.  Andet kan vi aldrig vide. Men vi kan have en intention om at indlede et forpligtende forhold.

Eksemplets magt

Sproget kan være ret sjusket. Jeg kan sagtens skrive, at jeg er journalist, og at jeg er sexolog. Men så udtrykker jeg faktisk kun, hvad jeg laver for at tjene penge. Det er ikke, hvem jeg er.

Beskriv hellere, hvordan du bruger din tid (ud over arbejde). Beskriv dine interesser. Beskriv, hvad der gør dig glad. Beskriv, hvad du godt kunne tænke dig at gøre sammen med en kæreste. Beskriv det liv, du lever nu, og det, som du forestiller dig sammen med en kæreste.

Kan du skrive, så læseren ser sig selv i den kærlige omfavnelse? Foto: Ivonne Nöhren, Pixabay

Enhver reklametekstforfatter vil fortælle dig, at den mest effektive kommunikation er at skabe billeder. Kan du se mig nu? Kan du se dig selv sammen med mig? Det er det, der vækker nysgerrighed. Og hvad nysgerrigheden angår, så behøver du ikke skrive alt eller forklare alt. Det giver tværtimod ham eller hende, der er interesseret i din profil, mulighed for at stille et godt spørgsmål i sin første henvendelse.

Hej, du ser sød ud

For nu skal vi jo have gang i dialogen, der afgør, om vi skal bruge en time i hinandens selskab – over en kop kaffe, et glas vin, på en tur i skoven, eller hvad det nu er. Og ”hej, du ser sød ud”, er ikke rigtig nok – for det giver ligesom sig selv, siden du overhovedet henvender dig (eller har swipet til højre).

Humor er en ofte efterlyst egenskab hos en partner. Så vis, at du har det. En kvinde skrev på en Tinder-profiltekst, at hun var ”højre-venstre-forvirret”. At skrive, ”det er I kvinder tit”, er der ikke meget charme i, hvorimod ”hvor er det heldigt for mig”, viser humor og selvironi. Og det lægger selvfølgelig op til, ”har du lyst til at finde ud af, om det også var heldigt for dig”?

Der var længere betænkningstid, dengang kommunikationen foregik med skrivemaskine og per post, men brug lige tid til at læse, hvad din potentielle date skriver, før du svarer. Foto: Devanath, Pixabay

Som eksemplet viser, lægger profilteksten nogle krummer ud, som den, der skriver først, kan bruge til en humoristisk, kæk og gerne komplimenterende henvendelse.

Som altid gælder regel nr. 1: ”der er ingen regler – lær at improvisere”. Når dialogen kører med beskeder frem og tilbage, skal du måske ikke bruge flere timer på et svar. Men det er altid en god idé at læse den andens ord omhyggeligt og forholde dig til det. I en passende stemning.

Det er din profiltekst (men du må gerne bede om hjælp)

Din profiltekst kan du derimod bruge tid på. På at fortælle, hvem du er, og hvad du drømmer om. På den måde inspirerer du den interesserede læser til at stille uddybende spørgsmål.

Det giver nærmest sig selv, at der kun er en, der kan skrive den tekst, nemlig dig selv. Men du kan sagtens bede om hjælp til at formulere det på en indbydende måde; fra venner og veninder. Der er ingen grund til at være genert – hvis de er singler, er de sandsynligvis selv på et datingsite.

Men det handler ikke om, hvad der er smart at skrive. Det svarer lidt til at hoppe på den med ”en scorereplik, der altid virker”. I kan tage en snak om egenskaber og drømme, og så kan din ven/veninde måske se noget, der kan formuleres, så det frister – og inspirerer til nysgerrighed.

Vi kan naturligvis også godt tale om din profiltekst i en terapeutisk sammenhæng. Hvem du er, ved du selv bedst, men præsentationen kan vi gøre noget ved. Det kan vi f.eks. gøre i forbindelse med et SUS-forløb (Singlelivs-Udviklings-Samtale) hos mig. Du kan booke på 25 46 42 68, og du er altid velkommen til at hente inspiration ved at skrive dig på nyhedsbrevet.


Topfoto: Sammy Sander, Pixabay