fbpx

Vi bliver klogere med alderen. Hvis vi vel at mærke lærer af vores erfaringer. Der findes stupide mænd (eller bare ”mænd” + opgivende suk), ligesom der findes hysteriske kællinger. De optræder bare sådan i en sammenhæng, der hedder parforholdet, og der er de som bekendt ikke alene. Det er en væsentlig refleksion for singler.

Forleden fik jeg spørgsmålet: ”Hvorfor føler mænd sig ikke hele, hvis de ikke har en kvinde ved deres side”?  Mit umiddelbare skud fra hoften var: ”Gør de da ikke det”? Men selvfølgelig har spørgeren – en kvinde midt i 50’erne – ikke helt uret i sin antagelse.

Så hvis jeg må tillade mig en lille refleksion for singler af begge køn: Der er nemlig statistisk belæg for det. Blandt de modne singler er der en større procentdel af mændene end af kvinderne, der gerne vil finde en ny partner (jævnfør Sexus Rapporten).

Det er det selvfølgelig både generelle og specifikke grunde til.

Kæreste eller omsorgsperson

Hvis vi starter med det generelle, så har det historisk set mere været et problem for kvinder at undgå at få børn end at få dem. Hvis en mand derimod vil være andet og mere end en klat sæd i sine børns liv, så må han binde sig til en kvinde, så de bliver et par. Med alt, hvad det indebærer.

At have en kvinde ved sin side er en grundlæggende nødvendighed for en mand, hvis han vil være far (og ikke blot donor). Foto: Jennifer Bayers, Pixabay

Dermed har han også en arving – en, der fører hans navn og minde videre. Det er der et element af ego i. Det er der også, når manden viser, at han kan score en kvinde. Hvis hun er væsentlig yngre og har store bryster, så beviser det bare i endnu højere grad hans succes.

På den anden side – og det kan meget vel være en af grundene til, at de modne singlekvinder ikke orker flere mænd – repræsenterer kvinden ved en mands side også tit det eneste sted, han oplever kærlighed og tryghed. Hun er hans følelsesmæssige helle. I nogle tilfælde også omsorgsperson.

Hvis du her indvender, at han da først og fremmest skal give sig selv kærlighed, så må jeg bare konstatere, at det ofte er den refleksion for singler, som mange mænd ikke gør sig. Der er – indtil videre – overvejende kvindelig interesse for selvudvikling.

Det, alle mænd tænker på

Spørgsmålet havde imidlertid også en specifik årsag. Spørgeren konstaterede efter en tid på diverse datingsites, at utrolig mange af de mænd, hun matchede med, var nyskilte. Lad os sige, at der ikke var gået mere end et par måneder fra bruddet i deres sidste parforhold. Et par stykker boede endda sammen med deres eks, mens huset var ved at blive solgt.

Mange understregede i deres profil, at de lagde vægt på intimitet og ja, også sex i et forhold. Her er det oplagt at forklare mandens behov for at have en kvinde ved sin side med netop behovet for sex. Regelmæssig og forudsigelig sex. Det er en del af pakken.

Er det virkelig så enkelt? Handler det bare om sex, når en mand er ivrig for at få en kvinde ved sin side? Foto: Kalhh, Pixabay

Det er fristende at antage, at disse mænd helst ikke vil vente til tredje date med at tage hul på intimiteten med deres nye bekendtskab

Nu er det tilsvarende rimeligt at antage, at der har været langt mellem snapsene i disse mænds forhold i en rum tid inden bruddet. Men frem for at reflektere over, hvorfor det er gået ned ad bakke med sexlivet, vælger de altså at ”annoncere” efter det i et nyt.

Dating – forhold eller ONS

Der er absolut ingen regel for eller opskrift på, hvor længe vi skal være singler efter et forhold. Vi håndterer kærestesorg og selvomsorg på forskellige måder. I alle tilfælde vil jeg dog opfordre til en refleksion for singler, inden vi kaster os ud i datinglivet igen.

Eller: Hvis det netop drejer sig om sex, og vi ikke kan dække vores eget behov, så kan vi jo sagtens søge efter netop det. Ærligt og åbent: One night stands (ONS) eller en fast elsker. Men det er noget andet end at gå ud og søge efter en ny partner med henblik på et fast forhold.

Vi bliver alle i større eller mindre grad styret af vores kærlighedsmønstre, når vi træffer partnervalg. Men når vi er bevidste om dem, kan vi i hvert fald sætte ord på. Det kan få vores næste parforhold til at udvikle sig anderledes end vores sidste.

Det er her begge køn har brug for refleksion for singler. Vi kan altid lære noget af vores sidste parforhold. Lige oven på dramaet med skilsmissen eller bruddet har den læring næppe sat sig, så giv det nu tid.

Refleksioner over intimitet og sex

Efter bruddet er det tid til at hele sårene. Det er også tid til at se på eget ansvar for bruddet. Hvis manglen på sex var årsagen, så er der mildest talt grund til at se på vores ansvar i det (må jeg som sexolog nødvendigvis sige).

Refleksion for singler - forførelse

Der er mange veje til sex. At vise sin lyst er en af dem. At vække partnerens lyst er nok så effektivt. Foto: Victoria, Pixabay

Bare fordi sexlivet levede op til dine krav om kvantitet og kvalitet, så er det ikke sikkert, at det samme gjorde sig gældende for din partner. Vi har selvfølgelig selv ansvaret at bede om den sex, vi har lyst til. Vi gør på den anden side også klogt i at være opmærksomme på vores partners reaktioner. Altså om det også er tilfredsstillende, lystfyldt sex for hende/ham.

For mange – og jeg hører det fortrinsvis fra kvinder – er det en dræber for lysten, at sex bare bliver noget, som vi har, fordi det hører sig til. Lysten skal opdyrkes. Hvad der tænder os, er forskelligt fra den ene til den anden. Men ”jamen, det er jo lørdag”, er ikke en sætning, der opildner til den store passion.

Det er i hvert fald en klog refleksion for singler at blive helt klar på, hvad der giver os selv lyst til sex. Og at skelne mellem vores egen lyst og vores potentielle, nye partners lyst.

Det er god egoisme at stå ved din lyst

Og hvis vi lige vender tilbage til min kilde, så bemærkede hun, at de samme mænd, der efterlyste intimitet og sex, fremhævede, at de i hvert fald ikke havde brug for drama i et parforhold.

Det har der givetvis været rigeligt af i den sidste tid inden bruddet. Hvis vi ser bort fra, at kvinder og mænd kommunikerer på forskellige måder (og det må vi for pokker lære at tage ansvaret for), så kan det højere toneleje måske netop skyldes, at disse kvinder fik for lidt sex.

Eller rettere sagt: at de ikke fik sex, der tilfredsstillede deres lyst og behov. Det kan handle om både initiativet, forspillet og udførelsen. Når den gensidige tilfredsstillelse mangler, så kan det hverken undre at frekvensen falder, eller at dramaet vokser.

En grund til drama i parforholdet kan være, at kvinden ikke får sex nok – den sex, som virkelig tænder hende. Foto: Barbara Bonanno, Pixabay

Dramaet kan også skyldes, at disse kvinder generelt ikke følte deres behov hørt, medmindre de talte meget højt. Muligvis om de forkerte ting. Manglende seksuel tilfredsstillelse kan sagtens blive til skænderier om opvasken, svigerfamilien og ferieplanerne.

Det er her, nogle par vælger at gå i terapi. Mange oplever det som svært at sætte ord på seksuelle frustrationer – på en konstruktiv måde. Her kan jeg som sexolog formidle, så samtalen går lettere, og begge parter holder sig på egen banehalvdel. Book en tid på 25 46 42 68 (send gerne sms).

Det er god egoisme at stå ved sine behov – og sin lyst. Det gode ligger ikke mindst i, at vi på den måde frisætter vores partner til med tilsvarende egoisme at fremsætte sine behov og tale om sin lyst. At sige, hvad vi har lyst til, betyder ikke, at vi får det. Men der er langt større sandsynlighed for, at vi får det, end hvis vi ikke siger, hvad vi har lyst til.

Refleksion for singler af begge køn

Denne blog starter med kvindens synspunkt i forhold til datingprofiler. Når jeg efterspørger refleksion for singler, så gælder det naturligvis begge køn. Det gælder også kvinden, der stillede spørgsmålet. For hvorfor matcher hun netop med nyskilte mænd, der har denne type profiler? Altså plus sex, minus drama.

Med lidt god forberedelse, er det ikke umuligt at finde en kvinde, der gerne vil have en mand ved sin side – og en mand, der gerne vil have en kvinde ved sin. Foto: JackieLou DL, Pixabay

Når vi når til sex og samliv efter de 50, så er det på høje tid at få styr på prioriteringerne. Hvis kommunikationen i et forhold er dårlig, så får du drama. Hvis kommunikationen ikke omfatter (sex)lyst, så får du sandsynligvis ikke den sex, du gerne vil have. Heller ikke så tit, som du gerne vil have den.

Den samtale kræver i sagens natur, at du har en partner at føre den med. En refleksion for singler handler imidlertid også om selvudvikling. Der er en læring at hente i at gennemskue, hvilken adfærd fra din side, der førte til hvilken reaktion hos din (eks)partner.

Den samtale kan du som single sagtens have med mig. Hvis du tilhører en gruppe af singler, kan du også booke mig til at komme og holde et inspirationsoplæg. Begge dele kan bookes på 25 46 42 68. Du er også velkommen til at søge inspiration i mine blogs, som du kan følge gennem nyhedsbrevet.


Topfoto: Navnet er mand … mand og kvinde, foto: Szilard Szabo, Pixabay